Znanost in tehnologija

Dokazi o segrevanju Zemlje

London, 02. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britanski znanstveniki so prišli do neposrednih dokazov o učinku tople grede, ki povzroča segrevanje zemljinega ozračja.

John Harries s skupino sodelavcev z Imperial Collegea v Londonu je primerjal 30 let stare podatke o zemeljski atmosferi s sedanjimi in prišel do zaključka, da se v zadnjih desetletjih vedno manj toplote v obliki sevanja s površja Zemlje vrne nazaj v vesolje, kar je možen vzrok za segrevanje ozračja.

S tem so raziskovalci v britanski znanstveni reviji Nature podkrepili trditve o škodljivem vplivu toplogrednih plinov kot so metan, ogljikov dioksid, ogljikov monoksid ozon in klorovih ogljikovodikov.

Nedavno so o katastrofalnih posledicah globalnega segrevanja opozorili tudi Združeni narodi: v sušnih področjih so ogrožene celotne letine, hkrati pa se v tropskih krajih povečuje nevarnost poplav ter nalezljivih bolezni.

Opazne spremembe klime, ki so jih raziskovalci odkrili na podlagi posnetkov iz let 1970 in 1997, se dejansko nanašajo na tiste dele sveta, kjer so izmerili najvišje koncentracije toplogrednih plinov. To je prvi neposredni dokaz o učinku tople grede, ki so ga doslej napovedovali zgolj na podlagi matematičnih modelov.

Kljub temu, da je še vedno veliko nejasnosti o vzrokih segrevanja ozračja, pa so si raziskovalci enotni, da je Zemlja v obdobju postopnega segravanja - najbolj jasen dokaz za to je taljenje ledenikov.