Gospodarstvo

ZDUS in Vzajemna vsak na svojem bregu

Ljubljana, 31. 07. 2009 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obtoževalna vojna med ZDUS in Vzajemno se nadaljuje. Predsednica zveze pravi, da bodo svoje aktivnosti plačali sami, Vzajemna pa trdi, da je bil v brošuri ZDUS nelegalno uporabljen njen logotip.

Vzajemna trdi, da je bil logotip zavarovalnice v brošuri ZDUS uporabljen nezakonito.
Vzajemna trdi, da je bil logotip zavarovalnice v brošuri ZDUS uporabljen nezakonito. FOTO: POP TV

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak je v sporočilu za javnost zapisala, da predsednik uprave zavarovalnice Vzajemna Boštjan Aver poskuša v zadnjih dneh z izjavami očrniti legitimno akcijo ZDUS, s katero bodo kot člani Vzajemne poskušali doseči pregledno poslovanje in večjo zastopanost interesov članov Vzajemne pri odločanju o porabi sredstev in morebitnem razvoju.

Zapisala je tudi, da za svoja dejanja njena zveza porablja svoj denar, za katera Aver nima pristojnosti ocenjevati njihovo porabo, saj ni član tega zasebnega združenja. Sama še dodaja, da imajo upokojenci, ki so zavarovani pri Vzajemni in s tem tudi njeni lastniki, pravico ocenjevati in kritizirati porabo sredstev omenjene zavarovalnice.

Na vprašanje, kako komentirajo ta očitek Kožuh Novakove, so na Vzajemni za 24ur.com odgovorili, da je bil v brošuri zveze nezakonito uporabljen logotip Vzajemne. "Na podlagi tega je bila pri ljudeh ustvarjena zmeda, saj so se na Vzajemni celo oglasili naši člani in člani ZDUS, ki so spraševali, ali je to skupna akcija Vzajemne in ZDUS. Ker naj bi bila cena akcije ZDUS zelo velika, se uprava Vzajemne upravičeno sprašuje, ali in kako jih namerava ZDUS povrniti, če prevzame vodenje Vzajemne," so še zapisali v odgovoru.

Kožuh Novakova je v javnost poslala ostro pismo zoper upravo Vzajmene.
Kožuh Novakova je v javnost poslala ostro pismo zoper upravo Vzajmene. FOTO: Kanal A

Kožuh Novakova se je spraševala tudi o domnevno visokih stroških za pripravo skupščine. V Vzajemni so na to odgovorili, da so v ceno vključeni najem in priprava primernega prostora za generalko izvedbe skupščine in za dan zasedanja skupščine, objava sklica skupščine, priprava dokumentov za skupščino, skeniranje in pregled vseh pooblastil, organizacija štetja glasov in plačilo notarja, odvetnika, predsednika skupščine ter drugih izvedencev in strokovnih služb.

Glede zahteve po glasovanju o zamenjavi nadzornega sveta, ki jo ZDUS objavlja v javnosti, Vzajemna odgovarja, da ni prejela zahteve za uvrstitev sklepa na dnevni red 16. redne skupščine, ki bo 25. avgusta. Predsednik uprave Vzajemne je ZDUS tudi pozval, da predlog za glasovanje o tej točki pošlje pravočasno, da bi ga lahko uvrstili na redno skupščino.

Grafolog ne bo preverjal vseh pooblastil

Prav tako so odgovorili, da Vzajemna načrtuje sodelovanje izvedenca, ki bi preveril podpise v primeru pritožb zavarovancev, ki bi trdili, da pooblastila niso podpisali, vseh pooblastil pa nikakor ne nameravajo preverjati. Namigovanja, da bo Vzajemna s sodelovanjem grafologa zavračala pooblastila, ki jih predložil ZDUS, nikakor ne držijo.

Sicer je Kožuh Novakova v ostrem besedilu za javnost zapisala tudi, da bi moral Aver razmišljati, "zakaj in kako mu je uspelo lani ustvariti 5 milijonov evrov kapitalske izgube, ko se je igral z vlaganji v vrednostne papirje. Morda pa bi stroške, ki bodo nastali s sklicem izredne skupščine, pokrili iz prejemkov 2-članske uprave, ki so lani presegali 750 tisoč evrov."

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
01. 08. 2009 12.50
Vsekakor imajo upokojenci in ostali lastniki prav.Čas je,da se tudi na vzajemni naredi red in,da se odstranijo tisti,ki mislijo,da lahko počno kar hočejo.Če Aver misli drugače,naj ustanovi firmo in naj preklada denar kamor hoče.Tujega pa mora pustiti pri miru.Zanimivo je,kako se radi slovenski gospodarstveniki radi ukvarjajo z tujim premoženjem in ga razmetavajo.Razumljivo,saj ni njihov!
odbogaposlan
01. 08. 2009 10.27
Matejčica Boštjana, al Boštjanček Matejčico. xe,xe,xe
Jože Pernek
01. 08. 2009 10.08
alterego
31. 07. 2009 19.22
zavarovanci so obenem lastniki Vzajemne, če menedžment zafrkafa lastnike, ponavadi odleti
petdan
31. 07. 2009 18.34
Zakaj vendar vlada ne nažene teh pohlepnih "kvazi managerjev" iz Vzajemne, saj gre tukaj za denar siromakov, katerega mečejo skozi odprto okno - v zdravstvu pa ga vedno primanjkuje. Temu nekdo mora narediti konec, saj se to dogaja že leta ...
odbogaposlan
31. 07. 2009 17.42
Cenzura! Vam je avrček zagrozu!