Gospodarstvo

Zeleno luč Hrvatom za prevzem Panvite

Zagreb/Ljubljana, 09. 09. 2024 15.36 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaška družba Mplus, ki se je sredi junija preimenovala v Bosqar, je 4. septembra od slovenske agencije za varstvo konkurence prejela dovoljenje za prevzem agroživilske skupine Panvita. Družba je pogodbo za nakup 51 odstotkov Panvite podpisala v začetku maja, sedaj pa bo začela postopke za njeno dokapitalizacijo.

Panvita
Panvita FOTO: Kanal A

Kot izhaja s spletne strani družbe Bosqar, so sklep slovenskega varuha konkurence prejeli 6. septembra, s tem pa je transakcija odobrena. To je po njihovih navedbah predhodno odobrila tudi srbska komisija za varstvo konkurence.

Skupščina je sklep o dokapitalizaciji sprejela sredi junija, v prevzemni družbi pa bodo predvidevajo, da bodo to izpeljali v letošnjem zadnjem četrtletju, odvisno od tržnih pogojev, so še zapisali.

Hrvaška družba je za večinski delež v skupini Panvita odštela 50 milijonov evrov. Večinsko lastništvo Panvite, ki poleg matične družbe Panvita sestavljajo še družbe s področja kmetijstva in trgovine, mesa in mesnih izdelkov ter energetike, je bilo dotlej konsolidirano okoli družbe Regal – Trgovina in podjetij Imo-Real in Imo-Rent oz. družine Polanič.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
12. 09. 2024 14.26
Sramota da se dovoli da kroati kupujejo v sloveniji🤮🤮🤮
osservatore
09. 09. 2024 18.12
+3
Očitno kroati vedo kaj delajo: širijo trg za svoje prehrambene izdelke, slovenija pa razprodaja vse po spisku,
Nightingale
09. 09. 2024 18.06
+3
Slovenije čez 50 let ne bo več na zemljevidu...
Predlagatelj
09. 09. 2024 16.48
+1
Hrana je strateška surovina. Dobički so skromni, cene pa bodo še rasle. Sodobno kmetijstvo pa razvijajo tudi najbolj razviti, npr. Nizozemska. Ob začetku vojne v Ukrajini se so že pokazale slabosti prehranske neodvisnosti. V 2. svetovni vojni so ljudje hrano kupovali celo z zlatom. Že Miloševič je posmehljivo pripomnil, da naj se kar osamosvojimo, saj bomo kmalu v tujih rokah. Vse kar je kaj vredno, da bodo pokupili tujci. Pozabili smo, kdo so bili lastniki na ozemlju današnje Slovenije v času kraljevine Avstro-Ogrske in kako so se Slovenci borili za slovenska podjetja. Kitajci kupujejo zemljo po vsem svetu, predvsem pa v Afriki. Pa mi?
Slovener
09. 09. 2024 15.55
+4
Ivan Cankar - Hlapci