Znanost in tehnologija

E-trgovanje: Slovenija primerljiva z EU

Luxembourg, 25. 01. 2010 03.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetja v Evropski uniji ustvarijo prek e-trgovanja v povprečju 12 odstotkov prometa. Najbolj uspešna so irska podjetja, slovenska so točno na povprečju.

Podatki za e-trgovanje podjetij v evropski sedemindvajseterici so sicer za leto 2008, pred dnevi pa jih je objavil Eurostat.

Največji, 26-odstotni delež v skupnem prometu prek e-trgovanja ustvarijo podjetja na Irskem. S po 18-odstotnim deležem sledita Finska in Švedska. Podjetja v Sloveniji, kot omenjeno, na ta način ustvarijo 12 odstotkov prometa.

Internet
Internet FOTO: iStockphoto

Najmanj, le odstotek prometa z e-trgovanjem ustvarijo podjetja v Bolgariji in na Cipru. Pri tem velja omeniti, da Eurostat v tej statistiki ni navedel podatkov za Belgijo, Dansko, Estonijo, Italijo in Luksemburg. Je pa navedel še podatke za Hrvaško in Norveško, ki nista članici EU. Na Hrvaškem podjetja z e-trgovanjem ustvarijo 14 odstotkov, na Norveškem pa 21 odstotkov prometa.

Eurostat še navaja, da podjetja v EU v povprečju 73 odstotkov e-trgovanja opravijo znotraj lastne države, medtem ko na e-trgovino z drugimi članicami EU odpade 19 odstotkov, na e-trgovino z nečlanicami pa osem odstotkov.

E-trgovanje po definiciji Eurostata zajema nakupe in prodaje, opravljene prek spletnih strani ali avtomatizirane izmenjave podatkov, ne zajema pa navadnih elektronskih sporočil, ki so napisana ročno.

Najvišji delež e-trgovanja znotraj domače države, skupaj 88 odstotkov, ustvarijo podjetja v Latviji, e-trgovanje v drugih članicah EU pa je s 60-odstotnim deležem najbolj razširjeno na Madžarskem. Največji delež e-trgovanja zunaj EU ustvarijo podjetja na Malti, skupno 56 odstotkov.

Podjetja v Sloveniji na domačih tleh ustvarijo 76 odstotkov svoje e-trgovine, znotraj drugih članic EU 21 odstotkov, v nečlanicah EU pa tri odstotke.

Dostop do interneta ima sicer 93 odstotkov podjetij z deset ali več zaposlenimi v EU, pri čemer je s 100 odstotki na prvem mestu Finska, na zadnjem pa z 72 odstotki Romunija. V Sloveniji ima dostop do interneta 96 odstotkov podjetij, na Hrvaškem 95 odstotkov, na Norveškem pa 97 odstotkov.
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mutavi
25. 01. 2010 12.20
Prav tako nas marže na slo trgu prisiljujejo v nakup v tujini. Recimo V.Britanija kjer se produkti tržijo tudi do 70% ceneje kot pri nas.
otocanka
25. 01. 2010 10.21
Vse primerjamo z EU: od gospodarske rasti, pismenosti, lakoto, nataliteto, starostno strukturo, cene dobrin, plače managerjev. Da bi pa kdo primerjal še plače delavcev se pa nihče ne spomni.Seveda ne, ker bi bili globoko globoko globoko pod EU povprečjem oz. še minimuma ne bi dosegli.Saj komunalo, elektriko, davke plačuje tudi nižji razred, kajne, njim ni nič odpisano.
rafael.m
25. 01. 2010 08.18
veyron84 seveda ne, ker so tovarne zakonito razprodane in kupljene s krediti, ki jih kapitalistom odplačuje delavec. Pa vendar ne gresta skupaj dve stvari. Na eni strani povečevanje proizvodnje in posledično potrošnje, ki onesnažujeta okolje, na drugi pa varovanje okolja. Za naš planet ni rešitve. Na druge nas pa ne bodo spustili, ker dobro poznajo mentaliteto zemljanov. Uničuj naravo in sočloveka, le da bo tebi dobro v materialnem smislu.
Snip84
25. 01. 2010 07.35
trgovanje primerno z EU, revščina pa plače pa niso najbolj primerne z EU.