Znanost in tehnologija

Filmska industrija toži pirate

Los Angeles, 17. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Piratom, ki so doslej na internetu skoraj brez vseh ovir ponujali kopije filmov, je filmska industrija stopila na prste.

Ameriško združenje filmske industrije (MPAA), ki zastopa sedem največjih filmskih studiov, je vložilo prvi sklop tožb proti posameznikom, ki naj bi ponujali piratske kopije filmov prek programov za izmenjavo datotek.

V MPAA pri tem niso razkrili, proti koliko osebam so vložili tožbe. Prav tako ostaja zakrito, kje so tožbe vložili. Po nekaterih podatkih naj bi bile tri tožbe vložene na zveznih sodiščih v St. Louisu in Denverju. Dve, ki sta bili vloženi v Denverju, naj bi obtoževali 22 oseb, tista v St. Louisu pa 18 oseb.

MPAA pa se v boj proti piratstvu ne bo podalo samo s tožbami in računalniškim programom, temveč tudi z različnimi protipiratskimi kampanjami v trgovinah z video opremo in kinodvoranah.

Ostale tožbe naj bi bile vložene še v New Yorku in drugih območjih z visoko koncentracijo internetnih uporabnikov s širokopasovno povezavo. Le s temi je namreč z interneta mogoče učinkovito prenašati velike filmske datoteke.

Poleg tega so v MPAA pojasnili, da bodo v okviru boja proti piratstvu kmalu izdali tudi brezplačen računalniški program, ki bo lahko na uporabnikovem računalniku našel piratske filmske in glasbene datoteke, pa tudi to, ali ima vgrajen program za izmenjavo datotek.