Znanost in tehnologija

Kazen za Microsoft

Bruselj, 23. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Članice Evropske unije so podprle izrek denarne kazni proti ameriškemu računalniškemu gigantu Microsoft.

Članice Evropske unije so podprle ukrepanje Bruslja in sicer izrek denarne kazni proti ameriškemu računalniškemu gigantu Microsoft v zvezi z zlorabo monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov.

Po zasedanju tako imenovanega posvetovalnega odbora s predstavniki članic EU ima evropski komisar za konkurenco Mario Monti tako zdaj povsem proste roke, da proti omenjenem podjetju izreče denarno kazen, ki lahko doseže več sto milijonov evrov.

Microsoft bo moral kazen plačati zaradi nepravilnosti pri prodaji operacijskega sistema Windows proizvajalcem računalnikov ter zaradi poskusov, da bi svoj monopolni položaj na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike razširil tudi na trg podobnih sistemov za manjše strežnike. Med Microsoftove grehe se prišteva tudi prodaja Windowsov skupaj s svojim Media playerjem, kar po mnenju komisije konkurentom onemogoča prodajo podobnih izdelkov potrošnikom, katerih računalniki delujejo z operacijskim sistemom Windows.

Odločitve odbora sicer niso obvezujoče, je pa odbor ukrepe proti Microsoftu podprl že minuli teden, sedaj pa je podprl izrek denarne kazni. Teoretično lahko Evropska komisija podjetju naloži kazen v višini desetih odstotkov letnega prometa podjetja. To bi v primeru Microsofta pomenilo do tri milijarde evrov kazni, vendar Bruselj doslej v postopkih v zvezi z zlorabami monopolnega tržnega položaja ni posegal po najvišjih možnih kaznih.

Direktor Microsofta Steve Ballmer se je sicer minuli teden mudil v Bruslju, kjer sta z Montijem razpravljala o možni poravnavi med komisijo in podjetjem. Prišlo je sicer do nekaterih zbližanj stališč, vendar se Microsoft ni želel zavezati k določenemu tržnemu ravnanju v prihodnosti, kar pa za komisijo ni bilo sprejemljivo.

Microsoft je sicer napovedal, da se bo na zanj neugodno odločitev komisije pritožil.