Gospodarstvo

Zvišali ponudbeni delež za T-HT

Zagreb, 24. 09. 2007 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi velikega zanimanja za nakup delnic podjetja Hrvaške telekomunikacije T-HT, je hrvaška vlada zvišala ponudbeni delež.

Zaradi velikega zanimanja hrvaških državljanov za prednostni nakup delnic podjetja Hrvaške telekomunikacije T-HT, je hrvaška vlada na današnji izredni seji zvišala ponudbeni delež na 32,5 odstotka. Iz tega paketa je 25 odstotkov delnic namenila hrvaškim državljanom, ki lahko ponudbe za delnice vpisujejo do 27. septembra. Preostalih 7,5 odstotka delnic T-HT bo vlada prodala institucionalnim vlagateljem, ki se lahko za nakup odločajo do 1. oktobra.

Hrvaška vlada je začela prodajati delnice T-HT prejšnji ponedeljek in po poročanju hrvaških medijev je v prvih treh dneh delnice kupilo kar 60.000 hrvaških državljanov. Podpredsednik vlade za gospodarstvo Damir Polančec je sicer poudaril, da "vlada ne sme, ji ni treba in ne bo govorila" o točnem številu državljanov, ki so v prvem tednu vpisali delnice T-HT.

T-HT je sicer v večinski lasti Deutsche Telekoma, ki ima 51 odstotkov delnic. Hrvaška vlada ima 42 odstotkov, sklad hrvaških vojnih veteranov pa sedem odstotkov. Delavci T-HT so dobili pravico do sedmih odstotkov delnic iz vladnega paketa, kar pomeni, da bo po največjem privatizacijskem poslu na Hrvaškem državi ostalo 2,5 odstotka delnic T-HT.


Dodal je, da vlada ne spodbuja niti ne odvzema poguma hrvaškim državljanom glede nakupa delnic T-HT. Sporočil jim je, da sami odločajo o svoji udeležbi na trgu kapitala in prevzemajo tveganje. Polančec je še dejal, da so institucionalni vlagatelji pomembni tudi zaradi stabilizacije cen delnic T-HT, potem ko se bodo omenjene delnice 5. oktobra pojavile na londonski in zagrebški borzi.

Kot je znano, je hrvaška vlada odločila, da se bo cena za delnico v okviru javne ponudbe gibala med 245 in 320 kun (34,1 oz. 43,66 evra), zaključno ceno bo povedala 1. oktobra. Borzni analitiki na Hrvaškem pričakujejo, da bo končna cena približno povprečje omenjenih zneskov. Vlada je sprva dala v prodajo najmanj 20 in največ 23 odstotkov delnic enega izmed najbolj uspešnih podjetij na Hrvaškem. Hrvaški državljani imajo prednostno pravico do nakupa delnic v višini 38.000 kun (5184 evrov) in do bonusa v višini ene delnice ob nakupu 10 delnic, vendar le v primeru, da jih bodo zadržali vsaj eno leto.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

generalpostmail@hotmail.com
25. 09. 2007 12.13
Na tak način bi morali tudi mi prodati npr. NKBM ali Telekom, ampak nam kaj takega prepoveduje EU. Res smo suverena država, ni kaj!