Gospodarstvo

Zavrnjena Simobilova zahteva po reviziji razpisa

Ljubljana, 09. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat Državne revizijske komisije je na včerajšnji seji soglasno odločil, da Simobilov zahtevek za revizijo postopka podelitve koncesije za UMTS zavrne kot neutemeljen.

O nadaljevanju postopka bo odločala vlada, ki se mora odločiti, ali je bil javni razpis za podelitev koncesije za UMTS ponovljeni ali nov razpis oz. ali je javni razpis uspel kljub temu, da je na razpis prispela le ena ustrezna ponudba. Direktor Simobila Bojan Dremelj je odločitev komisije komentiral z besedami, da Državna revizijska komisija ni upoštevala obeh pravnih mnenj, ki sta ugotovili upravičenost Simobilove zahteve.

Simobil je 3. septembra vložil zahtevek za revizijo postopka za podelitev koncesije za uporabo radiofrekvenčnega spektra za opravljanje storitev UMTS/IMT-2000, ker meni, da se javni razpis izvaja v nasprotju z veljavnimi predpisi. Simobil je v svojem zahtevku trdil, da bi razpis morala izvajati agencija za telekomunikacije in ne vlada, saj je agencija neodvisna in strokovna institucija, ki je ne more nadomestiti drug organ. Zaradi tega Simobil dvomi v strokovnost in neodvisnost odločitve vlade o izbiri najboljšega ponudnika ter zahteva izločitev vlade iz postopka javnega razpisa in revizijskega postopka.

Poleg tega Simobil ugotavlja, da obravnavani razpis ni ponovljeni razpis prvega, kar bi pomenilo tudi enake razpisne pogoje, ampak nov prvi javni razpis, ki bi uspel le ob vsaj dveh prispelih ustreznih ponudbah. Le s podelitvijo dveh koncesij, razpis je sicer predvideval podelitev do treh koncesij, bi bila zagotovljena minimalna konkurenca na telekomunikacijskem trgu.

Državna revizijska komisija je po pregledu dokumentacije o javnem naročilu, proučitvi utemeljenosti navedb vlagatelja in vlade ugotovila, da okoliščine, ki jih je Simobil navedel, nimajo niti pravno-relevantne povezave z možnostjo pristranskega odločanja o vlagateljevem zahtevku za revizijo niti ne izpolnjujejo pravnega standarda obstoja drugih okoliščin, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti. Mobitel po ugotovitvah revizijske komisije ni v lasti države.

Državna revizijska komisija je tudi zavrnila Simobilovo trditev, da je višina koncesnine diskriminatorna.

Revizijska komisija prav tako ne soglaša s Simobilovo ugotovitvijo, da bi javni razpis morala izvajati agencija za telekomunikacije. Sicer pa bo končno odločitev, ali je omenjeni razpis ponovljeni ali prvi, morala sprejeti vlada, ko se bo odločala, ali sta za uspel javni razpis potrebni vsaj dve ustrezni ponudbi ali pa je dovolj samo ena, ki ustreza razpisnim pogojem.