Inšpektor

Za plastenko toliko denarja kot za 'navadno' vodo za 15 mesecev

Ljubljana, 31. 08. 2024 14.26 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
98

To poletje smo bili priča pravemu viharju v kozarcu vode. Zveza potrošnikov je vlado namreč pozvala, naj uzakoni brezplačno vodo iz pipe ob obroku v gostilnah in zdraviliščih. Ponekod jo gostinci namreč zaračunavajo ali pa sploh ne strežejo. V Sloveniji imamo ta privilegij, da imamo kakovostno pitno vodo iz javnega vodovoda, ki je bolj trajnostna in veliko cenejša kot tista v plastenkah. Vendar pa potrebujemo tudi ustekleničeno vodo, pri čemer nastane velika težava zaradi embalaže.

V Sloveniji imamo srečo, da lahko pijemo vodo iz pipe, lahko smo ponosni, da smo zelena in trajnostna destinacija, vendar pa se potrošniki v zadnjem času vse bolj pritožujejo nad tem, da v nekaterih gostilnah ni mogoče dobiti vode iz pipe. In to je spodbudilo Zvezo potrošnikov Slovenije, da so začeli s kampanjo 'Kozarec vode iz pipe, prosim!', pojasnjuje Jasmina Bevc iz ZPS. "Naš predlog gre v smeri, da se zagotovi kozarec vode iz pipe brezplačno v primeru, ko pride potrošnik na nek obrok."

V ZPS so preverili ponudbo v 19 slovenskih restavracijah po celi državi, v 11 so vodo iz pipe dobili takoj, v tretjini pa so jim bodisi najprej ponudili predpakirano vodo bodisi so vodo iz pipe zaračunali. V dveh pa jim vode iz pipe sploh niso postregli. 

V gostilni stane pollitrska plastenka vode od dva evra navzgor. Za ta denar dobimo 898 litrov vode iz pipe. Odrasla oseba popije približno dva litra vode na dan, kar pomeni 730 litrov vode na leto. Za dva evra lahko torej poskrbimo za ustrezen vnos vode za eno osebo za naslednjih 15 mesecev.

Predlog sprememb zakona o gostinstvu sicer uvaja pravilo, da mora vsak gostinec, priključen na javno vodovodno omrežje, gostom ob naročilu jedi oziroma pijač nuditi pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja. Ali bo storitev plačljiva ali ne pa prepušča gostincem. V ZPS kot eno od opcij vidijo, da se že tukaj doda beseda brezplačno, kar je razburilo gostinsko in splošno javnost.

Turistično-gostinska zbornica Slovenije se s tem ne strinja, saj s postrežbo vode po njihovo nastajajo stroški vode, osebja, inventarja, prostorov, pomivanja, energije in podobno. Tako na primer nekateri, vendar redki gostinci, pojasnjujejo tudi zaračunavanje postrežnine. Da je treba te stroške upoštevati, menijo tudi v obrtno-podjetniški zbornici.

Ustekleničena voda
Ustekleničena voda FOTO: Shutterstock

Voda iz pipe za gostince ni tak strošek, da si tega ne bi mogli privoščiti, pravi Igor Grlić iz podjetja Gast, ki vodi 14 gostinskih obratov v Ljubljani, od Figovca oziroma Slovenske hiše do Cutty Sarka. V podjetju Gast se do predloga ZPS ne opredeljujejo, priznavajo, da je situacija v gostinstvu vse prej kot rožnata, vendar "vsi ti faktorji ne vplivajo na to, da ne bi mogli postreči vodo iz pipe". "Če bo moral zapreti gostilno, če bo moral dat namesto ustekleničene vodo iz pipe, potem se naj raje česa drugega loti in naj se s čem drugim ukvarja," dodaja Grlić.

Uporaba plastenk je praktična, ni pa nobenega razloga, da ne bi pili vode iz pipe, če je ustrezna voda na voljo, pravijo na Nacionalnem Inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da je kakovost vode iz plastenk glede kemijskih lastnosti primerljiva kakovosti vode iz pipe. Ter da je pretirana skrb zaradi sproščanja snovi iz plastike v vodo odveč: "Pri plastenkah za vodo gre za sproščanje zelo nizkih koncentracij snovi (dosti nižjih od zakonsko določenih mej). Pravzaprav so koncentracije snovi, ki se sproščajo iz plastenk v vodo, običajno pod mejo določljivosti preskusnih metod."

Embalirana voda je praktična predvsem na primer za potovanja, v izrednih razmerah in na območjih, kjer velja omejitev oziroma prepoved uporabe pitne vode. "Embalirana voda je nadzorovana po nekoliko strožjih kriterijih glede mikrobioloških parametrov, ker je možno, da bo dlje časa stala preden bo uporabljena, vendar to ne pomeni v vseh primerih, da je varnejša in boljša od tiste iz pipe. Zahteve za kemijske snovi (npr. pesticide, nitrate, težke kovine) so enake kot za vodo iz vodovodnega omrežja."

Je pa okoljski vpliv predpakirane vode vsaj 1400-krat večji kot vpliv vode iz pipe. Njen vodni odtis – poraba vode za proizvodnjo ene plastenke predpakirane vode – pa je lahko do 17 litrov. Povprečen prebivalec Slovenije porabi 160 plastenk na leto, po ocenah Eko kroga pa letno kar 137 milijonov plastenk oziroma 66 na prebivalca ne recikliramo, zato končajo v naravi, sežigu ali na odlagališčih.

Slovenija je med najbolj s pitno vodo bogatimi državami v Evropi. Njena kakovost je na splošno odlična in za kar četrtino prebivalcev ne potrebuje dodatne priprave, kot je kloriranje. Zato je s trajnostnega vidika vedno najboljša izbira voda iz pipe, potem voda v povratni steklenici in šele nato v plastenki.

Ekipa Inšpektorja je preverjala, kaj dejansko ZPS sploh predlaga, kakšne izkušnje imajo gostinci, kako pomembno je pitje vode, zlasti v poletnih pripekah, in koliko voda iz pipe v primerjavi z ustekleničeno dejansko stane? In ključno: kakšno vodo sploh pijemo? Bi vračali plastenke v trgovine, če bi uvedli kavcijski sistem? Nocoj v 24UR Inšpektor ob 19.00.

24UR Inšpektor

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
01. 09. 2024 12.01
+2
Lenuhi bi si spet radi prilastili nekaj, kar ni njihovega. Za vodo na Igu za 2 člansko družino, plačujem več kot 50 € na mesec. Skupaj z odpadno vodo plačuješ še kanalščino, pa omrežnino, pa okoljski dodatek, pa kanalščino za odpadno vodo, itd.
Dildoslav
31. 08. 2024 19.51
+1
Imamo gostilno. Ob kavi, absolutno, zastonj voda kar tako pa ne gre. Ali pa ena pizza in 4 dodatni krozniki. Kdo pa postreže? Kdo opere? Pri nas so se sprva zgrazali, ker je uporaba dodatnega kroznika 0.5€. ampak sedaj teh ljudi ni vec blizu, kar je cista zmaga. Prej pa eno pizzo 5 ljudi, 5 kroznikov, 5 priborov, 5 kozarcev z vodo iz pipe, pogrinjki, itd. Pa dve ure zasedali top mize. Naj pijejo vodo iz pipe doma. Ker je baje zastonj.
Timijanus
31. 08. 2024 20.01
+2
😂😂😂Super razmišljanje. Potem takem bi gost po prejemu računa moral natakarju izstaviti račun za potne stroške, ker je prišel ravno v njegovo restavracijo ali gostilno, pa stroške pranja obleke, čiščenje čevljev in na koncu koncev, ker je pri njem zapravil toliko in toliko svojega dragocenega časa, pa še prenašati je moral njegov vznejevoljen "ksiht". Kaj praviš na to?🤔 😂😂😂😉
Dildoslav
01. 09. 2024 18.21
Mi je vseeno, ti vstopas v mojo hiso in ne obratno in po zakonu je cenik na vidnem mestu. Zakona za tvoje nebuloze pa ni.
krmeki
31. 08. 2024 18.55
-2
Mene bolj preseneča podatek da je 800 litrov vode iz pipe samo 2 EUR. Voda pri nas je aboslutno prepoceni, zato pa ravnamo z njo tako, da je prihodnje generacije žal več ne bodo imele
dolgi
31. 08. 2024 19.44
+4
poglej mesečni račun za vodo in kaj vse je na njem.
JApajaDAja
31. 08. 2024 19.46
+3
tudi bencin ,vsa komunalija, elektrika....je polna "priveskov",ki znesejo več kot osnovna enota storitve....
spaceair
31. 08. 2024 18.40
+6
tega ni da bi nekdo naročil samo vodo.. če pa naroči kosilo in kozarec vode pa ni kriminal
dolgi
31. 08. 2024 18.31
+4
zakaj raje ne zahtevajo, da Petrol zastonj natoči bencin, če kupiš čips? mislim spodobilo bi se...
dolgi
31. 08. 2024 18.33
+7
navsezadnje je tudi nafta "zastonj" tam pod zemljo...
txoxnxy
31. 08. 2024 18.28
-6
Jaz v gostilni še solate ne jem ker ne vem v kakšni vodi je bila oprana in mi niti na pamet ne pride da bi še neko njihovo vodo pil .
real....
31. 08. 2024 18.30
+7
dolgi
31. 08. 2024 18.57
+3
to nas pa res zanima kakšno vodo bi ti pil.
rzui
31. 08. 2024 19.25
+2
txoxnxy
31. 08. 2024 20.33
Ja doma pa vem in doma jo z veseljem pijem iz pipe.
walter2
31. 08. 2024 18.20
-3
Prvi,ki bi mi poskusil zaračunat vodo me kot prvo nikoli več ne vidi kot drugo pa bo ostal brez plačila vode pa naj me prijavi!Mediji čakajao na take zgodbe,a njemu bo to zelo slaba reklama,kar se bo mu poznalo na prihodkih!
Bagzii
31. 08. 2024 18.20
+6
Absurd. Podjetnik PLAČUJE svoje zaposlene, PLAČUJE inventar (kozarce) PLAČUJE STROŠKE (elektriko, pralni prašek, sol, kupil je pomivalec za kozarce). PLAČUJE komunalo/vodo. Že sedaj se posamehnik vsede k mizi za 4, v največji gužvi, srka kratko kavo od 7-11 dopoldan vmes pa par kozarcev vode. Mi pod to vlado bomo dolžni še plačo razdelit sosedom, če bo ostajalo kaj viška. To spet zadaj Nika "fajta"?
Bagzii
31. 08. 2024 18.24
+1
Tudi ko naročite kavo, je formalno to "oralna" ja tako se reče, ustna pogodba ki jo sklenete vi in natakar..l natakar ima pravico pogodbe ne skleniti. Tako da,..upam, da taka bedarija pravno ne gre skozi, ampak pri nas vidimo da gre marsikaj skozi, odvisno pač od sestave Ustavnega sodišča - ko je Golob zgolj javno izjavil da bo višal plače sodnikom in tožilcem je US ugotovilo da gre za protiustavno stanje...ljudje v gospodarstvu pa ostajajo na minimalcu, da se lahko eliti: TOŽILCEM, SODNIKOM, SZRAVNIKOM ter VSEM FUNKCIONARJEM plače višajo 50-100% bananalandija
spaceair
31. 08. 2024 18.43
+7
kaj se vzburjaš. noben ne naroči samo vode.. če pa jo boš dal zraven kosila ti pa ne bo glava dol padla.. kaj ste pa tako požrešni z maržami na pijačo
martin celin
31. 08. 2024 18.19
+4
V gostilno greš na pivo ali kaj močnejšega vodo piješ doma.
mmickica
31. 08. 2024 17.34
-4
Ce bodo res uzakonili vodo zastonj, kar je absurd brez primere, saj gostinec sam doloca svoje cene, potem se bo dogajalo, da bodo ljuje hodili v gostilne na zadtonj vodo in zasedali mesta tistim, ki bi zares zeleli kaj popiti ali pojesti. Prisli bodo malo v senco, ali se druzit, brskat po telefonih, itd...in pljuckali zastonj vodo iz pipe.
bossanoga
31. 08. 2024 17.24
+0
Serjete brez veze vsi skupaj. Sama voda ni in nikoli ni bila problem, problem so vsi ostali stroški, ki pri tem nastanejo. Vsi pravite, da so natakarice/natakarji premalo plačani, na koncu pa naj vodo gostom nosijo zastonj, posodo pomivajo zastonj, pospravljajo zastonj... Zato, ker je tistemu "gostu", ki ima dovolj denarja za plačilo vsega drugo, težko plačat stroške dela. Še hujši/e so pa tisti/e, ki pridejo v lokal in bi pili "samo vodo iz pipe". Naj si jo gredo v potok iskat.
Lepinja
31. 08. 2024 17.15
+1
Od miljon artiklov je ravno voda tisti brand, zaradi kaerega gostinjec propade. Vkalkuliraj en cent v ostale produkte in naenkrat bo zastonj voda prinesla dobiček. Če ne moreš poleg kave postreči vode iz pipe brezplačno (cena kapučina od 2 do 3 € ) zapri lokal.
dolgi
31. 08. 2024 17.33
-1
sebak81
31. 08. 2024 17.08
+0
Pa seveda se kartonaste kozarcke, da ne bomo porabili stotine litrov vode za oprati kozarce ob zastojnski vodi.. ker pomivalni stroj ne kuri res nic elektrike, vode in dragih cistil..
Grma53
31. 08. 2024 16.51
+9
Voda je res skoraj zastonj, a kaj ko k ceni vode pristavijo lonček še država, občine in čistilne naprave. Tako da cena vode za 9m3 poskoči na 21€ v Piranu in preko 50€ na Igu
gr?arica
31. 08. 2024 16.51
+6
Seveda mira gostinec preziveti in tudi ne gres v gostilno ce nimas denarja. Cene pa postavi gostinec in gost sprejme ali pa ne. To zame ni sporno, se pa drzim nekih svojih nacel in ce bi mi gostinec ob kavi zelel zaracunati vodo me tam seveda vec ne bi bilo. Enako kot ce bi zaracunal pogrinjek ( v obliki navadnega prticka ter gor polozen pribor...tudi tukaj me vec ne vidi. Drugace pa tako pri kavi kot malici ali kosilu vedno pustim vec kot znese racun. Bistveno vec od stroska vode. Ne zdi pa se mi smiselno to urejwti z prisilo( zakonom) ker tega je absolutno ze prevec. Enostavno prepustiti trgu naj opravi z taksnimi gostinci , ki se obnasajo kot gradbinci. Prvo ena cena potem pa cel kup dodatkov ( aneksov. Kdor pa je tako neumen in bo gostincu placeval dodatno se navadno vodo, uporabo noza in vilice ter recimo postrezbo da ti sploh blagovoli prinesti naroceno. Ja ta naj pac placuje davek za bedake. Ostali pa imamo vedno moznost se ustati in oditi drugam kjer te gostinec pac ne bo imel za popolnega bedaka.
dolgi
31. 08. 2024 16.47
+2
še vedno čakam, da bom videl te ljudi, ki pozivajo za zastonj vodo, da ONI stojijo po vogalih in delijo - zastonj vodo.
oježeš
31. 08. 2024 16.42
+5
Zanimivo in površno. Nikjer ni zaslediti koliko računajo za kozarec vode, to je največ cca 2 dc. Da so postali požrešni na denar je na splošno znano. Da pa gost ne dobi kozarec vode kljub temu, da naroči hrano, je pa že mala katastrofa požrtnosti. Pa ne dobijo 100 ali 200 gostov na dan, ki bi radi naročili kozarec vode. Veliko gostov ob hrani naroči kaj bolj konkretnega, recimo 2 dc vina, torej je takih, ki bi radi kozarec vode dokaj mali procent. Še dobro, da ne zaračunajo vstopnino v gostinski obrat, saj morajo tako za gosti pomesti tla in ne more kdo verjeti, tla tudi pomiti z vodo.
brabusednet
31. 08. 2024 16.38
+0
Jaz pijem vodo edino ob kavi to pa ja ne bodo zaračunali ali tudi.
Planetmiru
31. 08. 2024 16.37
+0
Čez zastonj ga ni, ampak to pričakujejo samo sebični in prepotentni
Insta Btc
31. 08. 2024 16.29
-7
Najbolje, da začnejo gostinci, glede na komunistično doktrino, ki vlada v Sloveniji, vse dajati zastonj. Pri tem naj jim gre država nasproti in vsakega subvencionira z 300€ na mesec. Naj živijo Butale in ti geniji, javnofinančni sesalci iz ZPS, ki v življenju niso 1€ ustvarili s svojimi rokami. Sedaj pa bi radi solili pamet gostincem, ki so od cseh branž najbolj izpostavljeni trgu.