Znanost in tehnologija

Hekerji izkoriščajo smrt Michaela Jacksona

Ljubljana, 22. 07. 2009 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bodite previdni pri odpiranju priponk z informacijami o smrti Michaela Jacksona in prašičji gripi ter pri vpisovanju uporabniških imen in gesel za Twitter, saj nekdo poskuša zlorabiti podatke.

V zadnjih dneh grozijo novi množični poskusi okužbe uporabnikov interneta in poskusi pridobivanja uporabniških podatkov za Twitter. Sporočila vsebujejo fotografijo Michaela Jacksona in povezavo, na kateri naj bi bila posebna spominska stran. Vendar se ob obisku te povezave na računalnik prenese datoteka MichaelJackson.jpg.exe. Če imajo uporabniki izklopljeno prikazovanje podaljškov, potem ne vidijo, da gre dejansko za datoteko vrste .exe, temveč vidijo samo prvi del (.jpg). Tako lahko zmotno mislijo, da gre za slikovno datoteko, opozarja finsko podjetje F-Secure, ki ga zastopa Amis.

Ob zagonu datoteke se na računalnik namesti varianta trojanskega konja Zapchast, ki vzpostavi povezavo z IRC strežnikom corina.ath.cx in vstopi v določen kanal, preko tega pa lahko avtor na daljavo pošilja ukaze vsem okuženim računalnikom. Prikaže se tudi dejanska slika Michaela Jacksona. Da je avtor izkoristil priložnost, se vidi po tem, da je ime te fotografije xmas.jpg, kar kaže na to, da so samo zamenjali fotografijo v datoteki, ki so jo lani uporabljali ob pošiljanju okuženih božičnih čestitk.

Informacije o prašičji gripi H1N1

Drugi poskus okužbe predstavljajo sporočila, ki vsebujejo priponko Novel H1N1 Flu Situation Update.exe. Ikona priponke je enaka ikoni dokumenta, ki jo uporablja Microsoft Word. Ob zagonu se dejansko odpre Word datoteka z informacijami o gripi, vendar se hkrati v ozadju na računalnik namesti tudi vohunski program, ki začne beležiti vse pritisnjene tipke. F-Secure ga prepozna kot Agent.avzq .


Poskusi pridobivanja uporabniških imen za Twitter

V zadnjem tednu se je pojavilo več strani, ki uporabnikom spletne strani Twitter obljubljajo pridobivanje novih prijateljev. Primeri takih strani so addfollowers.net, thousandfollowers.com, quickfollowers.com in followersfast.com.

Žalovanje za Jacksonom
Žalovanje za Jacksonom FOTO: Reuters

Na spletnih straneh je zapisano, da bodo uporabniki ob vpisu svojega uporabniškega imena in gesla prejeli več sto novih prijateljev. Ko uporabniki vpišejo svoje podatke, se spletna stran na intervale (po navadi 6 ur) prijavlja v njihov račun in v njihovem imenu objavlja reklamna sporočila. Vsebina sporočil je 'I just become a member of this AWESOME site that gets you TONS of followers', temu pa sledi povezava na posamezno stran.

Uporabniki, ki so že vpisali svoje podatke, pošiljanje nadležnih sporočil preprečijo s spremembo gesla. Če isto geslo kot za Twitter uporabljajo tudi na drugih spletnih straneh, ga je smiselno spremeniti tudi tam.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hCRX
27. 07. 2009 23.20
kar neki bedarija :)
24debilov
22. 07. 2009 18.50
ADMIN je fan MJ
buderus
22. 07. 2009 15.02
Ne odpiram strani preminulega kralja.
proofreader
22. 07. 2009 14.42
Tale simpatičen ptiček na zadnji sliki pa res ne izgleda nevaren. Ni čudno, da nekateri nasedejo.
nincyy_1997
22. 07. 2009 14.17
stooooooooooooooop nehite že o njem
ietsspesiaals
22. 07. 2009 14.07
vi bodte previdni kaj pisete
vicstor
22. 07. 2009 14.02
he he stara fora z jpg sliko
BandaKomunisti?na
22. 07. 2009 13.56
Jest vem najmanj za dva bolnika ki sta nasedla, sodeč po postih tle gor kolk ne morjo živet brez mj-ja.