Gospodarstvo

V Muri čakajo na razplet

Murska Sobota/Ljubljana, 29. 06. 2009 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Usoda Mure naj bi bila znana v prihodnjih dneh. Sindikat še vedno ostro nasprotuje stečaju in je premierju predstavil „tragiko in ostrino padca“, ki bi jo stečaj prinesel za Muro.

Predstavniki sindikata v Muri na sestanku pri premierju Borutu Pahorju niso dobili dokončnega odgovora glede usode podjetja. "Dokončnega odgovora niti nismo pričakovali. Premierju smo želeli predstaviti tragiko in ostrino padca Mure, če bi prišlo do stečaja," je po sestanku povedal vodja sindikata v Muri Drago Forjan. Predsednika vlade in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika so pozvali, naj skupaj z največjimi delničarji pretehta vse možne variante, da bi podjetju zagotovili sredstva za delovanje in "po dolgem času zagotovili sposobno in odgovorno vodstvo".

Gospodarski minister Lahovnik opozarja, da bo treba v primeru Mure hitro ukrepati.
Gospodarski minister Lahovnik opozarja, da bo treba v primeru Mure hitro ukrepati. FOTO: Dare Čekeliš

"Mura ne more več zdržati. Že danes potrebuje zagonska sredstva," pravi Forjan. Danes niso dobili nobenih zagotovil, dokončna odločitev naj bi padla v prihodnjih dneh.
"V naslednjih dneh bomo intenzivno proučili vse možne scenarije in se odločili, pri čemer pa imajo ključno vlogo lastniki," je dejal Lahovnik, ki tudi povedal, da je Mura v težkem položaju in da bo treba hitro ukrepati.

Kakšne so možne rešitve, minister ni želel povedati. Preprečiti pa je treba, dodaja, da se ne bi ponovila zgodba z zaposlenimi npr. LTH ali IUV, kjer so se postopki vlekli zelo dolgo, podjetje ni imelo sredstev za plače, zaposleni pa ne možnosti prijave za pridobitev podpor.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v okviru katere deluje sindikat v Muri, Dušan Semolič je dejal, da se je za Muro vredno boriti. "Denar ne sme biti ovira," pravi Semolič.

Sindikatu se boljša rešitev kot stečaj zdi prisilna poravnava. Delavci v primeru stečaja napovedujejo proteste v Ljubljani.

Žerjav: Besen sem

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: POP TV

Predsednik SLS Radovan Žerjav je lastnikom Mure in vladi sporočil, da Pomurci ne bodo dovolili reševanja nakopičenih težav lastnikov Mure, ki niso povezani z Muro, na plečih Pomurcev in Mure. "Besen sem, po domače rečeno, in vre v meni, sem poslanec in se čutim odgovornega, da resno opozorim na to, kar se dogaja v Muri, posebno v luči zgodovine podjetij v Pomurju," je poudaril Žerjav.

"Izgubili smo banko, Radensko, Pomurko, Terme 3000, rafinerijo v Lendavi in bojim se, da očitno izgubljamo tudi Muro. To so bili paradni konji, zdaj so postali proizvodni obrati, ki služijo za izčrpavanje dobičkov kapitala v namene njihovih lastnikov," je dejal Žerjav in opozoril, "da se v primeru Mure v ozadju igra popolnoma enak scenarij, kot se je v primeru lendavske rafinerije".

Kar zadeva vlado, Žerjav meni, da se resnično trudi rešiti problem in je to najprej poskusila po njegovem predlogu, da stopi kot lastnik v Muro, očitno pa zaradi stanja v Muri to zdaj ni mogoče.

Vlada se zavzema, da bi se zadeva sanirala in bi se obdržalo čim več delovnih mest, vendar ne na način, da bi se pomagalo lastnikom, ki so Muro pripeljali tja, kamor so jo, je povedal Žerjav. Poudaril je, da si ne zna predstavljati, da bi 3500 zaposlenih prišlo na cesto, kar bi imelo za posledico več kot 20-odstotno brezposelnost, ker "bi bil kaos, ki si ga ne smemo dovoliti", čeprav je jasno, da vsi ne bodo mogli zadržati svojih mest.

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
30. 06. 2009 19.12
sramota za našo držao in naše politike...delavci delajo po pol leta za stonj in nihče se ne zmeni zanje...a klerodomobranci so pa dobivali za izdajanje in klanje svojega lastnega ljudstva lepe nagrade....sramota v kakšni državi živim!!!!!!!
Simon Jug 1
30. 06. 2009 15.36
ne podpiram državnih pomoči propadlim podjetjem. Vendar pa, če ima vlada denar za sodnike, izbrisane itd., naj denar najdejo tudi za Muro. Državo so že itak čisto zapufali...
ivo55
30. 06. 2009 12.43
Malo sem se zgrozil ob izjavi, da imamo vse hohštaplarje ( beri menežerje, ki bi v kolikor ne bi imeli tako velikih plač šli managirat v tujino ) zaposlene v državnih podjetjih ---- za Muro pa ni junaka . Izjava g. Valanta
hakihak
30. 06. 2009 11.33
če bi jo zaprli pred 20 leti bi bilo že vse ok
S1S2S3
30. 06. 2009 11.29
Le kaj delajo ti naši politiki in poslanci,naši izbranci.Mislim da nič,še več,somo ga serjejo.Lepo vas prosim,kakšne zakone pa sprejemate.Samo en zakon ki ste ga sprejeli dosledno spoštujete,IN TO SO PLAČILA KAZNI ZA RAZNE PREKRŠKE.Če ne plačaš položnice,te kot v opomin dajo malo na mrzlo.Se pa sprašujem ,koga pa boste zaprli,če ti obogi Murini delavci ne bodo dobili odpravnin.Tudi to ste sprejeli vi MISLECI v parlamentu,da se morajo izplačati odpravnine.In spet stara zgodba.Ni denarja.Ja?Za Muro ga ni,za vse ostale pa je.Recimo,odškodnine za tiste ki jih že tako ali tako dolgo hranimo in dajemo podpore,ker si niso uredili svojega državljanskega statusa,zdaj pa nas tožijo,prej pa so govorili,da nebodo prodali svoje duše.Spoštovani delavci Mure,vedite,da smo z vami in vas podpiramo v vašem boju za pravico,saj vemo,da vi, ki ste pridno delali niste nič krivi za to stanje v Muri.Ljubljani pa sporočamo,da naj dobro premisli,kaj bo storila.Vse mora biti po zakonu!!!!! Poslancem pa sporočamo,ko bodo spet volitve,si ne dovolite več priti k nam v našo pokrajino LAGAT in služit svoje velike plače.Tudi Murini delavci so prispevali v blagajno iz katere dobite plače.Sram vas naj bo.
resslovenka
30. 06. 2009 07.58
Ah Mura, never ending story. Spet so ugotiivili, da se je potrebno znebit določenega števila delavcev. Itak. Jaz osebno, bi zamenjala kreatorje usod. Za vedno.
medojed
30. 06. 2009 03.57
Golobic ocitno nima nobene delnice MURE
medojed
30. 06. 2009 03.54
Semulic, ali ti samo svojo placo cakas, ce ne bos imel od nikogar vec pobirati, bos tudi ti ostal brez denarja; mogoce te bo pa potem forum bogato nagradil.
medojed
30. 06. 2009 03.50
Bavcar in LDS vedo, kako se temu strze, laznjivi Golobic bo pa pomagal, Pahor bo pa prevzel vso odgovornost, forum bo pa presteval svoj izkupicek.
aryan
29. 06. 2009 22.54
Diši po revoluciji
Buena Vita
29. 06. 2009 22.47
MURINE DELOVKE NAJ PRINESEJO DRŽAVLJANSTVO MINISTRCI,IN ZAHTEVAJO IZBRIS IZ PREBIVALSTVA SLOVENIJE--TAKO BODOO DOBILE PRAVICE IN BODO POTEM V TEH PRAVICA LAHKO NORMALNO ŽIVELE--ČLOVEKU SPODOBNO KAR JE TA VLADA JE MAFIJA PREVZELA VSE,IN SLOVENCI IN SLOVENKE NIMAMO VEČ NOBENIH PRAVIC KJE ŽE PRIPRAVLJAJO LAGARJE ZA SLOVENCE--SODNIKI SO ŽE PRIPRAVLJENI ZA HITRE OBSODBE,IN RABLJI BODO POBRALI PREMOŽENJE,KER JE TREBA NAMIRIT ZLOČINCE IN TISTE KI SO DELOVALI PROTI SLOVENIJI
Jože Pernek
29. 06. 2009 21.08
Če ima država KUPCE za vse izdelke kar jih MURA lahko proizvede, jo naj reši.Če tega nima, potem naj MURO POŠLJE V STEČAJ, V MS pa naj pripelje nekoga, ki bo lahko vse te brezposelne zaposlil v neki drugi vrsti industije v kateri je prihodnost. V tekstilu je NI
534bgb
29. 06. 2009 21.01
Naj nekdo vpraša kje je tisti denar ki ga je še Kuharič nalagal v švico za črne čase?? Takrat so govorili da ima mura toliko denarja da delavci 10 let lahko prejemajo plačo. Kdo je sedaj tisto pokradel??
Xspot
29. 06. 2009 21.01
Povsem nemogoče je, da je lahko podjetje tako dolgo poslovalo, pa da ni nihče spremljal številk. Naj grejo štrikat v Ljubljano, potem pa naj se odpravijo še na Pivo in cvetje. Eden od 3000, 3000 na enega.
XIDIX
29. 06. 2009 20.33
mislim da se bo tole zgodilo že to jesen ko bodo ostali delavci brez plač dela zapufani zarad šolskih potrebščin brezplačne šole dražjega olja za kurjavo in seveda oropani iz strani hrvatov med dopusti ki so jih preživeli v kao sindikalnih apartmajih !!!
XIDIX
29. 06. 2009 20.11
pa mislite da se politika boji 3500 ubobožanih delavcev?? NE NE BOJI SE JIH!!! zato pa se smehljajo in se pod mizo hinavsko dogovarjajo z sindikalisti!!! BEDA bo privedla 100.000 slovencev pred parlament in takrat bo gorelo!!!
titovka
29. 06. 2009 19.52
najbolj me preseneča ŽERJAV...kaj ni bil minister v janševi vladi...pa bi ukrepal....???!!!! sedaj se pa pametuje 1000 na uro in pravi - MURO NAJ ODKUPI DRŽAVA...res ste mutanti zanimivi...podjetja uničite do podna...potem ga naj kupi država....zopet vse na pleča uboge in lačne raje....sramota...do kam ste nas pripeljali!!!!
Leandra
29. 06. 2009 19.19
Delavke imajo samo to smolo, da niso Bosanke, Šiptarke ali Srbijanke ali ti, ki so se norčevali iz Slovencev po dolgem in počez delali škodo in širili kriminal po Sloveniji ali po domače Izbrisani..??
deadea
29. 06. 2009 19.00
to kar se dogaja ni in ne sme biti spremeljivo, drugace bo vse slo samo se navzdol, kriv pa si bo narod sam
deadea
29. 06. 2009 18.59
bo potrebno bolj slozno in strogo nastopiti proti gopodarstvenikom, ker ropajo ljudi zivljenja, saj politika, policija ali sodstvo noce ali ne more ukrepati. vsak clovek steje