Gospodarstvo

Zelena luč za popis nepremičnin

Ljubljana, 15. 03. 2006 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani parlamentarnega odbora se strinjajo z zakonom, po katerem bi evidentirali nepremičnine v Sloveniji.

Nova stanovanja
Nova stanovanja FOTO: POP TV

Odbor DZ za okolje in prostor je na današnji seji s številnimi dopolnili, ki jih je oblikoval na predlog parlamentarne zakonodajno-pravne službe, podprl predlog zakona o evidentiranju nepremičnin. Predlagani zakon je po besedah ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika prvi korak pri oblikovanju enotnega nepremičninskega sistema.

Kot je povedal Podobnik, je temeljni cilj predloga zakona vzpostavitev kakovostnega sistema evidentiranja nepremičnin. Zakon bo po njegovih pojasnilih poenostavil postopke vpisa nepremičnin v nepremičninske evidence, zagotavljal popolnost in ažurnost podatkov nepremičninskih evidenc, z zakonom pa se bo zmanjšalo tudi upravno in administrativno delo uradnikov na Geodetski upravi RS.

Za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in posodobitve nepremičninskih evidenc in delovanje večnamenskega sistema distribucije v splošnem obstajata dve osnovni različici. Delovanje je po Podobnikovih besedah mogoče financirati prek državnega proračuna ali pa prek zaračunavanja storitev in izdelkov uporabnikom.

Člani odbora so predlog zakona o evidentiranju nepremičnin v splošnem pozdravili, saj pomeni velik napredek na tem področju. So pa izrazili pomisleke glede nekaterih določil zakona, med drugim glede definicije pojma nepremičnina. V predlogu zakona pojem nepremičnina namreč zajema samo zemljišče in stavbo na njem, ne pa tudi drugih infrastrukturnih objektov na zemljišču. Po mnenju poslanca LDS Pavla Gantarja se s tako definicijo pojma nepremičnina register nepremičnin ne bo mogel upoštevati kot baza podatkov pri obdavčitvi nepremičnin.

Po pojasnilih ministrstva za okolje in prostor so se za takšno obravnavanje pojma nepremičnine odločili zato, ker zaenkrat ne razpolagajo z evidenco tudi za drugo infrastrukturo na zemljišču. Vsebina registra je prilagojena uporabi registra množičnega vrednotenja nepremičnin. Obdavčitev pa je, tako ministrstvo, stvar zakona o obdavčitvi nepremičnin.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.