Gospodarstvo

Zbornica tovornjakarjev?

Ljubljana, 17. 11. 2006 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avtoprevozniki nameravajo po nedavnem protestu ustanoviti zbornico. Medtem čakajo na odziv države.

Avtoprevozniki, ki so zaradi nezadovoljstva z odnosom ministrstva za promet pred tednom pripravili protest v Ljubljani, so napovedali, da bodo ustanovili avtoprevozniško zbornico. Direktor GIZ Transport Emil Milan Pintar je povedal, da naj bi ustanovna skupščina potekala nekje sredi januarja, do takrat pa so pripravljeni tudi počakati na odgovor oziroma vabilo vlade na pogovore z "verodostojnimi predstavniki".

Protest avtoprevoznikov, ki je potekal 10. novembra.
Protest avtoprevoznikov, ki je potekal 10. novembra. FOTO: POP TV

"Protest pred tednom smo izvedli, ker ministrstvo še ni rešilo ničesar v dogovorjenih rokih in ker sprejema neustrezne rešitve," je spomnil Pintar. Danes pa je opozoril na "netočne, zavajajoče in povsem neresnične izjave nekaterih predstavnikov državnih institucij, zlasti glede višine cestnin v Evropi, donosnosti prevozniške panoge in spornega pravilnika o prepovedi vožnje težjih vozil po državnih cestah, ki so jih nanizali ob protestih".

Pintar je izpostavil, da je vlada julija določila 19 nalog, ki jih je treba rešiti, devetim od teh pa so skrajni roki potekli oktobra letos. Kot je povzel, prevoznike "najbolj boli", da z ministrstvom od decembra lani še niso uspeli rešiti odprtih vprašanj glede preventivnih zdravniških pregledov, obračunavanjem dnevnic, z evropskimi standardi neusklajenih dimenzij vozil, taks in zaposlovanja tujih prevoznikov v Sloveniji.

"Sedaj čakamo, če se bo vlada odzvala na prošnjo za pogovore," je dejal Pintar. Če ne bo reagirala, bomo morda načrt naslednjih ukrepov sprejeli že na januarski ustanovni skupščini, je dodal. Razkrili so tudi možne lokacije, kjer bi lahko izvedli nadaljnje proteste. Med njimi sta, kot je navedel, Luka Koper in hrvaška meja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.