Gospodarstvo

Živilska panoga ni generator inflacije

Ljubljana, 10. 09. 2007 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V živilski panogi menijo, da so razlogi za podražitev cen vezani predvsem na dogajanje na evropskem trgu.

Gospodarski minister Andrej Vizjak
Gospodarski minister Andrej Vizjak FOTO: POP TV

Po srečanju predstavnikov Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije z ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom je predsednik upravnega odbora zbornice in predsednik uprave Žita Iztok Bricl povedal, da so živilci so v cene končnih izdelkov vključili podražitev vhodnih surovin, zvišale pa so se tudi cene energentov. Na podražitve je vplival tudi dogovor o ohranitvi cen ob uvedbi evra, je še povedal Bricl.

Potem ko se je minister Vizjak minuli teden na temo podražitev sestal s trgovci, so svojo plat zgodbe - okoliščine, ki so botrovale dvigu cen - danes predstavili še predstavniki živilsko-predelovalne industrije. Kot so pojasnili, so razlogi za podražitev vezani zlasti na dogajanja na globalnem in evropskem trgu ter dosedanje zadrževanje cen ob vstopu Slovenije v območje evra.

Člani živilsko-predelovalne industrije so ministru sicer obljubili analizo od 20 do 50 izdelkov, ki so se najbolj podražili. Enako analizo so minuli teden obljubili tudi trgovci.

"Povezane pa so tudi z nekaterimi nejasnostmi zaradi razmeroma netransparentnega sistema prikazovanja vpliva marž in bonitet ali rabatov pri izračunu maloprodajne cene," je dejal Vizjak. Med takšnimi bonitetami, ki so jih ministru predstavili živilci in so posledica izpogajanih praks med trgovci in dobavitelji, je Vizjak nanizal boniteto za rast podjetja, za širitev na tuje trge, za vpeljavo računalniškega sistema, boniteto za finančno disciplino, dobrodelni prispevek.

Ob tem je Vizjak navedel tudi primer, ki mu ga je nakazal minister za kmetijstvo Iztok Jarc in kaže, da lahko podražitve moke za 100 odstotkov k podražitvi kruha, če ostane vse ostalo nespremenjeno, prispeva največ 9,5 odstotka.

V začetku septembra so se prehrambeni artikli podražili
V začetku septembra so se prehrambeni artikli podražili FOTO: POP TV

Gospodarska rast skoraj 6 odstotna

Slovenija je v drugem četrtletju na letni ravni zabeležila 5,9-odstotno gospodarsko rast. Rast je bila nekoliko nižja kot v prvem četrtletju, ko je znašala 7,2 odstotka, a je bila še vedno ena najvišjih. Razlogi zanjo so bili podobni kot v začetku leta; poganjali sta jo visoka rast izvoza in ponovno okrepljena rast uvoza, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala vodja sektorja za nacionalne račune na državnem statističnem uradu Karmen Hren.

Izvoz se je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani realno zvišal za 13,6 odstotka in h gospodarski rasti prispeval 9,4 odstotne točke. Uvoz blaga in storitev pa se je v primerjalnem obdobju realno povečal za 17 odstotkov, kar je eno najvišjih povečanj v zadnjih letih, je dejala Karmen Hren. Rast uvoza je na bruto domači proizvod (BDP) vplivala negativno v višini 11,5 odstotne točke.

BDP se je v prvi polovici leta v primerjavi z enakim obdobjem lani realno povečal za 6,5 odstotka. Nominalno je bil višji za 10,7 odstotka. V drugem četrtletju je bil BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, za 1,2 odstotka višji kot v prvem četrtletju letos ter za 6,3 odstotka višji kot v drugem četrtletju 2006. Nominalno je bil BDP v drugem četrtletju za 9,9 odstotka višji kot pred letom.

Statistični urad je popravil tudi ocene gospodarske rasti za leto 2006. Namen revizije je nadaljnja prilagoditev ocen BDP evropskemu sistemu računov 1995 z vidika polnega zajetja dejavnosti in izboljšanja kakovosti doslej objavljenih ocen z novimi viri in metodami, je povedal Andrej Flajs z urada. Obseg BDP se je tako lani namesto za marca objavljenih 5,2 odstotka po novi oceni povečal za 5,7 odstotka.

Proizvodnja slovenske industrije julija nižja za 0,7 odstotka

Predstavniki živilskih podjetij bodo danes ministru za gospodarstvo predstavili razloge za dvig cen živilskih izdelkov
Predstavniki živilskih podjetij bodo danes ministru za gospodarstvo predstavili razloge za dvig cen živilskih izdelkov FOTO: Reuters

Obseg industrijske proizvodnje je bil julija za 0,7 odstotka nižji kot junija, v primerjavi z lanskim julijem pa se je povečal za 8,9 odstotka, medtem ko indeks, prilagojen na različno število delovnih dni, kaže 6,7-odstotno rast proizvodnje, je sporočil državni statistični urad. Industrijska proizvodnja je bila v prvih sedmih mesecih letos glede na enako obdobje lani višja za 8,5 odstotka.

Kaj pa je s plačami?

Kljub gospodarski rasti pa se osebni dohodki delavcev niso povišali. Še več, priča smo odpuščanju delavcev. Ob zabeleženi gospodarski rasti bi državljani pričakovali višje osebne dohodke in stabilne cene. V začetku septemra pa so se živilski artikli močno podražili. Vlada že aktivno išče krivce za zadnje podražitve živilskih izdelkov.

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

specialc@email.si
15. 09. 2007 00.30
specialc@email.si
15. 09. 2007 00.05
ok zdej bom pa jst neki povedu, neki pametnega !!! škoda k samči ne ve kje je parlament v ljublajni......
xes
14. 09. 2007 09.13
Aja, pa ka bicikl pa moped pri bajti tudi lahko mocno vpliva na nizji proracun za bencin.....
xes
14. 09. 2007 09.12
Hjah, tisti ki se niso pogruntali bodo pa kmalu, da se pocasi ze splaca met kak manjsi vrticek za solato, paradajze, cebulo, papriko, cesen, petersilj in se kaksno malenkost...... se da vsako leto vec prisparat na ta racun... kje pa pise, da moras ravno vse kar gre v lonec kupit v stacuni... se malo pa bo tako kot v starih casih, ko se je v stacuno hodilo samo po tisto kar ne zraste doma.... pa sej ni nic slabega v tem, vsaj ves kaj jes in s cim si sprical ali gnojil ... kolaps potrosnistva?
reno911
14. 09. 2007 01.08
Razlog za dvig cen so samo kmetje in nihče drug. Zraven subvencij, ki jim jih mi in EU plačujemo kot po tekočem traku, so si sedaj priskrbeli priliv še s dvigom cen. Nekaj jih poslušamo, kako se njihov sindikat prereka, da bi se morale znižati cene v trgovinah, po drugi strani pa taisti kmet govori, da bodo cene dvignili še bolj, ker jih pač lahko, ker se povečuje povpraševanje po žitih, katerega povečevanje pa povzročajo sami, ko se usmerjajo na pridelavo rastlin za BIO-goriva, od katerih služijo več kot od žit. Ne vem, kako si upajo kmetje zahtevati od države, da naj ta omeji tržne pogoje konkurenčnosti na trgu in prisilno zniža cene pridelkov kmetov v trgovinah (za katere so kmetje s pomočjo subvencij v večini plačani več, kot je cena v trgovini, čeprav sami vztrajno trdijo drugače), sami pa se hvalijo, da so cene dvignili in jih še definitivno bodo (sami navajajo) zaradi tržnih pogojev, ki to dopuščajo. Po drugi strani, pa se mi zdi noro, da nas prepričujejo in vztrajno med vrsticami opominjajo (se hvalijo), da imajo monopol nad pridelavo glavnih živil, in se lahko mi vsi skupaj pritožimo samo še na sončno upravo (ups) državo in tam iščemo pomoč, ker se njim gladko malo J za slovenskega potrošnika (kljub zavajanju z njihove strani, da je kriv trgovec). Kmetje in cerkev. Dva monopolista, ki vesta kje se da vzeti. Dajmo si priznati, da nas tudi kmet lahko naT in da jih moramo začeti jemati malo bolj resno. Časov, ko je kmet obdeloval svojo zemljo ni več. Sedaj jim jo obdelujejo delavci za plače, ki niso vredne, da se jim tako reče. (tisti ki obdelujejo sami, so malo večji vrtičkarji, ki nimajo kaj dosti vpliva nad dogajanjem in jim pridelava ne nosi nekih velikih dobičkov, a tudi ti vlečejo subvencije)
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
13. 09. 2007 23.11
pohlep nima meja!!!!!!!
skorpyonka@email.si
12. 09. 2007 13.48
Prvo Borec ima prav...očitno exim tebi sploh ni jasno kako je s socialov...pa očitno nisi mel nikoli problemov z denarjem, tak da ne govori od tega kdo koliko dela in koliko dobi plačeno. Ka pa tisti , ki res ne more delat? Ali pa tisti, ki nikakor ne dobi službe? Ali pa tisti, ki dela, pa se kljub temu komaj preživlja, kaj bo še zdaj z njim, ko se vse cene dvigujejo?
Apocalypse
12. 09. 2007 11.05
zato da so preprečili povišanje cen ob uvedbi eura? pa saj se skoz draži...sj niso nič naredili sj je skoz sam dražje...zakaj v franciji ni tega kar je tle? Prtisnt treba na merkator, špar, tuš... oni so krivi za vse podražitve in nihče drug. Izkoristili so podražitev pod pretvezo da je dražje zaradi podražitve surovin, kar pa ostali vemo da to ni res. Sam še več hočjo od kupcev.
politik70
12. 09. 2007 07.15
Prvo Borec Dobro jutro.Lepo si napisal.In naj dodam delni odgovor zakaj nihče pri nas ne bo naredil take analize. Večja trgovska podjetja so pod kontrolo koalicije.Torej se marže stekajo v določene žepe.Včeraj se je pocenil bencin čeprav se bi moral podražiti.Zmanjšali so trošarino in stem dotok sredstev v proračun.Stem naj bi umirili inflacijo.Megla!!!!!!!! Kajti ta minus bojo morali nekje vzeti.Torej raje zmanjšajo trošarino ki se steka v proračun kot trgovske marže kjer se devidende stekajo v žepe delničarjev.In raja to pelje in so navdušeni ker se je pocenil bencin.Samo to naj še napišejo da bojo morali peki poceniti kruh ker se je pocenila nafta. Malo morgen.
Prvo Bore
12. 09. 2007 07.13
exim pojdi nazaj na njivo, ker zopet klatiš neumnosti. Delavec, ki je delal v tovarni 20 let( maneger, ki dobiva visoke menedžerske plače, je njegovo tovarno uničil, ker jo misli kupiti za majhne denarje) dobiva 14 mesecev 70 procentov plače , ki jo je dobival. Koliko je to ? Za izgubljeno delo bo dobival ta denar, maneger pa bo pocen kupil podjetje. Močna pravica in še zraven : Delavec bo Ves ta denar dobil iz naših žepov in ne iz menedžerskega žepa Center za socialno delo daje za 4 člansko družino cca 370 €. Enkratna pomoč je ista vsota. Človek, ki še nikoli ni bil zaposlen doviva 175 € in je prijavljen na Zavodu. Kje do hudiča si Ti dobil 400 €. Kaj zavajaš ljudi ***
Prvo Bore
12. 09. 2007 06.18
Avstrija kot zgled Poglejmo si primer normalnega tržnega gospodarstva, denimo Avstrije. Tudi tam so potrošniki zaskrbljeni zaradi naraščajočih cen hrane. Toda kakšnega posebnega aktivističnega odziva vlade na to dogajanje nisem zasledil. Pač pa so prejšnji četrtek v gospodarski oddaji €CO na avstrijski nacionalni televiziji naredili preprosto analizo, kje so vzroki podražitev in kdo ima od 10-odstotne podražitve mleka največ koristi. Struktura cene pri mleku, kjer dobijo kmetje 33 odstotkov, mlekarne pa 25 odstotkov, lepo kaže da bodo od dviga cene mleka za 10 centov, 7 centov dobili kmetje, 2 centa trgovine in 1 cent država (prek DDV). Toda že naslednji dan sem v časopisih zasledil, da povečanje cen ne bo enotno, ker pač nekateri trgovci ne bodo povečanja cen prevalili na kupca, ampak bodo z znižanjem marž in manjšim dvigom cen poskušali zvabiti kupce od konkurentov. Zakaj pri nas nikjer na naletim na tovrstne preproste analize? Zakaj pri nas nihče ne pokaže, da zaradi nespremenjenih odstotkov trgovske marže ter enake stopnje DDV precejšen, vsaj 30-odstoten delež, povišanih cen hrane in dela dodatne inflacije, ki ga cene hrane povzročajo, dejansko ustvari nekonkurenčna struktura trgovine s tremi oligopolisti (Mercator, Interspar, Tuš) ter država z davki? Zakaj pri nas nihče ne pokaže, da imajo oligopolni trgovci pri nekaterih proizvodih tudi 50-odstotne marže?
civitasstain@gmail.com
11. 09. 2007 18.31
Za opdražitev je kriv samo EVRO.
DarthRevan
11. 09. 2007 18.15
Nikdar nisem rekel, da ima vlada kaj pri podražitvah. Rekel sem samo, da lahko trgovcem stopi na prste, če hoče.
exim@t-2.net
11. 09. 2007 18.01
Gen.T: Bog ti daj zdravje, nagec! Tako nekonstruktivnega človeka proizvajajo samo propadli koministi in LDS nesposobneži. Daj, argumentirano mi odgovori, če zmoreš. Kaj ima vlada pri podraćitvah? Ali te ne jezi, da ti, recimo, delaš in dobiš 800,- EUR plače, nekdo na sociali oa 400,- EUR za nedelo? Če mi odgovoriš argumentirano, ti obljubim, da te bom spoštoval, drugačnemu pogledu navkljub. OK?
DarthRevan
11. 09. 2007 15.24
Exim, očitno je tvoja trditev, da delo povzroči, da človek pozabi na politiko, navadna LAŽ. Če ti toliko delaš sploh ne bi smel vedeti kaj je to politika. Nakladač...
exim@t-2.net
11. 09. 2007 14.41
blinkboy: tako se govori-vsi, ki jim ni prav, naj gredo najprej delat. Ko bodo imeli SVOJ denar, bo življenje lepše, pa še na politiko bodo pozabili. Še vedno trdim, da je sociala odločno prevelika. Ali je tudi vaš delavnik, nagci, tak kot od ostalih zaposlenih? Moj n.pr. je dolg 10 ur + dežurstva+deljen delavnik+nedelje. Vaš je očitno ful kratek, saj se menjavate na forumu hitreje kot tečejo sekunde. Jasno naj vam bo, da v času trženga gospodarstva vlada, nobena, ni kriva za rast ali padec cen.
DarthRevan
11. 09. 2007 14.14
Archee.kren, to me pa spominja na Madžarsko, kjer so se odločili v vladajoči stranki, da bodo tiste poslance, ki so leni in neučinkoviti, odstavili. Tudi pri nas bi kaj takega rabili.
Darth Sidious
11. 09. 2007 12.33
Eh kaj vse so že obljubljali na koncu smo pa dobili prst v rit. Predvolilne puhlice, ki jim naiven folk še vedno vztrajno naseda in bo nasedal vedno, ker pač mislijo da je smetanca iskrena, v resnici pa so z vsemi žavbami namazani samo da dobijo tiste glasove in stolčke, potem pa imamo kar smo izvolili. Kup nesposobnežev ki jih naokoli furajo šoferji, ki so plačani z NAŠIM denarjem v audijih ki so kupljeni z NAŠIM denarjem. Daj državi kar imaš, sam pa bodi siromak, da si politiki ne bodo mazali mokasink z umazanijo ki jo navadna rulja pušča na pločnikih. Bognedaj! Resnično, ni boljše službe kot sedeti v fotelju, cel dan se kregati, drugega tako ne znajo in na koncu mesca povleči mastno plačo. Predlagam da se poslanci plačajo na učinkovitost. Bojim se samo da potem ne bodo prejemali mastne plače, ampak jo mastno vračali...
knes
11. 09. 2007 10.44
prisoten, "Spomnite se obljub Janše - vsi bodo imeli stanovanja itn.". WTF?! "Čas je, da se ljudej povežemo". Ma za privezat je tole, kaj povezat!
kriss714@amis.net
10. 09. 2007 22.46
Ojla neti, kaj ti spet ne gre skupaj?