Gospodarstvo

Železnice kupile nove lokomotive

Ljubljana, 18. 01. 2008 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Železnice so z avstrijskim podjetjem podpisale pogodbo o dobavi 12 lokomotiv. Cena za eno znaša 3,976 mio evrov.

Količina prepeljanega tovora Slovenskih železnic se iz leta v leto povečuje, zlasti v luškem tranzitu.
Količina prepeljanega tovora Slovenskih železnic se iz leta v leto povečuje, zlasti v luškem tranzitu. FOTO: POP TV

Slovenske železnice so s podjetjem Siemens Österreich podpisale pogodbo o dobavi 12 večsistemskih lokomotiv. Cena za lokomotivo znaša 3,976 milijona evrov brez DDV. Dobava bo potekala postopno od aprila do septembra 2009, preizkušanje in odprava novih lokomotiv v promet pa do konca 2009, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Železnice bodo lokomotive kupile v skladu z vladnim soglasjem s konca decembra lani. Pogodba, ki so jo podpisali generalni direktor Slovenskih železnic Tomaž Schara in njegov namestnik Branko Omerzu ter član uprave Siemensa Franz Geiger in prokurist Franz Proksch, je bila sklenjena za dobavo 20 lokomotiv z nakupno opcijo za dodatnih 20 lokomotiv.

Cena za eno lokomotivo znaša 3,976 milijona evrov.
Cena za eno lokomotivo znaša 3,976 milijona evrov. FOTO: Kanal A

Lokomotive se bodo pridružile 20 lokomotivam te vrste, ki že vozijo doma in v tujini. Nabava dodatnih lokomotiv je nujna zaradi starosti lokomotiv Slovenskih železnic, ki so večinoma, odvisno od vrste, stare od 30 do 40 let. To pomeni, da so manj zanesljive, stroški njihovega vzdrževanja pa izredno visoki.

Količina prepeljanega tovora Slovenskih železnic se iz leta v leto povečuje, zlasti v luškem tranzitu. Za doseganje zastavljenih ciljev je nujen nakup novih lokomotiv, saj s starimi ne bi mogli več zagotoviti zanesljivih voženj tovornih vlakov in pokriti vseh potreb tovornega prometa, navajajo v železnicah.

Vlak
Vlak FOTO: Kanal A

Poglavitna prednost večsistemskih lokomotiv je, da lahko vozijo po progah z različnimi sistemi elektrifikacije. Zato lokomotiv na mejah sosednjih železniških podjetij ni več treba menjati, kar prinaša skrajšanje voznih časov in zmanjšanje stroškov. To je še zlasti pomembno za Slovenske železnice, ki kar 90 odstotkov tovora prepeljejo v mednarodnem prometu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speed.dino@gmail.com
14. 02. 2008 18.57
kaj sploh ta italijanski vlakec dela tukaj? fajn bi blo, ko bi še kakšen nov dizelski vlakec kupli ne pa da se vsak dan jajcam v skoraj 50 let stari škripi!
boter2
21. 01. 2008 09.27
+2
Tale Svet na kanalu A je ena velika katastrofa...sploh ne locite med lokomotivo in potnisko garnituro...iz prebranega clanka pa tudi iz videa mi nic jasno kaj kupujejo..potniske vlake ali tovorne lokomotive....govorite o prevozu tovora, slike pa kazete od potniskih vlakov....pa kaj ce so kupili, sej je prav ker obstojeci vozni park je zelo star...sam kritizirat znate..dejte zaposlit prave novinarje ne pa neki kvazi delavce prek studentskega servisa