Znanost in tehnologija

Canon predstavil novosti

Amstelveen, 23. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Canon je predstavil nove fotoaparate Digital IXUS, foto tiskalnike SELPHY, ter razširil serije fotoaparatov PowerShot.

Canon je predstavil tri nove fotoaparate Digital IXUS – Digital IXUS 750, Digital IXUS 55 in Digital IXUS i zoom. Podobno kot predhodni fotoaparati IXUS so novi modeli privlačne oblike in polni napredne optične tehnologije. Novosti predstavljajo evolucijo oblikovanja fotoaparatov IXUS in Digital IXUS, ki so bili prvič predstavljeni leta 1996 oziroma 2000.

Poleg izjemnega oblikovanja pri teh dveh fotoaparatih navdušujejo tudi zmogljivosti. Digital IXUS 750 je novi najzmogljivejši model družine Digital IXUS, oba modela pa sta opremljena s procesorjema DIGIC II in velikim, 2,5-palčnim zaslonom LCD. Digital IXUS 750 ima ločljivost 7,1 milijona točk, Digital IXUS 55 pa 5,0 milijona točk. Oba fotoaparata imata 3-kratni optični zoom.

Digital IXUS i zoom temelji na zmogljivostih modela Digital IXUS i 5, katerim dodaja 2,4-kratni optični zoom in oblikovanje večjega »brata«, fotoaparata Digital IXUS 750. Tanek in kompakten fotoaparat ima ločljivost 5,0 milijona točk in procesor DIGIC II ter vmesnik USB 2.0 Hi-Speed za hiter prenos podatkov. Za enostavno povezovanje z osebnim računalnikom, tiskalnikom in televizijo je dodana postaja Camera Station, ki je prav tako namenjena polnjenju baterije.

Obogatene serije fotoaparatov PowerShot

Serija S fotoaparatov PowerShot bo odslej bogatejša za nov najzmogljivejši model – PowerShot S80 z ločljivostjo 8,0 milijona točk. Fotoaparat, ki je funkcijsko izjemno bogat, ima širokokotni optični zoom 28-100 mm f/2.8-5.3 (3.6x) in temelji na Canonovi tehnologiji leč UA. Uporablja enak procesor DIGIC II kot profesionalne Canonove serije digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov in velik, 2,5-palčni zaslon LCD. Kot prvi fotoaparat omogoča snemanje video posnetkov kakovosti XGA (1024x786 točk) z največjo velikostjo 1 GB. Kompaktno ohišje, ki je občutno manjše kot pri predhodniku, modelu PowerShot S70, dopolnjuje sodobna oblika.

V seriji A sta med zelo zmogljivimi kompaktnimi digitalnimi fotoaparati dve novosti, PowerShot A620 in PowerShot A610. Fotoaparata prinašata ločljivosti 7,1 oziroma 5,0 milijona točk in veliko zmogljivih funkcij, ki so ponavadi namenjene serijam G. Za hitro in odzivno delovanje skrbi procesor DIGIC II, ki skupaj s 4-kratnim optičnim zoomom prinaša izjemno kakovost fotografij. Opremljena sta z 2,0-palčnim vrtljivim zaslonom LCD. Na voljo je bogat nabor ročnih, samodejnih in posebnih načinov fotografiranja. Fotoaparata zamenjujeta zelo priljubljen model PowerShot A95.

Na začetku serije A bo odslej prav tako mogoče najti nov model. PowerShot A410, ki je zamenjal model PowerShot 400, ima novo, drzno obliko ter izboljšano delovanje in zmogljivosti zahvaljujoč procesorju DIGIC II, 3,2-kratnemu optičnemu zoomu ter največji svetlobni jakosti f/2.8 – f/5.1. Vključena je pettočkovna samodejna izostritev ter več načinov fotografiranja, zaradi česar je A410 idealen za uporabnike, ki se spoznavajo z digitalno fotografijo.

Kompaktni foto tiskalniki SELPHY


Canon je potrdil svojo zavezanost trgu rešitev za tiskanje fotografij v domačih okoljih, ki je v obdobju od marca 2004 do marca 2005 beležil kar 300-odstotno rast, in predstavil tri nove kompaktne foto tiskalnike SELPHY. Prenosni in lepo oblikovani tiskalniki omogočajo neposredno tiskanje iz združljivih digitalnih fotoaparatov, digitalnih videokamer, mobilnih telefonov in dlančnikov – brez uporabe osebnega računalnika. Za izredno nizko ceno natisnejo trajne (100 let) fotografije v kakovosti, enaki fotografijam iz fotografskega laboratorija.

Foto tiskalnik SELPHY CP510 je ugoden, izredno kompakten neposredni termosublimacijski tiskalnik, ki natisne fotografijo v eni minuti. Vključuje podporo za Canon Direct Print, PictBridge in integriran kabel USB ter opcijski baterijski paket za mobilno tiskanje.

SELPHY CP710 je vsestranski, izredno kompakten neposredni termosublimacijski tiskalnik z vrati za pomnilniške kartice za večjo prilagodljivost. Vključena je podpora PictBridge in 1,5-palčni zaslon LCD za enostaven predogled, izbiro in tiskanje fotografij. Prav tako je integriran kabel USB, kot opcija je na voljo baterijski paket.

SELPHY DS810 je kompakten brizgalni tiskalnik, bogat s funkcijami in s podporo za PictBridge. Nudi podporo za priljubljene pomnilniške kartice, povezovanje iRDA in opcijsko podporo za tiskanje prek povezave bluetooth na kompatibilnih mobilnih telefonih. Vključuje tiskalniške glave FINE in ločljivost 2 pikolitra, 4800x1200 dpi ter 2,5-palčni zaslon LCD. Priložena je programska oprema za urejanje, izboljševanje in tiskanje fotografij.