Znanost in tehnologija

Bo Google kupil YouTube?

Ljubljana, 07. 10. 2006 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Google naj bi se dogovarjal o nakupu YouTuba, največjega spletnega servisa za izmenjavo videoposnetkov.

Po pisanju The Wall Street Journala (WSJ), naj bi bil Google sredi pogajanj o prevzemu največjega spletnega servisa za izmenjavo video posnetkov, YouTube. Slednji omogoča dnevno ogled preko 100.000 video ponetkov, od kratkih domačih videov do posnetkov oddaj s televizorja.

Ustanovitelja Googlea Larry Page in Sergey Brin.
Ustanovitelja Googlea Larry Page in Sergey Brin. FOTO: Reuters

Po neuradnih informacijah naj bi vrednost posla znašala okoli 1,6 milijarde dolarjev. Za YouTube se sicer že nekaj časa pričakuje, da bo ali šel na borzo ali se prodal enemu od internetnih velikanov. Glede na število uporabnikov in količino denarja, ki ga njegovi tekmeci vlagajo v oglaševalske akcije, so analitiki v zadnjem letu ocenili vrednost YouTuba med 1,5 do 2 milijarde dolarjev.

Po raziskavah podjetja Hitwise je imel YouTube avgusta v ZDA 46% vseh obiskov med servisi, ki omogočajo izmenjavo video posnetkov. Sledil mu je MySpace z 21,2%, Google Video je zasedel tretje mesto z 11%, četrti je bil MSN s 6,8%, 5,6% vseh obiskov je pa dobil Yahoo Video.

Google Video in YouTube sta se pojavila leta 2005. YouTube je zaradi liberalnega odnosa do vsebin, ki jih uporabniki servisa prenašajo na njihove strežnike, postal najbolj obiskan servis za izmenjavo videoposnetkov.

Pri Googleu so na začetku ponujali povečini samo komercialne vsebine in so šele kasneje začeli kopirati taktiko YouTubea ter omogočili vsakemu, da naloži video s skoraj poljubno vsebino. Tak liberalizem ima tudi svojo ceno, kajti velike produkcijske hiše so začele zahtevati svoj delež zaslužka od oglaševanja. YouTube je nekaterim produkcijskim hišam že omogočil večji nadzor nad vsebinami, ki se objavljajo.

Z nakupom YouTubea bi se Google rešil konkurence na področju spretne izmenjave videa za daljši čas. Google bi si z nakupom YouTuba lahko nakopal tudi kopico težav, saj YouTube na svojem strežniku ponuja veliko videoposnetkov brez odobritve lastnikov avtorskih pravic.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.