Gospodarstvo

Delavec Tovšakovi: Kako ste? Ste v redu?

Ljubljana, 16. 08. 2010 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Tako je prvo damo Vegrada ogovoril podizvajalec, ki čaka na izplačilo denarja, ki ga je zaslužil s poštenim delom. Uprava Vegrada bo predlagala prisilno poravnavo družbe, je dejala Tovšakova.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV
Glede nakazila denarja svojcem preminulih delavcev, ki so ga zbrali zaposleni, vendar ga naj svojci ne bi dobili, je Tovšakova dejala, "da je ta zadeva urejena".

Nadzorni svet Vegrada je na današnji seji obravnaval poročilo o solventnosti družbe. Že pred sejo so bili nadzorniki in prva dama Vegrada Hilda Tovšak redkobesedni, po seji pa je dejala, da bo uprava Vegrada predlagala prisilno poravnavo družbe.

Nadzorniki bodo naslednje dni preučevali poročilo in predloge Hilde Tovšak, nato pa se bodo do konca tedna odločili, ali bo šel Vegrad v stečaj ali prisilno poravnavo. Uprava Vegrada bo sicer predlagala prisilno poravnavo družbe, je povedala Tovšakova, obenem pa zavrnila namigovanja, da uprava s postopkom prisilne poravnave zavlačuje zaradi strahu pred stečajem.

Dolžni 220 milijonov evrov

Tovšakova je ob tem zanikala poročanje nekaterih medijev, da naj bi dolg Vegrada znašal pol milijarde evrov. "Ta številka ne drži, dolg Vegrada pa znaša okoli 220 milijonov evrov," je dejala, pri čemer več podrobnosti ni želela izdati. Na vprašanje, kdaj lahko delavci pričakujejo plače, pa je dejala, da se vodstvo trudi "po najboljših močeh".

"Veste, da vse napore vlagamo v dokončanje Celovških dvorov, da je bil to eden najtežjih projektov," je dejala, kdaj bodo odpravili še zadnje pomanjkljivosti gradnje, pa ni povedala. Tovšakova je sicer dejala tudi, da je v družbi Vegrad Naložba, ki je približno 57-odstotni lastnik Vegrada, "slab, majhen" delničar v družbi ima namreč okoli petodstotni delež.

Podizvajalec presenetil Tovšakovo

Ko je Tovšakova pred zbranimi novinarji razlagala, kaj se je dogajalo na seji nadzornega sveta, je do nje pristopil podizvajalec Zekrija Habibović, ki ji je dejal: "Kako ste? Ste v redu?" Novinarji so ga vprašali, ali je dobil plačo. Moški jim je odgovoril, da ni še nič dobil.

Nato je Tovšakovo povprašal o svojem denarju, ki ga še ni prejel. Zanimalo ga je, kaj se bo zgodilo. Tovšakova mu je odgovorila, da bo prejel kompenzacijo. "Kdaj? Prosim vas, povejte mi kdaj?" je bil vztrajen moški, ki je nato s Hildo Tovšak vstopil v stavbo.

Novinarji pa so nato lahko še slišali del pogovora med Tovšakovo in podizvajalcem, ki mu dolguje denar. Habiboviću je svetovala, naj raje ne komunicira z novinarji. Nato ga je odpeljala stran.

Habibović je marca s pištolo prišel na sestanek z enim od direktorjev Vegrada

Sicer pa Vegrad le Habiboviću že od lanskega decembra skupno dolguje 165.000 evrov. V hudi stiski in po nešteto neizpolnjenih obljubah je marca na sestanek z enim od direktorjev Vegrada prišel kar s pištolo. Habibovič je namreč tudi sam dolžan drugim podizvajalcem, dobaviteljem in davkariji. Ker ni več vedel kaj naj, je aprila gladovno stavkal. A mu ni pomagalo niti dejstvo, da je gradil celo stavbo za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) notranjega ministrtva. Tudi za ta posel mu Vegrad dolguje 36.000 evrov.

Habibović je že aprila letos z gladovno stavko poskušal priti do svojega denarja. Očitno mu ni uspelo.

Drugi so za stečaj

Po mnenju ministrice za gospodarstvo Darje Radić bo Vegrad težko zmogel izkoristiti prisilno poravnavo, za čimprejšnjo uvedbo stečajnega postopka nad Vegradom se zavzema tudi sindikat v velenjski družbi, saj naj bi delavci le tako lahko uveljavili svoje pravice.

Sicer pa je Radićeva v pogovoru za časopis Delo dejala, da "če je vse to, kar berem o Hildi Tovšak, res, bi se z Vegradom morala ukvarjati ministra Zalar in Kresalova, ne pa jaz". Na policiji pa potrjujejo, da se z Vegradom ukvarjajo že vse od začetka leta. Minister Zalar pa je dodal, da na konkretne kazenske postopke nima nikakršnega vpliva.

Kresalova se z Radićevo strinja

Ignoranca do pravne države je bila lastna več ali manj vsem vladam do sedaj, zato danes ne morem drugače, kot da se strinjam s kolegico Darjo Radić, da je Vegrad sedaj res ostal predvsem moj in Zalarjev problem, če tako poimenujemo ministrstvi za notranje zadeve in pravosodje, je v odziv na dogajanje v Vegradu dejala ministrica Katarina Kresal.

Policija in sodni sistem bosta po mnenju Kresalove že opravila svoje, se pa ministrica obenem sprašuje, kaj to pomaga delavcem, ki bodo ostali brez služb in plač, podizvajalcem, ki bodo ostali brez plačila za storitve in kupcem, ki bodo ostali brez stanovanj, in kaj pomaga to državi, katere delež ne bo nič več vreden in našemu državnemu BDP, katerega impresiven delež je še ne dolgo nazaj predstavljal gradbeni sektor.

Sicer pa je danes predsednik vlade Borut Pahor dejal, da "morajo vodilni v neuspešnih podjetjih prevzeti odgovornost".

'Prisilna poravnava je utopija'

Kot je danes za 24ur.com povedal Vegradov sindikalist Srečko Čater, je z vidika delavca po njegovem mnenju prava odločitev stečaj. ''Obe možnosti sta odprti. Kaj bodo ocenili glede na dokumente, da je ta trenutek najboljše, ne vem. Jaz vem, da je za delavce najugodnejša rešitev stečaj,'' je dejal in dodal, da ekonomska stroka pravi, da je prisilna poravnava utopija. ''Kaj pa bo Hilda Tovšak nadzornikom povedala, zakaj prisilna poravnava, je pa druga zgodba. Vendar v tem primeru bo šlo še za podaljšanje agonije,'' pravi Čater.

'Gospa Hilda se vede, kot da ni v tem podjetju'

Tovšakova se nagiba k prisilni poravnavi.
Tovšakova se nagiba k prisilni poravnavi. FOTO: POP TV

'Ljudje morajo do denarja, otroci gredo v šolo, gospa Hilda se pa vede, kot da ni v tem podjetju,'' je še dejal sindikalist. Ob tem dopušča možnost, da bi Tovšakova poleg že podane dokumentacije podala še kake nove informacije, ki jih ni podala na papirju, vendar so to po njegovih besedah zelo velike špekulacije.

Stečaj kot najverjetnejšo možnost omenja tudi ekonomist Jože P. Damijan, ki poudarja, da bi bila prisilna poravnava načeloma sicer boljša, a je težko izvedljiva, ker Vegrad nima veliko sklenjenih pogodb za nove projekte.

Možna tudi dokapitalizacija?

Predsednik nadzornega sveta Boštjančič pa omenja tri možnosti za družbo – stečaj, prisilno poravnavo, teoretično pa tudi dokapitalizacijo. Ker pa naj interesa za dokapitalizacijo ne bi bilo, je tako realnejša prisilna poravnava ali stečaj.

Tajnikar je za stečaj

Za Svet na Kanalu A je razmere v Vegradu komentiral ekonomist Maks Tajnikar. Dejal je, da bi s prisilno poravnavo Vegrad lahko poplačal banke upnice, podizvajalci pa bi večinoma ostali brez svojega deleža. “Kolikor poznam podatke s konca lanskega leta, je bil Vegrad že takrat v razmerah, ko prisilne poravnave ni bilo mogoče izpeljati. Pri prisilni poravnavi potrebujete določena likvidna sredstva, s katerimi poplačate vsaj del obveznosti. Takih sredstev je po mojem mnenju v Vegradu trenutno premalo, da bi bila prisilna poravnava dobro izpeljana. Sam ocenjujem, sem pa slišal tudi ocene nekaterih drugih, da bi se v primeru prisilne poravnave lahko poplačale banke, saj imajo tudi hipoteke na svoje terjatve, medtem ko pa poddobavitelji, izvajalci in podizvajalci morda v primeru 10 odstotkov. Menim, da je to premalo za uspešno prisilno poravnavo,” je dejal Tajnikar in opozoril, da se poraja vprašanje, ali lahko po prisilni poravnavi podjetje sploh še posluje naprej. Banke bi namreč morale financirati nove posle Vegrada, nastalo stanje pa bi bilo isto, kot je že sedaj. Zaključil je, da je prisilna poravnava nesmiselna, saj podjetje ne bi moglo preživeti, tudi če bi prisilno poravnavo uspešno izpeljali. Tajnikar sicer zagovarja stečaj.

Tajnikar meni, da se je predolgo čakalo na reševanje Vegrada, saj se tudi očitno ni vedelo, kako resne so razmere v podjetju. Dodal pa je, da so bili podatki s konca leta javni in je že takrat bilo jasno, da so razmere v Vegradu slabe. “Če so sedaj razmere še slabše, potem je situacija zdaj katastrofalna,” je dejal in dodal, da bi se že takrat lahko vsi lastniki odzvali. Tudi država, ki je svoj delež prenesla na PDP, ki pa je v Vegrad vstopil relativno pozno, tako da ni mogel pravočasno ukrepati.

'Zakonodaja več ali manj urejena, a je ne uresničujemo'

Glede kršenja delavskih pravic je Tajnikar dejal, da je pri nas zakonodaja več ali manj urejena, toda te zakonodaje ne uresničujemo. Omenil je inšpektorate, službe na ministrstvih in tudi sindikate, ki bi morali zastopati in varovati pravice delavcev. “Nabor tistih, ki jim lahko pripišemo neko krivdo, je relativno širok,” je bil kritičen Tajnikar in dodal, da ni pomembno spreminjati zakone, temveč da se tisti, ki so zadolženi za njihovo uresničevanje, vržejo na delo. Tako je komentiral napoved ministra za delo Ivana Svetlika, da bodo jeseni spremenili zakon o inšpekciji, v katerem bodo inšpektorjem dali večja pooblastila in zaostrili sankcije.

KOMENTARJI (391)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Musti
20. 08. 2010 12.45
Hilda se norčuje iz ljudi, ker ji sistem i politika držita štango ;)
Ana Stegne 1
19. 08. 2010 14.14
ta ženska sploh ne ve kako je živeti z 400 evri na mesec pa še tega ne plačuje, sama pa si najame stroj za delo na višini ki na teden znaša 400 evrov, da ji sadjar obreže sadje... saj sploh ne upa več na ulico ker bi se ziher enmu zmešal ko bi jo vido.. na celovške dvore hodita z jankovičem ob enajstih zvečer... TA ŽENSKA JE NORA.. SEDAJ PA ŠE PRISILNA PORAVNAVA.? ta država je katasrofa.. še v afriki nekje bi jo prej zaprli kot pa v sloveniji.. groza.
waris
18. 08. 2010 13.50
Pa saj ne morem verjeti, da se tako norčuje iz ljudi..Ta je godna za umobolnico!!!
waris
18. 08. 2010 13.44
Pa je ta možača sploh normalna????
victoriosus
18. 08. 2010 01.13
... in vsi ste nasedli kampanji demonizacije nasprotnika. Včeraj Bajuk, Rupel, Lahovnik, danes Tovšak, jutri pa...? Da ne bi kdo mislil, da so res lopovi, če mediji tako rečejo. Nekomu je v interesu, da se blati Tovšakovo in ne npr. Zidarja, ki ni nič boljši ali pa Križaniča, ki je še trikrat slabši...
SysOP
18. 08. 2010 00.14
ma v zapor z njo!!!!
siula
17. 08. 2010 22.15
Ma kakšen zapor prisiliti bi jo morali NJO IN VSE NJEJ PODOBNE , DA BI DELALI TAM KJER SO NJIHOVI DELAVCI. NA CESTI,SPATI PA POD DREVESOM IN ŠE TO SMO TOLIKO, DA SI PRETEGNE NOGE. ZAPOR, seveda saj ga plačujemo mi davkoplačevalci oni bi pa uživali. Imeli bi tri obroke možnost , gledanja TV ,branja, sprehajanja,obiskov, skratka hotel zaprtega tipa. Nič od tega ampak prisilno delo Slovenija bi bila zelo čista in lepa nikjer nebi bilo smeti in podobne krame. TO BI MORALI DELATI VSI, KI SO KDAJ KOLI ŠKODOVALI SOČLOVEKU IN DRŽAVI.
siula
17. 08. 2010 22.09
Kako nesramno se smeje v kamere . Še dobro , da je ni tisti gospod počil, saj bi zaradi takega g....... še odgovarjal na sodišču. Zanj bi takoj uvedli pripor in mu začeli soditi ZANJO PA TEGA ZAKONA NI ! Kako lahko mirno spijo vsi tele tajkuni in barabe pogoltne. ŽELIM SI , DA BI VSI , KI SEDAJ UŽIVAJO IN SE BOGATIJO NEKOČ OBČUTILI BEDO IN POMANJKANJE. RES ME ZANIMA KAKO BO PRENESLI? Sram naj jo bo ,do smrti naj jo peče vest seveda , če jo je sploh kdaj imela???
snnsaso
17. 08. 2010 21.39
NE RAZUMEM, DA BODO KOMAJ SEDAJ ZAČELI S PREISKAVO SUMA KORUPCIJE. TA ŽENSKA BI MORALA TAKO V ZAPOR ZA 20 LET IN PRODATI NJEN DRAGI AVTO IN VSE DRAGE NEPREMIČNINE, KI JIH JE DOBILA ZA ŽULJE DELAVCEV. ČE PA DELAVEC UKRADE KOS KRUHA, JE TAKOJ KAZNOVAN. KJE JE PRAVICA. UPAM, DA PAHOR NIMA PRSTOV ZDRAVEN IN, DA BO UKREPAL.
Gaylona
17. 08. 2010 17.14
g.Pahor je lepo reku za spopadanje z finančno krizo so vsi meli enake možnosti.celo sama vlada jim je pomagala pridobiti nove posle v tujih državah (Kuvajt,Dubaj.....) Vegrada tu ni bilo blizu zakaj?????nevem mogoče so mislili da jim ni treba tko da mislim da država tu ni nič kriva saj je vsem podjetjem ponudila izti načrt spopadanja z krizo.
kolomonov
17. 08. 2010 14.39
če bi vse državne inštitucije opravljale svoje delo, do tega ne bi prišlo
Winds
17. 08. 2010 13.58
ALI BI NEHALI NASLAVLJATI HILDO " DAMA "!!!!!!!! Še koliko časa bo država smešila sebe z neukrepanjem?
Gaylona
17. 08. 2010 13.41
Ce bo stečaj bo za vecino Slovencev boljše. Zakaj? Kot laik razmišljam: 1. Vlada se bo tolkla po prsih, nekaj nam je pa le uspelo za kar smo se prizadevali in napovedovali. Pa še javnost so uspeli zavesti stran od veliko resnejših problemov. Za njih je veliko boljše, če se govori in piše o Vegradu kot pa o problemih preobsežne javne uprave, zdravstvenih in pokojninskih reformah... 2. Raznorazni denarni mogotci si po vsej verjetnosti obetajo stanovanja in ostalo Vegradovo premoženje pridobiti pod ceno. Povprečni državljani ne bodo prišli zraven. 3. Konkurenca si bo odahnila, ker bo dobila njihove posle. 4. Predpostavljam da bodo plačani novinarji pokasirali honorarje za opravljeno "delo". Kadarkoli sem odprl določene medije sem bral enostranska poročila, ki po mojem mnenju nekaterim zelo koristijo (gl.zgornjo točko).. Nikoli ničesar pozitivnega. Ali je mogoče, da je podjetje z več kot 50 letno tradicijo, tako slabo v poslovanju? Nevem, ker nisem strokovnjak in prepričan sem, da tudi ni vsak novinar strokovnjak na gospodarskem področju. 5. Oddahnil si bo vrh slovenske Cerkve, ki jih moti položaj delavcev v nekaterih gradbenih podjetjih. Verjetno so si s to izjavo, na tako pomemben praznik, pridobili nove vernike. 6. Zadovoljna bo javnost, čutiti bo olajšanje. Po vsemu gnoju, ki se je zgrnilo na podjetje in predvsem na njeno direktorico bo nastopil občutek zmagoslavja. Malo pa bo tistih, ki bodo razmišljali malo drugače. Tisti se bodo pa vprašali kaj bo pa sedaj z delavci, njihovimi družinami, podizvajalci itd.? Kdo bo poskrbel zanje? Verjamem, da so v težki situaciji a njih ne bo nihče vprašal ali želite stečaj ali ste še pripravljeni delati za (ne)redno plačo. Ampak plača je le. Ne pozabite v mnogih slovenskih podjetji so neredna izplačila. Mnogi tega niti ne upajo povedati naglas, samo da imajo delo. 7. Oddahnil si bom jaz, ker sem se naveličal torpediranja medijev (spremljajte današnja poročila, absurdno), ki prikazujejo Vegradovo zgodbo kot najpomembnejšo temo v državi. Ali se res nimamo o ničemer drugemu za meniti? Joooj, v kakšni državi živimo.
pikksi
17. 08. 2010 13.39
Ga. Kresalova je že res, da ne morete z obsodbo zločinskih dejanj, ki se dogajajo v Sloveniji, poplačati delavce in da delavci od tega ne bodo imeli kaj dosti. Boste pa z dobro opravljenim delom vrnili nam Slovencem vero v pravno državo!
Gaylona
17. 08. 2010 13.36
Kako ste? Ste v redu? Ma super sem,ne niti ne te kamere mi grejo na živce:)
strom
17. 08. 2010 12.15
tej babi bi morali zarubiti vso njeno umazano premoženje ki ga je služila z izkoriščevanjem delavcev,in jo odpeljati na goli otok kjer naj tolče cigle na vročini dokler ne bo mivke iz nje nato pa jo odpeljati v arest kjer naj služi 5 let zaporne kazni nato pa še javno delo.plačo pa ji naj dajo tako da je za v smeti.saj to ni več pravna država.delavci so postali sužnji.to strašilo pa se jim smeje za hrbtom.na koncu pa bo dobila globus za slovenko leta.
resslovenka
17. 08. 2010 12.05
Hja pri nas lahko nekateri počnejo kar jih je volja. Ker za njih zakonov ni oz. so zakon oni sami. Kakšna prisilka? Se spet rešuje prva dama Vegrada, ji še ni dovolj? Ko se že tako radi primerjamo z ostalo Evropo, dajmo pogledat kaj tam naredijo s podobnimi primerki. Še na višjih nivojih jih kazensko preganjajo in obdolžijo, pa zasežejo premoženje. No, primerjave res ni. Pri nas je raj za izkoriščevalce, utajevalce davkov, sesuvanje gospodarstva, kraje skupno ustvarjenega premoženja. In mi ne razumemo kapitalizma? Lepo vas prosim, to kar je pri nas ni noben kapitalizem ampak kanibalizem. Zato dragi menedžerji ne prodajat megle. Naivnost smo že zdavnaj prerasli.
Marija Krebs
17. 08. 2010 11.46
plevcek17.08.2010, 07:0017 Fora je v tem, da ona ni S.p. ampak je managerka d.d. ! Če bi bila espeejevka, bi ji že pobrali vse. V d.d. -ih pa so vsemogoče povezave, vsekakor ne odgovarjajo s svojim premoženjem, lahko pa usodno vplivajo v svojih okoljih
Marija Krebs
17. 08. 2010 11.38
est17.08.2010, 06:479 V posmeh vsem nam, lahko pričakujemo samo še odstop iz krivdnih razlogov in bogato odpravnino ! Brez skrbi, res se bo zgodilo tako. Če ne kar takoj, pa bo iztožila, kot Pergarjeva od Palome.
plotter123
17. 08. 2010 09.51
Pozabil je reči " A ste še kar v redu ? " kar je seveda velika razlika. Sicer je pa zadeva za slovenijo zelo simptomatična. Medtem ko dobro, na črno, plačani varnostniki naših " varnostnih služb " pazijo, da ja ne bo nekdo, ki je lačen kakšne paštete ukradel in so zato trgovine in cele tovarne zamrežene se " frajerji " iz uprav sprehajajo naokoli z polnimi kovčki nakradenih evrov . Takle imamo in tako PRAVNO DRŽAVO IMAMO PO ZASLUGI LEVIH IN DESNIH IZVOLJENCEV ki so bili še pred 20 leti člani KPJ .!