Gospodarstvo

ZDA kritizirajo odločitev EU

Washington, 25. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško pravosodno ministrstvo je kritiziralo odločitev Evropske komisije, da mora Microsoft plačati kazen.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, je izrek kazni na tako spornem področju "žalostno sporočilo". Ameriško pravosodno ministrstvo ocenjuje, da bi lahko zahteva Evropske komisije, da mora Microsoft predvajalnik večpredstavnostnih datotek Media Player ločiti od operacijskega sistema Okna, "škodila tržni konkurenci".

"Dejstvo, da kazen Evropske komisije presega kazni, ki jih zahtevajo nekateri najbolj glasni člani kartelov, bi lahko bila žalostno sporočilo o prioritetah Evropske komisije," je še zapisano v sporočilu.

Ameriško ministrstvo v sporočilu dodaja, da je kljub razlikam v stališčih glede zadeve Microsoft odnos med ZDA in EU na področju konkurence pozitiven.

Evropska komisija je odločila, da mora Microsoft plačati 497 milijonov evrov kazni, ker je zlorabil položaj na trgu na način, ki ni skladen s pravili evropskega notranjega trga, razširil svoj dominanten položaj na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike tudi na trg operacijskih sistemov za manjše strežnike ter na trg predvajalnikov večpredstavnostnih datotek. Komisija zahteva, da podjetje v 90 dneh proizvajalcem računalnikov ponudi različico Oken brez predvajalnika večpredstavnostnih datotek Windows Media Player, v 120 pa objavil tudi "popolni in natančni" zapis ključnih delov programske kode Oken, s čimer bi svojim konkurentom na trgu operacijskih sistemov za strežnike omogočil zagotavljanje "polne skladnosti" oziroma "pogovarjanje" njihove programske opreme z operacijskim sistemom Windows.

Vodstvo ameriškega računalniškega velikana Microsoft je že napovedalo, da se bo podjetje na odločitev komisije pritožilo na Sodišče Evropskih skupnosti, konkretneje na sodišče prve stopnje.