Znanost in tehnologija

Canonu dve nagradi DIWA

Amstelveen, 17. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Canon je prejel nagradi DIWA (Digital Imaging Websites Association) za digitalna fotoaparata EOS 20D in Digital IXUS 40.

Canon EOS 20D je prejel platinasto nagrado za izdelek leta 2004 v kategoriji sistemskih digitalnih fotoaparatov, Digital IXUS 40 pa je prejel zlato nagrado v kategoriji kompaktnih amaterskih digitalnih fotoaparatov.

Člani združenja DIWA skozi celo leto ocenjujejo in preizkušajo digitalne izdelke za upodabljanje, najboljše pa nagradijo z zlato, srebrno ali bronasto nagrado. Enkrat letno med prejemniki zlatih nagrad iz treh kategorij izberejo najboljši izdelek med najboljšimi in mu podelijo platinasto nagrado.

Pri DIWI so pohvalili hitrost fotoaparata, za katero skrbi napredni Canonov procesor DIGIC II: "EOS 20D prehiti mnogo tekmecev pri hitrosti slikanja, procesiranja in shranjevanja ter pri odzivnosti."

EOS 20D, ki je bil predstavljen v avgustu 2004, odlikuje novo tipalo CMOS druge generacije in velikosti APS-C, ločljivost 8,2 milijona točk, hitrost snemanja 5 posnetkov na sekundo ter bliskavica ETTL II. Je prvi polprofesionalni fotoaparat z zmogljivostjo, hitrostjo in prilagodljivostjo vrhunskih fotoaparatov SLR. Združenje DIWA meni, da je EOS 20D naredil velikanski korak naprej v nikoli končanem procesu tehnološkega razvoja, izboljšav in doseganja popolnosti ter dvignil kakovost slike in zmogljivost fotoaparata na novo raven. Hkrati meni, da profesionalni in resni fotografski navdušenci sprejemajo ta fotoaparat zaradi njegove izjemne vrednosti glede na ceno.

Izjemno oblikovalsko popoln Digital IXUS 40, predstavljen lani septembra, je rezultat preboja na področju materialov za leče, ki je enemu izmed najmanjših Canonovih fotoaparatov omogočil kar 3-kratno optično povečavo. Za odlično kakovost slik ob izjemni hitrosti skrbi nov namenski procesor druge generacije DIGIC II, ki je zadolžen za vse glavne funkcije fotoaparata. Enako tehnologijo je moč najti v profesionalnih digitalnih SLR-fotoaparatih EOS-1. Žirija je fotoaparatu Digital IXUS 40 podelila zlato nagrado zaradi njegovih skupnih značilnosti, zmogljivosti in vrednosti. Podelitev so pospremili z besedami, da je nagrado dobil zahvaljujoč ločljivosti 4 milijonov točk, 3-kratnemu optičnemu zoomu z dvema novima asferičnima elementoma UA (Ultra-high Refractive Index Glass Moulded (GMo) Aspherical lens), zmogljivosti procesorja DIGIC II ter 2-palčnemu zaslonu LCD. Pri DIWI so dodali, da je fotoaparat prepričal z izjemnimi zmogljivostmi kljub izjemno kompaktnim meram.

Podatki, ki jih je nedavno predstavil IDC , potrjujejo, da je Canon že tretje zaporedno leto vodilni na trgu digitalnih fotoaparatov v Zahodni Evropi. Canon je lani še izboljšal svoj položaj in zavzel 16,8-odstotni tržni delež. Prodal je več kot 25 milijonov enot digitalnih fotoaparatov pod različnimi blagovnimi znamkami. Canon je v letu 2004 v Zahodni Evropi prodal 4,2 milijona fotoaparatov SLR (D-SLR) in kompaktnih digitalnih fotoaparatov, kar je 66 odstotkov več kot
leta 2003.