Gospodarstvo

Raiffeisen Investment zanika obtožbe

Ljubljana, 11. 07. 2008 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obravnava o prodaji deleža Mecatorja je potekala za zaprtimi vrati, saj je odvetnik Infond Holdinga Stojan Zdolšek izpostavil, da se pogovarjajo o poslovni skrivnosti.

Po Soršakovih besedah sta stranki izčrpno odgovorili na zastavljena vprašanja.
Po Soršakovih besedah sta stranki izčrpno odgovorili na zastavljena vprašanja. FOTO: POP TV

Na uradu za varstvo konkurence poteka je potekala obravnava, na kateri so predstavniki družb Infond Holding in Raiffeisen Investment predstavljali pogodbo o prodaji 23-odstotnega deleža v Mercatorju. Odločitev varuha konkurence naj bi bila znana v 14 dneh.

Po obravnavi je varuh konkurence Jani Soršak povedal, sta stranki v postopku izčrpno odgovorili na zastavljena vprašanja. "Predstavljena so bila nova dejstva, ki jih zaradi postopka, ki je še v teku, ne morem razkriti. Prišlo pa je do spremembe vsebine transakcij," je dejal varuh konkurence.

Po Soršakovih besedah nove ustne obravnave najverjetneje ne bodo potrebne in bo urad odločitev o dovoljenju za prodajo omenjenega deleža Mercatorja lahko podal na osnovi danes pridobljenih informacij. Urad za varstvo konkurence bo dejstva sicer iskal tudi drugod.

Ostali udeleženci razprave so bili redkobesedni. Odvetnik Infond Holdinga Stojan Zdolšek na vprašanja ni želel odgovarjati, prav tako sta se jim izognila direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in Istrabenzova odvetnica Maja Prodan Jurič.

Član uprave družbe Raishop Holding, ki je hčerinska družba dunajskega Raiffeisen Investmenta, Wolfgang Putschek pa je dejal le, da je bila obravnava vodena profesionalno in v prijateljskem vzdušju. "Prepričani smo, da bodo pristojne oblasti prišle do prave odločitve, ki bo pripeljala do uspešnega zaključka te transakcije," je še dejal Putschek.

Stojan Zdolšek je dejal, da bi javna obravnava lahko imela za stranke škodljive posledice.
Stojan Zdolšek je dejal, da bi javna obravnava lahko imela za stranke škodljive posledice. FOTO: Dare Čekeliš

Sestanek naj bi bil odprt za javnost, vendar je Zdolšek zahteval izločitev javnosti. Svojo zahtevo je argumentiral s tem, da bodo obravnavali poslovno skrivnost.

"Poslovne listine so stvar pogodbenega razmerja med strankama, podatki pa so poslovna skrivnost. Njihovo razkritje bi imelo za stranke škodljive posledice," je izpostavil. Obravnavo so tako za javnost zaprli.

Raiffeisen Investment zanika navedbe

Družba Raiffeisen Investment, ki je od Infond Holdinga kupila 23-odstotni delež Mercatorja, odločno zanika navedbe o "parkiranju" delnic Mercatorja, so danes sporočili iz avstrijske družbe. Kot zatrjujejo, so v Mercator vstopili ko srednje- oz. dolgoročni lastniki.

Obravnave prodajnih postopkov, kot jih je danes opravil Urad za varstvo konkurence v primeru Mercator, so običajna praksa v mednarodnih transakcijah in so pričakovana posledica nakupa, pravijo v Raiffeisen Invenstment. Zagotavljajo, da so v Mercator vstopili kot srednje- oz. dolgoročni lastniki in bodo v nadzorni svet družbe predlagali tudi člane, ki bodo zastopali njihove interese. V Raiffeisen Investment so so strokovnim pristopom urada za varstvo konkurence "zelo zadovoljni in optimistično pričakujejo njihovo odločitev v predmetni zadevi", so zapisali. Vse obtožbe, ki so se pojavile v medijih o pristranskih določilih v pogodbi, ki bi družbi Infond Holding omogočala ponovni odkup delnic v roku enega leta, v Raiffeisen Investmentu označujejo kot "napačne in jih odločno zanikajo". "V kasnejši fazi je mogoč izstop iz lastništva preko borze vrednostnih papirjev ali s prodajo strateškemu ali finančnemu vlagatelju," navajajo v podjetju.

Spomnimo ...

Mariborska finančna družba Infond Holding je 5. junija z družbo Raishop Holding, hčerinsko družbo Raiffeisen Investmenta z Dunaja, sklenila pogodbo o prodaji 23-odstotnega deleža Mercatorja.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

Delež so Avstrijcem prodali za okvirno ceno 260 milijonov evrov, končna cena pa se bo v skladu s prodajno pogodbo oblikovala ob upoštevanju popravka glede na tržna gibanja v naslednjem letu. Pogodba je sklenjena pod odložnim pogojem pridobitve soglasja za prodajo urada za varstvo konkurence, za kar je že bila vložena zahteva.

Infond Holding, ki ima deleže v številnih slovenskih družbah, je v večinski lasti podjetja Center Naložbe, ki je v skoraj 78-odstotni lasti Kolonela, ta pa je v lasti podjetja Atka-Prime, družbe v solasti predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota.

Kot so sredi junija sporočili iz Pivovarne Laško, se je Infond Holding za prodajo omenjenega deleža v Mercatorju odločil zaradi postopkov urada za varstvo konkurence v zvezi s koncentracijo lastništva v Mercatorju.

V javnosti so se po objavi prodaje pojavila ugibanja, da gre le za manever in da so Avstrijci le "parkirišče delnic". To so v družbi Raiffeisen Investment zavrnili, a pojasnili, da iz lastništva posamezne družbe običajno izstopijo prej kot na dolgi rok, seveda s čim večjim dobičkom.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mega243666
15. 07. 2008 15.49
smrdi smrdi smrdi.... uf kako smrdi...
Zatarra
14. 07. 2008 15.45
Hvala Zdolšku za namig, komu vse v prihodnje ne bomo več zaupali. :>
hakihak
12. 07. 2008 15.58
pa še to reč, da je zdolšek levi, tega kr mejte pr seb, ne ga nam porivat
hakihak
12. 07. 2008 15.57
exim butalc si pa največji ti in ta cela tvoja leva stran. povej mi kdaj in pod katero vlado so se sploh začeli pojavljati tajkuni? v javnosti jih pred 4-imi leti nismo zasledili,sedaj jih je pa kr naenkrat full.
exim@t-2.net
12. 07. 2008 09.49
Počasi vam bo potegnilo, kdo je Zdolšek in kdo je Šrot. Vi cepci levi z mediji na čelu pa še naprej veselo podpirajte tajkune. Butalci nagci!
comment
11. 07. 2008 17.59
Lahko bi imeli tudi kakšno sejo vsi skupaj za zaprtimi vrati v Dobu. Se lahko menijo potem kolikor hočejo. vsi skupaj so ene velke barabe.
tony_abcde@yahoo.com
11. 07. 2008 14.48
dobro se je ta uvalio...povsod je zraven
mukomucim
11. 07. 2008 14.40
kaj pa mi delničarji. zakaj sem jaz iz ključen?
SadButTrue
11. 07. 2008 14.03
Jaz bi v rito Stojčija