Gospodarstvo

ZSSS: Grozi jim revščina

Ljubjana, 04. 12. 2007 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZSSS opozarja, da prejemniki minimalne plače in socialnih transferjev od 40 do 50 odstotkov tega plačila porabijo za hrano.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarja na vse večje težave tistih, ki prejemajo minimalno plačo in socialne transferje. Meni, da je spremenjeni sistem usklajevanja teh prejemkov krivičen, zato od vlade zahteva, naj predlaga spremembo zakonov o določitvi minimalne plače in o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom.

"Pričakujemo, da bo vlada razumela, da so tukaj problemi tako veliki, da mora prevzeti zakonodajno iniciativo," je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Ob spremenjenih zakonih in visoki inflaciji veliki skupini ljudi grozi še večja revščina, opozarja Semolič in dodaja, da po nekaterih predvidevanjih prejemniki minimalne plače in socialnih transferjev od 40 do 50 odstotkov tega plačila porabijo za hrano.

Minimalno plačo prejema največ delavcev v predelovalni dejavnosti, sledi nepremičninska dejavnost, gradbeništvo in trgovina
Minimalno plačo prejema največ delavcev v predelovalni dejavnosti, sledi nepremičninska dejavnost, gradbeništvo in trgovina FOTO: POP TV


Minimalna plača za letos znaša 538,53 evra bruto oz. okoli 386 evrov neto. Letos avgusta je bila izravnava z inflacijo 3,2 odstotka, v sindikatu pa so glede na visoko inflacijo pričakovali višji dvig. Po zadnjih podatkih je rast cen hrane 11,7 odstotka, navajajo v ZSSS, zato predlagajo, da se minimalna plača zviša za to razliko, torej še za 8,5 odstotka oz. 45,77 evra na 584 evrov.

Krivična zakona

Spremenjena zakona o usklajevanju socialnih transferjev, po katerem se ti zneski usklajujejo enkrat letno, in o določitvi minimalne plače, sta krivična, meni Semolič. Spremembi obeh zakonov so bile sprejete ob nasprotovanju sindikatov.

Veljavni zakon o določitvi minimalne plače je po Semoličevih besedah spremenil dobro prakso, po kateri so se delodajalci, sindikati in vlada skupaj dogovarjali o višini minimalne plače. Do spremembe zakona je veljalo, da mora minimalna plača rasti v skladu z inflacijo in deloma ob upoštevanju gospodarske rasti. "Minimalne plače so rasle nekoliko hitreje, ravno zato da bi zaščitili to skupino ljudi," pravi Semolič in dodaja, da ima sedaj "škarje in platno vlada, pri čemer velja v glavnem avtomatizem povezan z inflacijo".

ZSSS opozarja, da minimalno plačo prejema vedno več delavcev in da se razlika med minimalno in povprečno plačo veča. Po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, ki zajemajo 76 odstotkov aktivnih prebivalcev, je letos septembra minimalno plačo prejemalo 22.869 delavcev oz. 3,5 odstotka vseh zaposlenih, medtem ko sta avgusta letos minimalno plačo prejela 19.202 delavca oz. 2,9 odstotka vseh zaposlenih.

Minimalna plača

Kot je povedal Ladislav Rožič iz ZSSS, je septembra letos minimalna plača znašala 42,77 odstotka povprečne plače, avgusta 42 odstotkov, julija lani pa okoli 43 odstotkov. Minimalno plačo prejema največ delavcev v predelovalni dejavnosti (8286), sledi nepremičninska dejavnost (5071), gradbeništvo (3355) in trgovina (2400).

Minimalna plača za letos znaša 538,53 evra bruto
Minimalna plača za letos znaša 538,53 evra bruto FOTO: Reuters


Številke zajemajo tako domače kot tuje delavce. Podatka, koliko od tujih delavcev prejema minimalno plačo, na ZSSS nimajo, so pa glede na stike, ki jih imajo s temi delavci, prepričani, da jih delodajalci izkoriščajo in da si ne upajo protestirati, ker se bojijo, da bodo izgubili še to plačilo. Po Semoličevem mnenju je večanje števila ljudi, ki prejemajo minimalno plačo, povezano s prihajanjem delavcev iz tujine.

V ZSSS so zaradi izkoriščanja teh delavcev nasprotovali povečanju kvot za tuje delavce, ki ga je vlada sprejela kljub nasprotovanju ekonomsko socialnega sveta. "To je potuha delodajalcem, da znižujejo ceno dela našim delavcem, ker računajo na poceni delovno silo iz tretjih držav," pravi Semolič in dodaja, da bi morali biti tudi delavci iz tujine plačani po kolektivni pogodbi, ki velja za posamezno področje.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

faceonline@volja.net
05. 12. 2007 18.16
SLOVENIJO PRIPOJIT AVSTRIJI KER DRUGEGA IZHODA NI ČE DELAVCI HOČEJO VEČJE PLAČE !!!!!!!!!!!! V AVSTRIJI JE NETO MINIMALC 1000E,NAŠI ŠE ZA 500E NIMAJO JAJC !!!! RAJE SM AVSTRIJSKI HLAPEC ZA 1000E,KOT PA DOMAČI REVEŽ ZA 380E !!!!!! SEMOLIČ IN BANDA CO. NAJ SI TISTIH 8% VTAKNEJO V RIT !!!!!!!! PREKLETI DVOLIČNEŽI !!!!!!!!!!!! NAJ PROBAJO ONI PREŽIVET Z 400E NA MESEC !!!!!!!!!!! MINIMALC 700E !!!!!!!!!!!! TO JE PRAVA POT !!!!!!!!
mikis@mail386.com
05. 12. 2007 10.18
Semolič je populist. Hujši je kot Janša. Ampak sindikalist je. Za svojo plačo mora pač nekaj delat. Če imajo trgovci kljub dvigu cen še vedno dobičke, kljub navidezem padcu kupne moči , to pomeni, da je preveč denarja v obtoku. Dejanske plače tega naj ne bik omogočale. Ker pa Evropska banka dodatnih Eurov ne tiska pomeni, da mora ta denar priti od nekod drugod. Siva ekonomija...ali pa res zaslužimo dovolj.?
bonsai9@email.si
05. 12. 2007 00.36
Da ne bo ravno v času EU na Brdu odfrčala ta vlada od kjer je pršla. Folk crkuje, SDS in EU pa mečejo kruh v smetnjake.
Nauders
04. 12. 2007 23.25
vidt nemrem tega g.Semoliča un s 5000eu plače bo men dvigval minimalno plačo? poniževanje! fmunih: prav imaš! Davek na plače še obstaja, no ja vojsko nujno potrebujemo ne!
tirolec
04. 12. 2007 19.01
Sit - lačnemu ne verjame! Ja, kaj pa naj bi po Semoliču vlada RS razumela? Ali je sploh katera vlada razumela malega človeka-delavca, ki se pusti šikanirati/mobingirati od delodajalca za "ljubi kruhek"! Obljube, obljube, obljube...le to znajo, ko pride čas volitev. Potem pa pozabijo, da so na račun teh delavcev, dninarjev prišli na oblast, kjer še naprej živijo kot "Bubreki u loju" (vključno s Semoličem in njemu enakimi na Sindikatih RS) iz proračuna, ki ga ti isti delavci skozi davke vplačujejo. SRAMOTA za narod slovenski, ki veliko gorja je pretrpel-a verjetno je v njih toliko otopelosti, da jim je že čisto vseeno! Koliko časa še???
fmunih@email.si
04. 12. 2007 18.37
Inflacijo so povzročili trgovci in si z njo napolnili žepe z denarjem. Delodajalci pa niso dolžni plačati tega prisvajanja denarja in s tem pomanjkanje denarja na trgu (zmanjšane kupne moči) pokriti iz svojega vira sredstev. Ljudje, bojkotirajte trgovce v decembru, da bodo cene premaknili nazaj na februar 2007 in jih korigirali za povprečno EU inflacijo navzgor. To bo trgovce izučilo, da se z nespametno rastjo cen ne gre igrati. Trgovcem pa se že praznijo trgovine. Delodajalci, ne popravite plač zaradi norosti trgovcev, ki so povzročili inflacijo! Količino denarja iz obtoka M1 (gotovina v državi) znižujejo trgovci z rastjo cen. Prav zato, če podjetja ne bodo dvignila plač zaposlenim delavcem, bo sedanja kupna moč prebivalstva močno okrnjena, zaradi dviga cen pri trgovcih, kar močno zmanjšala prilive pri trgovcih. S tem pa bo trgovcem, zaradi velikih investicij in posledično dinamike plačila anuitet in tekočih obveznosti, zadrgnila vrat in jih prisilila na ukrepanje –ZNIŽANJE CEN, da si povrnejo prejšnji denarni tok oziroma vrnejo prebivalstvu kupno moč. Potrebno je le, da PODJETJA NE DVIGNEJO PLAČ ZAPOSLENIM, ker NISO KRIVA za dvig cen in niso, zaradi trgovcev, dolžni na makroekonomskem nivoju poravnati nastalega manjka denarja na trgu (denar se je stekel v žepe trgovcev, sedaj pa le-ti hočejo, da to plačajo podjetja preko dviga plač ljudstvu). ZATO LJUDJE VZTRAJATE NA MINIMALNIH NAKUPIH, SAMO NAJPOTREBNEJŠIH. TRGOVCI MORAJO POPUSTITI, KER SO PREZADOLŽENI IN PADCA KUPNE MOČI DOLGO NE BODO VZDRŽALI. TRENUTNO IMAJO ŠE REZERVE IZ POZITIVNE RAZLIKE DENARNIH TOKOV ZARADI RASTI CEN, VENDAR SO TE "KRATKE SAPE". DVIG CEN NI BIL UPRAVIČEN, KER POVPRAŠEVANJE NI NARAŠČALO. TRGOVSKA PONUDBA JE BILA VES ČAS MAKSIMALNA (na trgu ni ničesar primanjkovalo). TOREJ NI RAZLOGA ZA SPREMEMBO CEN ZARADI POVPRAŠEVANJA IN PONUDBE. DRŽAVLJANI, PREMAGAJMO TRGOVCE IN JIH KAZNUJMO ZA NJIHOVO NEUPRAVIČENO POČETJE IZ ENOSTRANSKEGA KORISTOLJUBJA. DECEMBER JE ZATO NAJPRIMERNEJŠI ČAS V LETU. V JANUARJU PA SO RAZPRODAJE, IN TAKO BODO TRGOVCI SLEKLI HLAČE, VI PA KUPILI DVOJNO KOLIČINO BLAGA OZIRIMA TUDI DO POL CENEJE KOT V DECEMBRU. OBISK V TRGOVINAH JE MOČNO UPADEL. NAJ OSTANE TAKO ŠE V DECEMBRU.
rsp.123@email.si
04. 12. 2007 16.38
Sej vse lepo in prav, mene pa vseeno zanima, koliko plače domov vsak mesec odnese gospod večni predsednik in njegovi namestniki, sekretarji, tajnice.... Sam sem se pred letom namreč izpisal iz sindikata, ker za svojo članarino nisem dobil ničesar - še svinjske polovice sem cenejš dobil pri kmetu. Tako pa mi je ostalo 12 mesečnih članarin po cca 25 evrov.
Franc Kavka
04. 12. 2007 15.34
Semolić, si pa res bumbar! Pa menda ja ne misliš, da bodo za ta denar kupovali jahte in vile na Primorskem.
Uporabnik113189
04. 12. 2007 14.24
V naslovu je napaka. Ni res da jim grozi revščina ampak so ŽE tam. Vse kar je globje je pa življenje, kjer se delat nič več ne splača. Je potem mnogo bolje, če vsakih toliko časa kaj "olastniniš" in se cel dan prost. Ali se res ne bomo nikoli naučili, da je potrebno tiste, ki zgodaj zjutraj vstanejo in cel dan delajo ceniti. Saj lahko slog življenja spremenijo in se preselijo med lenuhe in kriminal. Nič lažjega. Je precej bolj udobno, če ti vest dopušča..