Znanost in tehnologija

Canonova prenosna fototiskalnika

Amstelveen, 07. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Canon je na trg poslal dva nova prenosna kompaktna fototiskalnika, izredno majhnega CP-220 in baterijskega CP-330.

Oba tiskalnika omogočata neposredno priključevanje kateregakoli digitalnega fotoaparata, ki podpira standard PictBridge. Tiskalnika sta hitra, saj natisneta barvno fotografijo brez robov v 85 sekundah, natisnjena fotografija pa je po videzu, občutku in obstojnosti enaka kot običajna fotografija na srebrohalidnem papirju.

Oba tiskalnika se z osebnim računalnikom ali digitalnim fotoaparatom povezujeta prek vmesnika USB. CP-330 podpira tudi brezžično povezovanje prek infrardečega vmesnika irDA za tiskanje slik JPEG z izbranih večpredstavnih mobilnih telefonov, združljivih s standardoma irOBEX in irMC.

CP-220 in CP-330 ponujata izredno preprosto neposredno tiskanje z digitalnih fotoaparatov. Ko se na tiskalnik priključi digitalni fotoaparat, združljiv s standardom PictBridge, se napravi najprej identificirata. Na fotoaparatovem LCD-zaslonu se pojavi izbirnik za tiskanje, s katerega uporabnik izbere način tiskanja, kjer določi stil, velikost in število natisov. Lučka na ohišju tiskalnika pokaže, da se je tiskanje začelo. Na CP-330 se svetloba lučke spremeni ob spremembi barve črnila.

S standardom PictBridge so združljivi vsi Canonovi novejši digitalni fotoaparati PowerShot in Digital IXUS, na oba tiskalnika pa bodo lahko tiskali tudi lastniki starejših modelov, saj podpira tudi Canonov tiskalniški standard Direct Print.

Novi gumb Print/Share, ki je na voljo na številnih novejših Canonovih digitalnih fotoaparatih, še bolj poenostavi tiskanje. Takoj ko se Canonov fotoaparat s to zmožnostjo priključi na tiskalnik, se prižge modra osvetlitev na gumbu Print/Share. Pritisk na gumb povzroči, da se samodejno natisne trenutna slika in to v formatu, ki ustreza trenutnemu uporabljenemu mediju.

Tiskalnika ponujata ločljivost 300x300 dpi in uporabljata proces tiskanja s hlapljivimi barvami, kar botruje natisom visokega sijaja, izredno gladki gradaciji barvnih tonov ter dolgi obstojnosti. Med tiskalnim procesom se namreč s pomočjo toplote odprejo pore na papirju s posebno prevleko, papir pa nato vpije različne sloje uplinjenega črnila. Pore se zaprejo, ko se papir ohladi, s čimer se natisnjena slika zapečati na površini papirja. Kakovost in obstojnost natisa dodatno izboljšuje posebna prevleka visokega sijaja, ki je odporna na UV-žarke.

Tiskalniki s hlapljivimi barvami večinoma uporabljajo trdo črnilo (solid ink) namesto tekočega, tako da je menjava papirja in barvnih kartuš hitra ter izredno čista, brez nadležnih črnilnih vložkov. Papir in barvne kartuše so na prodaj skupaj, vsebnost črnila v kartušah pa ob tem natančno ustreza številu listov papirja, kar odpravlja težave glede porabe črnila, še preden se porabi tudi papir.

Tiskalnika nudita brezrobo tiskanje na medije različnih velikosti, na priljubljeni format poštne kartice 10x15 cm (papir te velikosti je sedaj na voljo v paketu s 36 ali 108 listi), L-format, format velikosti kreditne kartice ter na mini nalepke. Omogočata tudi tiskanje stičnih panoramskih slik in fotografij s prostorom za sporočilo z osebnega računalnika, in sicer na medij širine 10 cm in dolžine 20 cm.

Tiskalnikoma je pridana Canonova programska oprema ZoomBrowser EX in ImageBrowser za uporabo na operacijskih sistemih Windows in Mac. Za oba tiskalnika je na voljo tudi dodatni avtomobilski polnilec akumulatorskih baterij, ki lahko tudi napaja tiskalnik.