Gospodarstvo

Še slabše, kot se domnevalo. 'Zdaj se krvnik norčuje iz žrtve'

Berlin, 08. 09. 2024 09.16 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu Volkswagen je vse videti še slabše, kot se je sprva domnevalo. Član uprave skupine Oliver Blume je napovedal "nadaljnje ukrepe". Ker da: "Stvari se tako ne morejo nadaljevati."

Volkswagen
Volkswagen FOTO: AP
Težave v nemški avtomobilski industriji medtem še kako zadevajo tudi Slovenijo, ki ime dobaviteljsko industrijo, vezano na velike nemške avtomobilske proizvajalce.

Po napovedi skupine Volkswagen, da bo ponovno zaostrila varčevalne ukrepe z ukinjanjem delovnih mest in morebitnim zapiranjem tovarn pri osrednji znamki VW, član uprave skupine Oliver Blume slabo gospodarsko situacijo v Volkswagnu označuje za alarmantno.

Pri znamki VW je situacija "tako resna, da ne morete pustiti, da se vse nadaljuje kot prej," je Blume povedal za Bild am Sonntag.

"V Evropi se kupuje manj vozil. Hkrati na trg silovito vstopajo novi konkurenti iz Azije. Torta je postala manjša in imamo več gostov za mizo," je nadaljeval direktor.

Celotna evropska avtomobilska industrija je v zelo zahtevnem položaju, kakršnega še nismo videli, je prepročan. "In gospodarsko okolje je postalo še težje, zlasti za znamko VW." 

Volkswagen je vzpostavil programe rezultatov v vseh znamkah in podjetjih, je dejal Blume. Pri VW pa znižanje stroškov trenutno ni dovolj. "Moja kolega, šef VW Thomas Schäfer in Thomas Schmall, zato skupaj s svojima ekipama pripravljata nadaljnje ukrepe," je dodal Blume. Kaj to zares pomeni, ni povedal.

Da bi v Nemčiji povsem opustili proizvodnjo zaenkrat ne razmišljajo."Trdno smo zavezani Nemčiji kot lokaciji, saj je Volkswagen oblikoval cele generacije. Imamo zaposlene, katerih stari očetje so delali pri Volkswagnu. Želim si, da bi tudi vnuki še lahko delali tukaj."

Zvezni minister za gospodarstvo Robert Habeck iz vrst Zelenih je medtem v Berlinu dejal, da je treba vse odločitve sprejemati v tesnem sodelovanju s socialnimi partnerji in paziti na cilj, da Nemčija ostane močna avtomobilska lokacija. "Vsi vpleteni morajo izpolniti svojo odgovornost za zaposlene na lokacijah."

Habeck je avtomobilsko industrijo označil za temelj Nemčije kot industrijske dežele. "Tako bi moralo tudi ostati." Veliki avtomobilski proizvajalci in njihovi dobavitelji so dobri delodajalci za več deset tisoč zaposlenih, "motorji blaginje" v regijah po vsej državi in gonila inovacij prek meja industrije, meni. "To še bolj velja za VW kot drugega največjega proizvajalca avtomobilov in podjetje tukaj nosi veliko odgovornost."

Kritiki mu sicer že očitajo, da odgovornost nosi tudi njegova stranka s svojimi željami in potezami, ki so oslabile domačo industrijo. "Zdaj se krvnik norčuje iz žrtve," se je glasil le eden od jeznih komentarjev. 

Prizadevanja za preoblikovanje avtomobilske industrije so trenutno ogromna, je še dejal Habeck. Cilj je prehod na e-mobilnost. Nemški proizvajalci avtomobilov bi morali slediti konkurenci, meni. Zahteva EU, da se od leta 2035 lahko na novo registrirajo samo vozila, ki niso na notranje izgorevanje, ustvarja to varnost, je dejal Habeck.

Toda de facto prepoved novih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem je zelo sporna. Po ustavitvi državnega financiranja nakupa električnih avtomobilov je število novih registracij električnih avtomobilov v Nemčiji močno upadlo.

Zvezna vlada želi zato spodbuditi povpraševanje po električnih avtomobilih kot službenih avtomobilih, poroča DPA. Predvidene so močnejše davčne spodbude. Ustrezen predlog zakona kot del "pobude za rast" naj bi vladni kabinet sprejel v sredo.

KOMENTARJI (462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
09. 09. 2024 19.39
+1
Za začetek naj Nemčija reaktivira 4 jedrske elektrarne, ki so jih zaprli zaradi pritiska levakov in zelenih. Ne pa, da se najprej ustrelijo v koleno, sedaj pa se čudijo, zakaj jih Kitajska prehiteva...Potem pa naj težišče avtomobilske proizvodnje vrnejo na kvalitetne bencince, ker elektičarji bodo vedno bolj iz mode...Kdor enkrat dve uri čaka na prosto polnilnico na črpalki, električarja ne kupi več nikdar...
borjac
09. 09. 2024 10.12
+4
Zvezni minister Nemčije za gospodarstvo Robert Habeck iz vrst Zelenih , mislim da to samo po sebi pove dovolj in ni potrebe po dodatnem pojasnjevanju , Nemci so totalno zaglibili , Scholze je nesposoben človek, istočasno ko mu doma propada gospodarstvo , on še zmeraj pošilja milijarde v Ukrajino , kjer polovico denarja pokradejo Zelenkoti in Bidnov imperij, Nemški srednji razred je obubožal , posledično so se zmanjšali dobički v Turističnih državah, Nemci morajo misliti kako preživeti zimo , plačati kurjavo, davke , ....... še eno leto nazaj pa so načrtovali dopuste in dolga potovanja po eksotičnih deželah , kot vidimo so paradni konji Nemškega gospodarstva že na kolenih, sedaj bodo Ameriške multinacionalke začele za mali denar kupovati Evropske gigante , ZDA so z prekinitvijo dotoka poceni energentov iz Rusije in sankcijami DOSEGLE SVOJ CILJ , NEVARNEGA TEKMECA , EU GOSPODARSTVO , SO ZLOMILI, SEVEDA Z POMOČJO EVROPSKIH NESPOSOBNIH BEDASTIH VODITELJEV, Nemško in ostalo Eu gospodarstvo je cvetelo na podlagi cenenih Ruskih energetikov, Evropa je bila konkurenčna , sedaj se BEDAKI hvalijo da nismo več odvisni od Ruskega plina , ne nismo , smo pa odvisni od Ameriškega plina ki je 4x dražji , in ????? nismo več konkurenčni ravno Američanom, ki nas bodo pojedli , Evropski voditelji so nesposobni bedaki , ki nas vodijo v propad.
MasteRbee
09. 09. 2024 11.22
+0
Slovenijo so že pojedli, nimamo se kaj sekirat s tega zornega kota. Prvo gospodarski zlom, potem revolucija in vse bo spet v EU normalno.
MasteRbee
09. 09. 2024 11.24
Rusija je zalagala EU s poceni plinom, dokler je bil to njen interes, vendar je bilo in je minilo.
Kollerik
09. 09. 2024 18.20
Preveč ideološko politično si ti tole spocal skupaj. Dejansko gre za kar nekaj negativnih trendov hkrati. Ja, ruski plin. Predvsem in zlasti pa nelojalna konkurenca Kitajske. In padec Evra,kupne moči EU. Selitev celih panog na cenejši vzhod, zraven tudi znanja. Nadalje, kronično pomanjkanje sposobne delovne sile. V Nemčiji rabijo kar nekaj sto tisoč delavcev, ki jih z uvozom šrota iz raznih Afganistanov in iz Sirije pač ne bodo dobili. Kaj so dobili, vidimo. Balkanski bazen je prazen, kot tud Poljska itd.
Fregasto
09. 09. 2024 10.10
+1
Temu se reče načrtno slabenje Evrope, katero vodijo nastavljeni petokolonaši, ki služijo z miniranjem vsega, kar se je zgradilo. Potrebno bo očistiti ribo pri glavi, sicer nas čakajo težki časi.
paru
09. 09. 2024 10.10
+2
Zelo zanimivo- politik pravi, da morajo vsi vpleteni poskrbeti za zaposlene ...Politik kot politik! V Slo ali v Nemčiji! Jaz tu ne vidim razlike. Je ta politik kdaj delal v realnem sektorju ali je bil zgolj politik? Hec je , da trg dela po svoje , po tržnih zakonitostih, ne po političnih...Če ne bi bilo konkurence sedaj iz Kitajske , bi Wolksvagen haral še naprej, pa se je zalomilo. Bo minister oz. EU prepovedala uvoz iz Kitajske? Ne more, ker bi sledila recipročnost...gre se pač za boj, za tržni boj in tu politika nima kaj početi...naj ta minister pride v tovarno in sam rešuje zadeve , v praksi...tako jaz vidim stvari. Je pa težko, posledično tudi za dobavitelje, dodelavce iz SLO...
Zmaga Ukrajini...
09. 09. 2024 10.47
+3
Aja, politik naj rešuje zadeve podjetnika... Res prav dolgočasni ste z enimi in istimi mantrami - ko gre podjetniku slabo, zahteva socializem, oz. zastonj (nepovratne) finančne injekcije, ki ga bodo rešile, če pa gre drugim slabo, pa zahteva kapitalizem, kjer naj se vsak briga zase in za svoj vrtiček. Očitno nekatere stvari res presegajo tvoje dojemanje domačega vrtička, ker težave VW dejansko precej presegajo "običajne tržne težave", zato je vmešavanje oz. regulativa politike nujna. In ja, s Kitajci je nekaj pač treba narediti. Niso prevladali zato, ker bi se držali zakonitih praks, naša podjetja pa se jih morajo.
Fregasto
09. 09. 2024 11.03
+0
Trenutni politiki so postavljeni zato, da slabijo Evropo. Nemogoče je biti tako nesposoben in priti na tak položaj, če to ni v načrtu.
destrikk@live.com
09. 09. 2024 09.54
+3
Evropa počasi gre UPM prvo nas unicuje te levicarje ursula solc makron golob migrantje bova nas dokončali.......
emilzapata
09. 09. 2024 09.42
+6
Sprasujem se, kdo so tisti, ki si lahko privoscijo avto za 30 tisoc pa do 50 tisocakov, mi ki smo ustvarjali dodano vrednost prav tako sedanji proletariat zanesljivo ne, torej je problem v drzavni politiki
MasteRbee
09. 09. 2024 09.53
+3
Preveč se jih visi na vsakem izdelku. Ta avto bi komot stal samo 10k.
Zmaga Ukrajini...
09. 09. 2024 09.40
-1
Konec je z Nemčijo,... propadla je. Lahko samo še molimo za njen dušni blagor. Krivi sta pa Amerika in Ursula von der Leyen. Tako nekako se berejo spodnji komentarji nekaterih cviležev. Stvar pa je bolj preprosta - VW je zaspal na lovorikah, hkrati pa se je očitno iztekel čas debelih krav, ko niso potrebovali ničesar delati, pa jim je denar "letel na kup". Zdaj teh časov ni več, Kitajska je močna konkurenca (seveda ne kar se tiče kakovosti njihovih električnih vozil, saj so še vedno crap, pa kakorkoli obračaš), in zdaj je čas, da evropska avtomobilska industrija neha jokat in zaviha rokave. Ter (po potrebi) pridobi tudi državne subvencije, ker Kitajska pač večinoma "operira" z dampinškimi cenami. Ali pa kako drugače disciplinirat Kitajce. Poleg tega, da se avtomobilska industrija prilagodi - lepo ali grdo.
Kaj_je_res
09. 09. 2024 09.38
+5
Hvala, Amerika, hvala, Uršula, da ubijate Evropo, nas delate nekonkurenčne in znižujete standard. Dobra novica je, da vsi, ki ste zaradi udinjanja ameriškim interesom zaslužili težke milijone, nič ne boste odnesli s sabo. Zgodovina pa bo govorila o vaši pokvarjenosti.
MasteRbee
09. 09. 2024 09.32
+3
Zahodna družba postaja nekonkurenčna. VW je samo vrh ledene gore.
PandaBear
09. 09. 2024 09.04
-2
Kitajc se je odločil uničit evropsko avt. industrijo in evropski folk stopi na njihovo stran.., ne da so cene evropskih vozil napihnjena, kitajski olupki so subvencionirani s strani njihove države, z namenom da zamajejo naš trg... In naši nevretenčarji jim pa še ploskajo obup patriotizem smo zamenjal za egoizem...
PandaBear
09. 09. 2024 09.05
-2
Slovenceljni bi se pa tak za 2€ prodal kazahstancem...
Stauffenberg
09. 09. 2024 09.29
+3
Tvoja obzorja so malo zožena. Liberizacijo trgovine si niso izmislili Kitajci, tudi sankcij ne. Ve se kdo in za kakšne interese gre. Nemčija tone, posledično se bo tudi nas to dotaknilo.
Zmaga Ukrajini...
09. 09. 2024 09.42
+1
Aja, dumping je po tvoje liberalizacija trga. No, v resnici je vse prej kot to, dejansko gre za očitno diskriminacijo.
gr?arica
16. 09. 2024 16.03
Nobenega Dampinga ni. Imajo pa nizje cene tako energije kot ostalih surovin. Tudi po zaslugi besastih sankcij po nareku amerike. Seveda ti in tebi podobni obozevalci lika Stepana Bandere ter njegovega sodobnega klona Zelenskega tega ne boste priznali, dejansko pa nas ravno to vpletanje v Ukrajini pelje v katastrofo. Malce si poglej zadnje porocilo i stanju gospodarstva v EU. Ti in tebi podobni lahko kar se.mene tice se naprej podpirate skorumpirano ukrajino. Samo to pocnite z svojim denarjem. Vecina pa nas ima vsega tega dovolj. Zakaj bi mi morali ukrajini vse placevati....od vinjet pa do elektrike ter miljarde za orozje. Slej ko prej bo ljudem pocil film
Klepec666
09. 09. 2024 09.04
+7
VW avti so predragi zaradi previsokih marž in pohlepa, ne pa zradi previsokih plač. VW izgublja tudi z avti, ki jih proizvaja na Kitajskem.
razumi če lahko
09. 09. 2024 09.48
+1
V MLM imajo vsaj polovico manjše plače kot v VW pa so propadli vodstvo je pa nastavila država torej so sposobni , kje je tukaj problem ?!
konc
09. 09. 2024 08.58
+6
Nesposobnost in pohlep odgovornih je razlog. Tudi zgrešena elektrifikacija aka "zeleni prehod", nič ne pomaga. Kitajci nas, kar se tiče znanja, ne potrebujejo več. Smo jim tako vse servirali na pladnju, oni pa so se lepo naučili delati. Lahko smo samo še njihovi kupci. Evropska proizvodnja bo crknila, če bo šlo tako naprej. Gremo vsi za nevladnike, saj kaj drugega se več ne izplača... Inštitut 37. Marec, pa podobno...
razumi če lahko
09. 09. 2024 08.34
+7
Višje plače , višji stroški , več birokracije , boljši delovni pogoji , na 1000 pogojev ,ki jih je treba izpolnit prinašajo višjo ceno izdelka vse od naštetega na Kitajskem ne upoštevajo in posledično je njihov izdelek cenejši posledično ne gre skupaj z našimi normativi !!
bronco60
09. 09. 2024 08.29
+8
Me zanima, kakšne milijonske odpravnine si bodo šefi podelil, enako, kot pred leti v amero avtomobilski industriji, vse pa na račun davkoplačevalcev.
E.Nigma
09. 09. 2024 08.25
-1
Pa kdo ti bo dal za avto 20.000€? Za pol cene garsonjere na katero sem vezan 15 let. Se Pravi 30. Hočem še extra eno sobico.
Slabnick
09. 09. 2024 08.37
+9
Za ta denar že težko dobiš kakšnega VW.
Cobra1986
09. 09. 2024 08.54
+1
Dobiš polota, up-a, potem se pa že vw konča, koliko stane nov najbolj osnoven golf, 25k€? preveč za ta razred avtomobila.
Justiceiscoming81
09. 09. 2024 08.20
+8
Kupna moč evropeejcev je močno padla... Krivdo lahko usmerimo na EU politiko in lobiste, ter politika priseljevanja in printanja denarja... Evro ima vedno manjšo vrednost, inflacija duši evropo in politiki so uničili izgled evrope v roku 10 let... VW je šele začetek, ko bo padel velikan, bodo padli tudi vsi tisti ki so velikana hranili
Kollerik
09. 09. 2024 08.26
-3
Putinizem in deloma hinavska ameriška politika do EU sta glavna krivca za marsikaj, kar danes ne štima.
Glavni_Baja
09. 09. 2024 08.39
-1
optimistikus
09. 09. 2024 08.15
+1
evropski avti so tako ali tako zelo precenjeni, pa še zraven katastrofalne marže prodajalcev
optimistikus
09. 09. 2024 08.14
+10
tovarne seliti tja kjer je cenejša delovna sila, z tem se je izvozilo tudi znanje, sedaj se pa bumerang vrača, popolnoma logična stvar, kdor tega ni pričakoval je resnično kr precej iz vinkla, odgovorni pa spet ne bodo odgovarjali, sedaj delavce v Evropi odpustiti, fabrike zapreti, za tiste ki so vsega krivi pa bo še naprej dovolj denarja
Kollerik
09. 09. 2024 18.06
bronco60
09. 09. 2024 08.13
+3
VW Tiguan, polno opremljen 50 000€, pa Škoda Karoq 38 000€, Golf 30 000€ ????? Kar naj jih imajo, tudi druge znamke so se podražile vsaj za 20-30%. Sej se bo vse ustavilo in padlo na raven pred korono, potem bo pa morda kaj za kupit, kitajc je pa bolj tako.
Glavni_Baja
09. 09. 2024 08.15
-4
Cobra1986
09. 09. 2024 08.57
+1
Si tudi jaz želim, da cene padejo, vendar na predkoronsko raven, skoraj neverjetno, že zaradi tega, ker so se plače ljudjem povišale za nekaj %, čeprav še vedno premalo glede na inflacijo, plače pa gredo vedno samo še gor in ne dol, zato tudi cene stvari ne bodo padle nevem koliko, je pa še zmeraj norišnica na trgu rabljenih vozil. Parim avtom že 3 leta cena skoraj nič ne pada, pa so avti od takrat do danes starejši za 3 leta in s 50k več prevoženimi kilometri....
_endrug
09. 09. 2024 08.08
+5
Bo treba cene močno znižat. Kaj to pomeni za našo proizvodnjo? Nižje plače? No, se bo treba za nekaj let odreči velikim dobičkom in ohraniti delovna mesta, da bo proizvodnja obstala,