Gospodarstvo

Želijo rešiti Alitalio

Rim, 27. 09. 2008 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Piloti pri letalskem prevozniku Alitalia so po skoraj 15 urah pogajanj privolili v dogovor s konzorcijem CAI, ki želi prevzeti Alitalio.

Piloti pri italijanskem letalskem prevozniku Alitalia so danes po skoraj 15 urah pogajanj privolili v dogovor s konzorcijem CAI, ki želi prevzeti Alitalio. Dogovor med drugim ureja pogodbe o zaposlitvi za pilote, pri čemer bo imelo okoli 900 kapitanov drugačne pogodbe od ostalih zaposlenih

Alitalia
Alitalia FOTO: Reuters

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, dogovora s konzorcijem še ni potrdil en sindikat stevardes in stevardov, s katerim se bodo pogajali v ponedeljek. Paket za rešitev letalske družbe je sicer podprla večina zaposlenih pri Alitalii, ki so vključeni v pet od skupno devetih sindikatov pri tej družbi.

Dogovor bodo izvajali, tudi če ne bodo imeli soglasja vseh sindikatov, je povedal italijanski minister Maurizio Sacconi. Soglasje sindikatov "bi bilo pomembno, vendar lahko CAI v vsakem primeru nadaljuje s svojim načrtom", je dejal.

CAI je v četrtek najprej dosegel dogovor s štirimi največjimi sindikati v Alitalii, v petek pa še z enim od sindikatov, ki zastopajo stevardese in stevarde. Kot je v petek povedal predsednik sindikata ANPAV, ki zastopa stevardese in druge spremljevalce pri letih Alitalie, Massimo Muccioli, so med drugim pristali na odpustitev približno 1300 stevardes in stevardov.

Po načrtih CAI bi morali za rešitev zdaj še državnega prevoznika odpustiti najmanj 3000 zaposlenih, okoli 12.500 pa bi jih CAI ponovno zaposlil.

Konzorcij vlagateljev se sedaj pospešeno pogovarja z možnima tujima partnerjema, francosko-nizozemskim Air France-KLM in nemško Lufthanso. V četrtek in petek se je v Rimu mudil prvi mož Lufthanse Wolfgang Mayrhuber, ki je na srečanju s podtajnikom italijanske vlade Giannijem Lettom potrdil zanimanje za odkup manjšega deleža Alitalie, srečal pa se je tudi s predstavniki sindikatov.

Alitalia
Alitalia FOTO: Reuters

Air France-KLM, ki je aprila zaradi nasprotovanja sindikatov odstopil od prevzemne ponudbe za družbo, naj bi se zanimal za prevzem od 10- do 20-odstotnega deleža v Alitalii. Air France-KLM že ima v lasti dvoodstotni delež italijanske družbe.

Alitalia, ki je v 49,9-odstotni državni lasti, beleži okoli tri milijone evrov izgube na dan in ima okoli 1,2 milijarde evrov dolga. Glede na načrt bi lahko CAI prevzel Alitaliino potniško dejavnost in jo združil z drugo največjo italijansko letalsko družbo Air One. Alitaliin dolg bi zajeli pod družbine ostale dejavnosti, ki jih bodo likvidirali.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmarty@email.si
27. 09. 2008 15.54
alitalija je bil prvi letalski prevoznik s katerim sem potovala. zapomnila pa sem se jih predvsem po lepem stevardu, ki je delal med samimi stevardesami........
tomazbodner
27. 09. 2008 13.29
Ce CAI-u ze zdaj sindikati polena pod noge mecejo, ko je le-ta njihova edina resilna biljka, kaj jim bodo poceli sele po tistem, ko jim dajo denar... stavka, strajk, stavka... in cez 6 mesecev bo CAI brez denarja, Air One propadla, Al Italia pa zahtevala, da Silvio najde nekoga, ki jih bo resil bankrota...