Znanost in tehnologija

Blu-ray prihaja

Tokio, 21. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sony in Panasonic s prvimi zapisovalniki Blu-ray diskov napovedujeta začetek množične uporabe nove generacije optičnih medijev že letos.

Blu-ray disk (BD) predstavlja naslednjo generacijo optičnih medijev, ki ga trenutno skupno razvija enajst vodilnih proizvajalcev uporabne elektronike (Hitachi, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Phillips, Samsung, Sharp, Sony, TDK in Thompson). Format je bil razvit za snemanje in prepisovanje v high-definition televizijskem video sistemu (HDTV), kar današnji videorekorderji ne zmorejo. BD naj bi tako zmogli snemanje preko dveh ur v HDTV oziroma preko 13 ur v standardnem TV sistemu na 27GB diskih.

Za razliko od trenutno prevladujočega formata DVD (DVD-/+ R/RW), ki uporablja rdeč laser, novi BD format uporablja laser modre barve. Modri laser tako zaradi svoje krajše valovne dolžine (405 nanometra, rdeči 650 nm) omogoča večjo strnjenost podatkov na diskih enake velikosti. Prav tako so BD nazaj kompatibilni in omogočajo predvajanje tudi CD in DVD formate.

Prvi zapisovalniki za domačo uporabo

Letošnja pomlad napoveduje dokončni nastop Blu-ray diskov, ki naj bi v naslednjih letih počasi nadomestili trenutno vroče DVD.

Sony bo prvi prišel na trg z zapisovalnikom Blu-ray diskov za domačo uporabo že sredi aprila. Snemalnik BDZ-S77 naj bi na diskih velikih 23 GB pri hitrosti 24 MB na sekundo omogočal dve uri snemanja v HDTV 1080. Maloprodajna cena naj bi se gibala okoli 3800 dolarjev, kar je primerljivo s cenami prvih DVD zapisovalnikov pred leti. Trenutno je znan samo datum predstavitve na Japonskem. Ali bo zapisovalnik prišel na prodajne police tudi širom po svetu, pa še ni znano.

Soniju bodo prvi sledili v Matsushita Electric (bolj znana pod znamko Panasonic), ki bodo v juliju kot drugi prišli na trg z Blu-ray zapisovalnikom. Matsushitin zapisovalnik naj bi uporabljal dvoslojno strukturo in tako dosegel velikost 50 GB. S tem bodo tudi podvojili čas snemanja na 4,5 ure v HDTV.

V drugem polletju napovedujejo svoje zapisovalnike tudi druge korporacije. Tako lahko pričakujemo hitro napredovanje v uporabi Blu-ray diskov. Trenutna cena 4000 dolarjev še ne bo spremenila nakupovalnih navad kupcev, vsekakor pa lahko pričakujemo večje premike, ko bodo proizvajalci dosegli načrtovano ceno 500 dolarjev.