Gospodarstvo

ZDA z načrtom nad finančno krizo

Washington, 20. 09. 2008 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Načrt ukrepov, ki ga pripravljajo ZDA s ciljem zaustaviti finančno krizo, bi lahko stal 500 milijard, po ocenah nekaterih strokovnjakov pa celo bilijon dolarjev.

Celovit načrt ukrepov, ki ga pripravlja ameriška vlada s ciljem zaustaviti najhujšo finančno krizo v zadnjih desetletjih, bi lahko stal 500 milijard dolarjev, po ocenah nekaterih strokovnjakov pa celo bilijon dolarjev, je v petek na svoji spletni strani poročal časnik The New York Times.

Po pisanju časnika načrt, ki ga je administracija ameriškega predsednika Georgea W. Busha v petek zvečer poslala kongresu, med drugim zajema kupovanje premoženja ameriških finančnih institucij in najem zunanjih svetovalcev, ki bi delali za finančno ministrstvo in nadzirali izvajanje načrta.

Ameriški finančni minister Henry Paulson pa ne želi, da bi oblikovali novo vladno agencijo, ki bi skrbela za izvajanje načrta za izhod iz krize, na podlagi neimenovanih virov, vpletenih v pogovore, še piše časnik. Paulson in predsednik ameriške centralne banke (Federal Reserve - Fed) Ben Bernanke sta kongresu pretekli teden povedala, da se je ameriški finančni sistem nevarno približal zlomu. Zato je sprejem celovitega reševalnega načrta toliko pomembnejši.

Ameriški finančni sektor se je zamajal v ponedeljek zaradi stečaja ene najstarejših investicijskih bank v ZDA, Lehman Brothers, prodaje banke Merrill Lynch in težav največje svetovne zavarovalnice AIG. V težave jih je spravila kriza na stanovanjskem oziroma posojilnem trgu.

Pristojni stečajni sodnik je danes odobril načrt, po katerem bo Lehman Brothers prodal svoje enote za investicijsko bančništvo in borzno trgovanje britanski banki Barclays. Po najnovejših ocenah vrednost posla, ki zadeva okoli 9000 Lehmanovih uslužbencev v ZDA, znaša 1,35 milijarde dolarjev.

Ohranitev delovnih mest

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš

V Lehmanu so prepričani, da bodo s tem zagotovili ohranitev več tisoč delovnih mest. Po ocenah analitikov se je Barclays, po stečaju Lehmana edini interesent za nakup, za ta korak odločil, da pride do Lehmanovih uslužbencev in prisotnosti v Severni Ameriki, zato je širše odpuščanje manj verjetno.

Barclays bo z omenjenim nakupom prevzel 47,4 milijarde dolarjev premoženja, s katerim upravljajo kupljene Lehmanove enote, in 45,5 milijarde dolarjev obveznosti. Poleg tega bo prevzel še tri dodatne Lehmanove enote - Lehman Brothers Canada, Lehman Brothers Sudamerica s sedežem v Argentini, in Lehman Brothers Uruguay - ter dva centra za obdelavo podatkov v New Jerseyju.

Pozornosti je deležna tudi zavarovalnica AIG. Potem ko je Fed v torek temu zavarovalniškemu koncernu odobrila nujno potrebno posojilo v višini 85 milijard dolarjev in ga s tem v zadnjem trenutku rešila stečaja, je v petek časnik The Wall Street Journal pisal, da želijo nekateri delničarji zavarovalnice pomagati odplačati vladno posojilo in se tako izogniti izgubi večinskega deleža v AIG. Vlada naj bi v zameno za posojilo prevzela nadzor nad 80 odstotki zavarovalnice.

Prevzem AIG s strani države mora dobiti zeleno luč obstoječih delničarjev, ti pa bi radi zagotovili čim prejšnjo odplačilo posojila, tako da vladi ne bi bilo potrebno prevzeti večinskega deleža, piše časnik.

Padci na svetovnih borzah

Dogajanje v ZDA močno odmeva tudi drugod po svetu. Vodilne svetovne borze, pa tudi Ljubljanska borza, so od ponedeljka naprej beležile drastične padce, opomogle so si šele v petek, po novici, da ZDA pripravljajo načrt ukrepov za izhod iz krize.

Tako kot Fed, so tudi druge vodilne centralne banke na finančne trge poslale večmilijardne injekcije likvidnostnih sredstev, odločitvi ameriškega nadzornika trga vrednostnih papirjev (Securities and Exchange Commision - SEC), da začasno prepove t.i. prodaje na kratko (short-selling), pa so s podobnimi ukrepi sledili britanski, irski in v petek popoldne tudi nemški regulator trga vrednostnih papirjev. V Nemčiji so tovrstno trgovanje prepovedali za 11 finančnih podjetij.

Pri prodajah na kratko gre za to, da si vlagatelj na podlagi špekulacije, da se bodo delnice nekega podjetja pocenile, izposodi delnice tega podjetja, ponavadi od borznega posrednika, in jih takoj proda po tržni ceni. Ko oziroma če pride do padca vrednosti delnic tega podjetja, jih nato vlagatelj po nižji ceni znova kupi in vrne borznemu posredniku. Pri tem seveda obdrži razliko v ceni.

Tveganje je v tem, da lahko pride do dviga vrednosti delnic. V tem primeru mora vlagatelj, pogosto so to skladi tveganega kapitala, delnice kupiti nazaj po višji ceni, kar pomeni, da je izgubil nekaj svojega denarja. Tovrstno kovanje dobičkov na račun padanja tečajev po mnenju regulatorjev vleče navzdol vrednost delnic podjetij, ki so predmet tovrstnega trgovanja, predvsem gre za finančna podjetja.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
22. 09. 2008 14.02
z kakšnim načrtom pa se da to ustaviti!? se ne da, kriza bo v ameriki in to še kakšna!? dalo bi se umiliti, a kaj ko bi bilo potrebno največje lumpe zapreti in.... zamislite si da cia zapre - ustavi židovski klan ali nekatere druge klane ...familije...bla bla nemogoče . pač je potrebno zamenjati vse dolarje za evre in bo bolje
ivo55
22. 09. 2008 13.55
Kdo sploh vodi Ameriko?
Sadjar
22. 09. 2008 12.47
To je vse načrtno. Naj mi nekdo razloži kako lahko država, ki krade nafto po celem svetu, zapade v krizo. Spet kolko jas razumem gre za to, da bi radi uveljavili svetovni denar- keš v čipih. Pa somo spet tam.
julij13
21. 09. 2008 19.44
julij13
21. 09. 2008 19.43
Zanima me zakaj cenzurirajo kar napišem. S svojim komentarjem nisem nikogar žalil, samo izrazil sem svoje videnje stvari..Ta banka je v rokah judovskih lobijev, propad pa verjetno ni slučajen, ampak je vse načrtovano z kdo ve kakšnim interesom ..
mitjasen
21. 09. 2008 18.05
Mene pa zanima kak še lahko ta država ki ima 9 TRILIJONOV minusa !!! ,sploh še funkcionira??
julij13
21. 09. 2008 15.41
marko.peser@gmail.com
21. 09. 2008 12.33
bi lahko stal 500 milijard dolarjev, po ocenah nekaterih strokovnjakov pa celo bilijon dolarjev LOL samo res, očitno nekdo ne ve da je bilijon ameriško ime za milijardo
Rok Pirc 1
21. 09. 2008 11.13
@Syus: ja ne, nekaj se tepe v tvojem komentarju ;) Drugače pa glede te novice... Bilderberg group že ve kaj bodo naredili ;)
khey@email.si
20. 09. 2008 18.15
milijon -a m (o): tisoč tisočev milijarda -e ž (a): tisoč milijonov bilijon -a m (o): milijon milijonov kaka amerikanizacija, poneumljenje oz. slovenjenje
MN1
20. 09. 2008 18.07
Si pa hecen! Daj še enkrat preber, kar si napisal!