Znanost in tehnologija

Dražji dostop do interneta

Ljubljana, 29. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Telekom Slovenije bo zaradi usklajevanja prodajnih cen s stroški storitev podražil dostop do interneta prek številk 0880, 0888 in 0889.

Podražitve so posledica nadaljevanja procesa usklajevanja cen v telekomunikacijskem prometu, zatrjujejo na Telekomu (Foto: POP TV)
Podražitve so posledica nadaljevanja procesa usklajevanja cen v telekomunikacijskem prometu, zatrjujejo na Telekomu (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Telekom Slovenije bo s 1. avgustom spremenil cene klicnega dostopa do interneta prek številk 0880, 0888 in 0889. Razlik med cenami v času večje in manjše prometne obremenitve ne bo več, minuta prometa prek številke 0880 pa bo stala 2,52 tolarja, prek številke 0888 5,26 tolarja in prek številke 0889 3,06 tolarja.

Primerjave cen klicnega dostopa do interneta v državah članicah Evropske unije kažejo, da so bile dosedanje cene klicnega dostopa do interneta v Sloveniji v povprečju bistveno nižje kot v teh državah.

Za spremembo cen so se odločili zaradi usklajevanja prodajnih cen s stroški storitve in nadaljevanja procesa usklajevanja cen v telekomunikacijskem prometu. V okviru procesa rebalansiranja cen, ki je eden osnovnih pogojev za popolno liberalizacijo trga elektronskih komunikacij, v Telekomu načrtujejo še postopne spremembe in znižanje cen zakupljenih vodov, prenosa podatkov po elastičnem omrežju in ATM.

Cene nižje od stroškov

Dosedanje cene internetnega prometa so po pojasnilih Telekoma precej nižje od stroškov teh storitev in se tudi s tokratno spremembo ne bodo izenačile. Cene so za več kot 70 odstotkov nižje od cen v običajnem notranjem telefonskem prometu, pri čemer je usmerjanje internetnega prometa primerljivo z usmerjanjem navadnega notranjega prometa na geografske številke.

SORODNI ČLANKI