Gospodarstvo

Zelena luč za projekt

Ljubljana, 04. 12. 2006 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Hitu so zadovoljni s odzivom vlade, saj ocenjujejo, da je bila dana zelena luč, da gre projekt naprej.

V Hitu, ki namerava na Goriškem z ameriško družbo Harrah's Entertainment postaviti megazabavišče, so zadovoljni z odzivom finančnega ministrstva na pred dobrim mesecem predstavljeni projekt megazabavišča. "Mislim, da je bila na nek način dana zelena luč, da gre projekt naprej. Ocenjujemo, da je to velik in pozitiven korak, da lahko na tej osnovi projekt uspešno razvijamo dalje in ga tudi realiziramo," je v izjavi novinarjem v Novi Gorici povedal predsednik uprave Hita Niko Trošt.

Okvirni rok, do katerega naj bi vlada odgovorila družbama Hit in Harrah's Entertainment, ki sta konec oktobra ministrstvu za finance predstavili podrobnejšo analizo projekta izgradnje megazabavišča na Goriškem, se je iztekel 26. novembra.

Kot je znano, je finančni minister Andrej Bajuk danes poudaril, da bi morala imeti slovenska stran v novi družbi večinski delež, medtem ko bo investicija večja od sprva predvidenih 800 hotelskih sob. Koliko večja bo investicija, Trošt ni razkril, dejal je le, da se bodo nadaljnji razgovori z Američani pokazali, kakšen bo obseg in faze projekta megazabavišča.

Hit že od začetka poudarja, da bi moral imeti v skupni družbi prevladujoči delež, je pojasnil Trošt. "Upam, da bodo s tem zadovoljni," je na vprašanje, kakšen odziv pričakuje od Američanov, ki naj bi tudi sami zahtevali večinsko lastništvo. Sicer pa bi večinski lastnik svoj vpliv uporabil le, če se partnerja ne bi mogla skupaj odločiti, je dodal Trošt.

Slovenska stran bi morala imeti v novi družbi večji delež, poudarja Bajuk.
Slovenska stran bi morala imeti v novi družbi večji delež, poudarja Bajuk. FOTO: POP TV

V zvezi s spremembo davčne zakonodaje, saj naj bi Američani zahtevali nižjo obdavčitev igralništva, je Trošt povedal, da bodo dajatve bistveno nižje od Hitovih, ki znašajo okoli 37 odstotkov. "Šlo bo za degresijo v obdavčenju, ki bo upoštevala vlaganje v neigralniški del," pri čemer bo degresija odvisna od intenzivnosti in kvalitete vlaganj, je poudaril Trošt.

Zanikal je, da bi se Hit dogovarjal o zamrznitvi plačevanja koncesije in denar vlagal v megazabavišče. "V Sloveniji zakonodaja natančno določa, kaj mora Hit plačevati, in do sprejema nove zakonodaje se v tem smislu ne bo nič spremenilo," je poudaril.

Na vprašanj, kdaj pričakuje, da bi lahko začeli graditi megazabavišče, je Trošt pojasnil, da se morajo o podrobnostih še uskladiti s finančnim ministrstvom in vlado. Nato sta za izvedbo pripravljalnih aktivnosti potrebni še leto in pol do dve leti, ter še enkrat toliko časa za gradnjo.

Kot je ponovil Trošt, bi megazabavišče stalo ob avtocesti iz Šempetra proti Ajdovščini. "V začetku bi potrebovali 30 hektarov zemljišč, kasneje pa mora biti možnost pridobitve večjih površin, saj naj bi se projekt razvil v turistično-zabavno-igralniško mesto",  je še povedal Trošt.




KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

generalpostmail@hotmail.com
06. 12. 2006 13.34
Meni se zdi tale projekt zelo obetaven! Zakaj slovenija ne bi bila vsaj malo Las Vegasa v evropi?? Upam, da vse skupaj ne pade v vodo zaradi naše počasne vlade!!
delavec_polzela
04. 12. 2006 20.25
Upam da bo kaj iz tega