Znanost in tehnologija

Canonu štiri nagrade

Ljubljana, 23. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Canon je prejel štiri nagrade za najboljše izdelke, ki mu jih je podelilo združenje Technical Image Press Association (TIPA).

Nagrade so prejeli digitalna fotoaparata Canon EOS-1D Mark II in Canon EOS 300D, fotoaparata Canon EOS 30V Date in 33V ter programsko orodje Data Verification Software kit DVK-E2.

EOS-1D Mark II je prejel nagrado "Best D-SLR Professional Camera 2004". Kot najzmogljivejši digitalni enooki zrcalnorefleksni (D-SLR) fotoaparat ponuja izjemno hitrost fotografiranja 8,5 posnetka v sekundi ob ločljivosti 8,2 milijona točk. Tipini presojevalci so pozdravili fotoaparat z besedami: "EOS-1D Mark II je postavil nove parametre za digitalne SLR-je visokega razreda. S kombinacijo hitrosti, ki jo zahtevajo športni fotografi, in kakovostjo slike, ki je primerna za zahtevno komercialno fotografijo, enako dobro izpolnjuje potrebe obeh tipov fotografov, zato ga je Tipina porota izbrala za najboljši digitalni profesionalni fotoaparat SLR."

EOS 300D, ki ga je Canon ponudil avgusta lani, je pridobil nagrado "Breakthrough Award 2004". EOS 300D predstavlja prvi fotoaparat D-SLR s ceno v rangu 1.000 EUR. Fotoaparat uporabnikom prinaša digitalno fotografsko tehnologijo, ki je bila prej na voljo samo profesionalnim fotografom. EOS 300D namreč odlikuje ločljivost 6,3 milijona točk, 7-točkovno napovedovalno samodejno ostrenje, hitrost fotografiranja 2,5 posnetka v sekundi, 35-consko merjenje in slikovni procesor DIGIC. Tipini presojevalci so za ta fotoaparat oblikovali posebno nagrado in pojasnili: "Predstavitev digitalnega fotoaparata SLR Canon 300D bo šla v zgodovino kot mejni dogodek. Prvič je namreč digitalno fotografiranje SLR postalo dostopno širokemu krogu uporabnikov. Uredniki združenja TIPA so se odločili, da podelijo Canonu posebno nagrado za ta odmeven preboj."

Fotoaparata EOS 30V Date in EOS 33V odlikuje najhitrejše samodejno ostrenje in zaporedno fotografiranje v njunem razredu. Z njima je mogoče fotografirati objekt, ki se približuje s hitrostjo 50 km/h do razdalje 8 metrov in ga posneti s 4 posnetki v sekundi. TIPA je Canonu za fotoaparata Canon EOS 30V Date in 33V podelila nagrado "Best 35mm SLR Camera 2004". "Oba nova 35-milimetrska fotoaparata SLR sta idealna za vse, ki iščejo rešitve za snemanje hitre akcije brez okornih in dragih dodatnih motornih pogonov. Zadnja različica Canonovega 7-točkovnega sistema samodejnega ostrenja ponuja največjo prilagodljivost, vključno s preizkušenim očesnim nadzorom na EOS 30V Date. Robustno kovinsko ohišje zagotavlja trpežnost, medtem ko tiho delovanje poveča možnosti za diskretno fotografiranje," so razložili Tipini presojevalci.

Canonovo programsko orodje DVK-E2 Data Software Verification Kit, namenjeno souporabi s fotoaparati D-SLR EOS-1Ds in EOS-1D Mark II, je prejelo nagrado "Best Technology 2004".

DVK-E2 Data Software Verification Kit predstavlja orodje, ki fotografom omogoča dokazovanje, da slike, posnete s teh fotoaparatov, niso ponarejene ali prirejene na kakršenkoli način. "Digitalna fotografija ima svojevrsten problem z verodostojnostjo slik. Kdorkoli lahko spremeni slike, zato jih je nemogoče uporabiti pri forenzični fotografiji ali pri drugih oblikah fotografije, kjer je verodostojnost bistvena. Canonov Data Verification Software rešuje ta problem z dodajanjem "pečata verodostojnosti" na digitalne slike," so povedali presojevalci združenja TIPA.

Marca letos se je obseg prodaje fotoaparatov D-SLR v Zahodni Evropi povečal za 630 odstotkov. "Izreden uspeh fotoaparata EOS 300D je zagotovo igral pomembno vlogo pri rasti trga," je dejal Mogens Jensen, vodja Canon Consumer Imaging Europe. EOS 300D je bil po vsej Evropi razprodan že nekaj tednov po predstavitvi, zato je Canon hitro povečal proizvodnjo, da bi izpolnil visoke potrošniške zahteve. Canonovi digitalni fotoaparati SLR so že prevzeli večji delež na področju športa in fotoreportaže po vsem svetu. Svoje fotografe so s Canonovimi profesionalnimi izdelki opremile vodilne tiskovne agencije, kot so Reuters, Getty Images in AFP.