Znanost in tehnologija

Goljufi obljubljajo velike zaslužke

Ljubljana, 06. 11. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prevaranti najpogosteje privabljajo žrtve prek spletnih strani in elektronske pošte. V zadnjem obdobju policija zaznava tudi porast kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami elektronskega bančništva. Previdnost zato ne bo odveč.

Potem ko smo včeraj poročali o spornem oglasu za prodajo psičkov, smo se na Generalno policijsko upravo obrnili po informacije o oblikah goljufij, ki se pojavljajo na internetu. Kot nam je pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik za področje kriminalitete, so najpogostejši načini privabljanja žrtev še vedno spletne strani in elektronska pošta.

Pri obravnavanju zlorab na internetu policisti ugotavljajo, da storilci objavljajo različne lažne oglase o prodaji različnega blaga na internetu. Največkrat gre za nakupe računalnikov, osebnih vozil ali drugih tehničnih predmetov. Storilci sporne oziroma goljufive oglase objavljajo na posebno izdelanih lažnih spletnih straneh ali na znanih straneh, kjer dnevno prodajajo rabljeno blago, recimo Ebayu. Običajno je denar poslan na lažno ime osebe ali neposredno na bančni račun v tujino. Za tovrstne zlorabe je tudi značilno, da goljufi že vnaprej zahtevajo delni znesek plačila.

Največja napaka večine uporabnikov je nezavedanje o računalniški varnosti in nepremišljeno delo z računalnikom. Vseeno pa izobraževanje ni edina rešitev. Ključna je obveščenost o tem, kaj se dogaja na internetu. Policija

Ponudbe, ki obljubljajo velike zaslužke

V zadnjem času so policisti prejeli več prijav zaradi t. i. nigerijskih goljufov. "Goljufi prek interneta in tudi pisemske pošte pošiljajo občanom ponudbe, v katerih obljubljajo velike zaslužke za transfer gotovine (več milijonov ameriških dolarjev) iz pošiljateljeve države preko Slovenije na različne račune v tujini,“ pojasnjuje Menagalija.

Goljufi ponujajo tudi do 30-odstotne zaslužke. A občan mora najprej nakazati znatna sredstva za plačilo odvetniku, ki bi mu lahko sprostil omenjeno premoženje. Prvi znesek, ki ga mora prejemnik take ponudbe nakazati, je običajno nizek, nekaj sto ameriških dolarjev, nato pa so zneski vedno višji.

Občani v zadnjem času prijavljajo tudi goljufije pri najemanju kreditov. Neznanci namreč ponujajo ugodne kredite, ki naj bi jih posamezniki lahko najeli pri tujih finančnih ustanovah.

"Goljufi potencialnim kreditojemalcem običajno ponudijo visoke kredite po zelo ugodni obrestni meri z odlogom plačila glavnice tudi leto in več. Ob podpisu kreditne pogodbe, ki je vedno v tujem jeziku, se kreditojemalec zaveže plačilu stroškov in zavarovanja kredita, kar običajno znaša do 10 odstotkov vrednosti kredita," razloži Menegalija.

A ko bi kreditojemalec moral dobiti nakazan kredit, ni ne denarja ne "finančnega posrednika – kreditodajalca". Največkrat se izkaže, da je izmišljena tudi tuja finančna ustanova. Potem ko kreditojemalec ugotovi, da je bil ogoljufan, se sicer lahko obrne na policijo, a nima nobenih podatkov, ki bi lahko pomagali poiskati goljufe.

Policija opozarja

Da bi se izognili spletnim goljufijam, policija svetuje, da pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju preko interneta preverite, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju na določeni spletni strani. Vedno se je dobro tudi prepričati o avtentičnosti spletne trgovine. "Napadalci lahko postavijo svoje spletne strani, ki so zelo podobne spletnim stranem legitimnih poslovnih podjetij,“ opozarjajo na policiji.

Policija je pripravila različne preventivne nasvete za varno uporabo interneta.

Zlorabe elektronskega bančništva

V zadnjem obdobju policija zaznava tudi porast kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami elektronskega bančništva. V nekaterih primerih gre tudi za večje zneske, do 50.000 evrov. Denar je prenakazan neposredno v tujino ali na transakcijske račune drugih slovenskih državljanov, ki ga ti potem preko sistema Western Union poskušajo poslati v tujino.

"Neznanci s pomočjo računalniških trojanskih konjev ali ponarejenih internetnih strani pridobijo podatke o digitalnem bančnem certifikatu oškodovanca ter dostopnih geslih in v njegovem imenu ali iz lokacije (računalnika) druge osebe izvedejo prenakazilo denarja na drug transakcijski račun, ki je lociran bodisi v Sloveniji ali tujini,“ pojasni delovanje goljufov Menegalija.

Policija tako opozarja vse uporabnike elektronskega bančništva, "naj bodo pozorni na morebitne ponarejene internetne strani, ki se predstavljajo kot uradne strani bančnih ustanov, da spremljajo pomembna obvestila svojih bančnih ustanov ter samozaščitno ravnajo v smislu varovanja digitalnih certifikatov, lastnega operacijskega računalniškega sistema, da upoštevajo natančna navodila svojih bank pri elektronskem poslovanju ipd.“

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
08. 11. 2010 11.49
tudi nam so obljubljali leta 1991 MED IN MLEKO...pa kaj so nam dali????'
Frane Šajn
07. 11. 2010 21.33
KAJ ČMO VEDNO JIM BODO NASEDALI, MOGOČE JE TO ZATO KER SE V TEH ČASIH TAKO LEPO SLIŠI.
Nr.1
07. 11. 2010 11.46
Naj mi nekdo razloži (tudi sam sem dobil pismo iz Gane), kako je lahko kdo tako naiven, da verjame pravljici v pismu. Takšnemu, ki nasede je na nek način kar prav.
KikiGrmek
07. 11. 2010 08.52
yerbas
06. 11. 2010 23.49
Papež rad gleda golega jezusa..........
pinek
06. 11. 2010 12.25
in zakaj Darwin na internetu ne bi smel delovati V šoli so me učili da je Darwin vzrok za napredek človeštva
ratio
06. 11. 2010 11.31
Problem je v tem, da se zakonodaja potrošnika na spletu ne izvaja. Potrošnik mora biti po ZVOP in Evropski direktivi na nedvoumen način seznanjen kdo mu oglašuje, prodaja, ponuja ... Ta pravica na 99,9% spletnih straneh ni zagotovljena, ker se lastniki spletnih strani na spletne strani na spletno stran samo podpišejo (napišejo osnovne podatke o podjetju) in mislijo, da so s tem naredili vse. Dejstvo je, da mene kot potrošnika s tem niso zaščitili, saj njihovo spletno stran in njihov "podpis" lahko ponaredi kdorkoli v parih minutah. To pomeni, da mene kot potrošnika tovrstna zaščita popolnoma nič ne ščiti, torej je moja pravica še vedno kršena. Če bi torej pristali na tovrstno poenostavitev, potem je zakon sam brezpredmeten in je popolnoma vseeno ali tak zakon je ali ni, ker svoje fukcije zaščite potrošnika ne opravlja. Slovenska inovacija zaščite identetite na spletu iz leta 2006 ta problem rešuje, je še vedno vodilna rešitev s tega področja na globalnem nivoju, tudi večkrat nagrajena, kar malce smešno in žalostno pa je, da sistem uporablja neprimerno več tujih podietij kot slovenskih. Tudi primeru "phishingov" NLB so tragikomični. NLB je bila v medijih prikazana kot žrtev. V resnici je bila sokrivec, saj svojih obveznosti v smislu ZVOP ni izvajala in jih še vedno ne izvaja. Zadeve se z Digitalno agendo EU postavljajo na pravo mesto, zakonodaja že je, problem je le, da zakonodaje še nihče ni prepisal v pravilnike tržne inšpekcije. Izgleda, da bodo Nemci pri tem prvi, pri nas pa bo zadeva verjetno urejena v prvi polovici drugega leta.
Indigo Pingvin
06. 11. 2010 09.56
Jaz sem vsakodnevno dobival raznorazne zadeve, potem mi je bilo pa dovolj in sem odpisal (iz ne svojega emaila) JA! SEM ZAINTERESIRAN! Prosim pokličite v biro (in dal številko FBI in navedel ime enega od uslužbencev). Ne boste verjeli, tip mi ni nikoli več pisal, hehehe Sicer pa, če se želite neizmerno zabavati in imate prost dan ali dva, na internetu obstaja tip, ki skema skemerje. Prevara prevarante. In to vse detaljno opiše na svoji spletni strani. Narod je tako pograbu idejo, da je nastala cela subkultura, imajo forum, kjer predstavijo svoje zgodbe, kako so jih poizkusili izmolsti, pa so oni potem izmolzli prevaranta, hehehe.
jezni_jezek
06. 11. 2010 08.46
Večinoma vsi nasedejo če je ceneje tudi do 10 evro,na žalost tako je to,največ kupujejo elektronike prek neta recimo Avtoradije,mobitele itd.
volek
06. 11. 2010 08.38
Jest sploh več ne delam. Vsak teden na raznih loterijah po Evropi zaslužim po par milijonov €, da o raznih dediščinah po meni nepoznanih sorodnikih iz Nigerije sploh ne govorim.
bangi
06. 11. 2010 08.36
-1
tud jaz razmišljam, kako opehariti naivne ovce. Vsaka ovca 1€ in se mi čez nekaj časa nabere 1.000000 €...LOL
MOSSAD001
06. 11. 2010 08.03
Od spletnih naivnežev se da lepo zaslužiti!! Splet je super firma za sposobne in prebrisane!! Država bi morala subvencijonirati take majstre ne pa da se jih preganja!!
Homosapijens
06. 11. 2010 07.53
"Napadalci lahko postavijo svoje spletne strani, ki so zelo podobne spletnim stranem legitimnih poslovnih podjetij,“ opozarjajo na policiji. No in kako to ugotovimo,tega odgovora oz.nasveta tukaj nisem zasledil,ker se pomojem niti policiji ne sanja!! Prvo kot prvo,je dobro da uporabljamo AV(antivirusni program),ki je pomožnosti oz.je priporočljiv "internet security",kateri spremlja realno časovno brskanje po spletu in čekira sumljive strani,še preden se le te odprejo. Z Windows 7 pa lahko tudi sami preverimo legitimnost strani,ki smo jo odprli in sicer z kombinacijo tipk Ctrl U in odpre se nam "izvorna koda strani,kjer lahko pogledamo,če je stran,ki smo jo odprli zares prava,ali pa se samo pretvarja in nam želijo nepridipravi ukrasti podatke itd.,...Dobro je imeti tudi redno posodobljen OS(operacijski sistem),vklopljen požarni zid,ter če ste uporabnik Win7,da se vam redno posodablja win defender.