Gospodarstvo

Železnice talec sindikatov

Ljubljana, 19. 10. 2005 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikalisti na Slovenskih železnicah so si v laseh, kriza v holdingu pa naj bi bila dediščina prejšnjega vodstva.

Predsednik sveta delavcev na Slovenskih železnicah Silvo Berdajs: Vlada v senci, ki poslovodstvu diha za ovratnik
Predsednik sveta delavcev na Slovenskih železnicah Silvo Berdajs: Vlada v senci, ki poslovodstvu diha za ovratnik FOTO: POP TV

Predsednik sveta delavcev Holdinga Slovenske železnice Silvo Berdajs je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da je stavkovne zahteve Sindikata železniškega prometa Slovenije, možno podpreti, ampak le pod pogojem, da se jih ne povezuje z ugotovitvami, ki so navedene v napovedi stavke.

Vodilni sindikalisti podpirajo sedanjega direktorja

Če je res, da obstajajo posamezniki, ki so, kot ugotavlja Sindikat železniškega prometa Slovenije, samo na plačilnem seznamu holdinga, a zanj ne opravljajo nobenega dela, to ni prav in se je temu treba odločno upreti. Silvo Berdajs, predsednik sveta delavcev Holdinga Slovenske železnice

"Kriza v holdingu, ki se odraža v letošnji 2,1-milijardni izgubi iz poslovanja, je cena tistega, kar se je dogajalo v preteklem obdobju, ko je holding vodil Blaž Miklavčič," je Berdajs komentiral stavkovne zahteve Sindikata železniškega prometa. Po njegovih besedah skuša sedanje poslovodstvo rešiti, kar se rešiti da, vendar to ni mogoče v tako kratkem času.

Kot je pojasnil delavski direktor holdinga Albert Pavlič, je bila 1. septembra 2002, ko je Miklavčič prevzel vodenje slovenskih železnic, izguba 1,9- do dvemilijardna, v štirih mesecih pa je narasla na 13 milijard tolarjev. "Sedanjemu generalnemu direktorju Jožetu Jurkoviču jo je v štirih mesecih uspelo zmanjšati za šestkrat," je povedal delavski direktor. Pavlič sicer meni, da je vsaka stavka legitimna, vendar pogreša dialog na tem področju. Določene stavkovne zahteve so namreč po njegovih besedah prvič na mizi in niso bile prej nikoli izpostavljene.

Ogrožanje varnosti prometa na železnici?

Bistveno so se povečali stroški materiala, storitev, energije, skoraj podvojili so se stroški za vzdrževanje, poleg tega pa novo poslovodstvo letos še ni prodajalo "hišne srebrnine", kar nameravamo še narediti. Smiselno bi bilo najprej zavihati rokave in šele nato šiliti svinčnike in pisati razne peticije. Jože Jurkovič, generalni direktor Holdinga Slovenske železnice ob napovedani stavki

Berdajs je komentiral tudi ugotovitev sindikata železniškega prometa, da poslovodstvo izvršilne železniške delavce sili k izvajanju ad hoc spremenjenih prometnih predpisov, in sicer brez predpisanega poučevanja. Po njegovih besedah ne gre za ad hoc spremembe, ampak za spremembe, o katerih se je govorilo dolgo časa. Po Berdajsovih besedah poleg tega ne drži, da navodilo za določanje in izvajanje izmen osebja vlečnih vozil nekritično povzema določila zakona o varnosti v železniškem prometu in je povzročilo rušenje sistema izvajanja voznega reda. "To navodilo šele zagotavlja varno in urejeno izvajanje voznega reda," je dejal.

SŽ so podrejene najmočnejšim železniškim sindikatom

Sindikat železniškega prometa ugotavlja tudi, da je poslovodstvo holdinga pod očitnim vplivom predsednika sveta delavcev in delavskega direktorja na poslovodstvo holdinga. "Očiten vpliv izhaja iz zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju in je skladen z namenom tega zakona," je pojasnil Berdajs in dodal, da ravno ta vpliv zagotavlja, da se na holdingu vodi enakopraven socialni dialog.

Propadajoče železniško omrežje in ukinjanje potniškega prometa: Slovenija je v zadnjih 15-ih letih vlagala predvsem v nove avtoceste, železniško infrastrukturo pa je povsem zanemarila
Propadajoče železniško omrežje in ukinjanje potniškega prometa: Slovenija je v zadnjih 15-ih letih vlagala predvsem v nove avtoceste, železniško infrastrukturo pa je povsem zanemarila FOTO: POP TV

Na ugotovitev sindikata železniškega prometa o plačnih nesorazmerjih med posameznimi skupinami zaposlenih v holdingu se je Berdajs odzval z besedami, da podpirajo prenovo sistemizacije delovnih mest in odpravo pomanjkljivosti.

Vsi hočejo posebne dodatke k plačam, ki pripadajo le nekaterim

Sicer pa sindikat železniškega prometa poleg tega očita poslovodstvu, da ni uskladilo upravičencev do dodatkov iz priloge pet h kolektivni pogodbi za dejavnost železniškega prometa - gre za dodatek delavcem, ki pri svojem delu uporabljajo tuje predpise. "Poslovodstvo tega predpisa ne more sprejeti, dokler ne dobi soglasja vseh sindikatov," je povedal Berdajs in dodal, da je poslovodstvo sicer podalo predlog, ki pa ni vključeval vseh delavcev, zato z njim niso soglašali vsi sindikati.

Nekateri lahko malicajo v kantini, drugi morajo jesti med tiri

Ugotovitev, da poslovodstvo holdinga ne izvaja ukrepov za zakonito izrabo odmora med delom na nekaterih delovnih mestih v izvršilni železniški službi, je predsednik sveta delavcev Berdajs ocenil kot "nerešljiv problem", saj glede na specifiko dela ter nerednosti v prometu, točnega časa za malico ni mogoče definirati.