Gospodarstvo

Zelena luč za nakup C marketa

Ljubljana, 24. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Mercatorja je dal zeleno luč za nakup največje srbske drobnoprodajne verige, C marketa.

Mercator se zopet želi razširiti proti jugu
Mercator se zopet želi razširiti proti jugu FOTO: Dare Čekeliš

Uprava Poslovnega sistema Mercator je sprejela sklep, da začne s postopkom prevzema največje srbske drobnoprodajne verige C Market, zato je minuli petek na srbsko agencijo za trg vrednostnih papirjev že naslovila vlogo za odobritev ponudbe za odkup delnic beograjskega trgovskega podjetja. Upravni odbor agencije bo o Mercatorjevi ponudbi odločal predvidoma na sredini seji.

Družba C Market je največja srbska veriga, s pretežno prehrambenimi maloprodajnimi trgovinami. Uprava Mercatorja se je za prevzem odločila predvsem zaradi možnosti hitrejšega širjenja prodajne mreže v Srbiji in Črni gori, saj bi z uspešnim prevzemom postala vodilna trgovska družba na območju SČG. C Market ima obsežno mrežo prodajaln formata supermarket in market ter razvito in na trgu dobro prepoznavno lastno blagovno znamko C Market. Kljub prevzemu družbe C Market bo Mercator na trgu SČG nadaljeval z začrtano strategijo gradnje lastnih nakupovalnih centrov, predvsem večjih prodajnih formatov.

Pri prevzemu C Marketa lahko nastopijo številne ovire, saj prevzem ni dogovorjen z upravo beograjske družbe, poleg tega lahko pride tudi do odziva tistih nosilcev interesov, ki se zavzemajo za zapiranje srbskega gospodarstva. Ne glede na možne ovire, ki lahko nastopijo, se je uprava družbe Poslovni sistem Mercator za prevzem odločila, saj ocenjuje, da gre za dobro poslovno priložnost in ker morebitni neuspeh ponudbe ne bo imel vpliva na začrtane cilje Skupine Mercator na trgu Srbije in Črne gore.