Gospodarstvo

Zelena luč za dokapitalizacijo IUV

Ljubljana, 20. 11. 2008 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za trg vrednostnih papirjev je odobrila prospekt Industrije usnja Vrhnika za prodajo delnic javnosti.

Z objavo prospekta za dokapitalizacijo Industrije usnja Vrhnika (IUV) – obvestilo bo objavljeno v petek v uradnem listu – se v skladu s sklepom skupščine delničarjev z dne 25. septembra začenja dokapitalizacija podjetja.

Kot so sporočili iz IUV, je prvi krog dokapitalizacije odprt za že obstoječe delničarje podjetja, ki bodo imeli možnost vplačati novoizdane delnice v skupni vrednosti nekaj več kot pet milijonov evrov, dokapitalizacija pa bo uspešna, če bo vplačanih 50 odstotkov od vseh 1.198.200 novih delnic, ki so naprodaj. Če prvi krog ne bi bil uspešen, bo izveden še drugi krog prodaje, ki bo odprt za vse zainteresirane osebe. Rok za izvedbo prvega kroga dokapitalizacije je 15 dni od dneva objave prospekta.

IUV bo v ponedeljek na slovensko tržišče vstopila tudi z izdelki iz usnja brez težkih kovin svoje nove blagovne znamke NMJ.
IUV bo v ponedeljek na slovensko tržišče vstopila tudi z izdelki iz usnja brez težkih kovin svoje nove blagovne znamke NMJ. FOTO: Kanal A

Dokapitalizacija predstavlja del paketa, ki ga je IUV sprejela in ga izvaja za sanacijo likvidnostnih težav, v katerih se je znašla letos – predvsem zaradi velikega padca povpraševanja po starem programu usnja s kromom, ki ga usnjarna opušča, zaradi padca tečaja dolarja in testnega obsega prodaje novih programov usnja brez težkih kovin in certificiranega organskega usnja, s katerima je lani vstopila na ameriško in britansko tržišče. Drugi del sanacijskega paketa predstavljata prisilna poravnava, njen postopek še poteka, in intenziviranje trženja novih programov.

Sredstva, ki naj bi jih IUV pridobila z dokapitalizacijo, namerava podjetje porabiti za investicije v nadgradnjo trženja novih programov, tehnične izboljšave in tekoče poslovanje podjetja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.