Gospodarstvo

Zaveza o nezvišanju cen

Ljubljana, 07. 12. 2006 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada Republike Slovenije je na seji sprejela zavezo o nezviševanju cen zaradi prehoda na evro.

Vlada RS je sprejela zavezo, da zaradi prehoda na novo evropsko valuto ne bo povečevala denarnih zneskov, določenih v predpisih in drugih pravnih aktih, ki jih sprejema ali predlaga oziroma na katere ima vpliv v skladu s svojimi pristojnostmi, in nalaga vsem ministrstvom, organom v sestavi, vladnim službam in upravnim enotam, da to zavezo spoštujejo do zaključka obdobja prehoda na evro.

S približevanjem 1. januarju 2007, ki predstavlja v Sloveniji dan uvedbe evra, se opravljajo še zadnje, zaključne faze priprav za ustrezen prehod
S približevanjem 1. januarju 2007, ki predstavlja v Sloveniji dan uvedbe evra, se opravljajo še zadnje, zaključne faze priprav za ustrezen prehod FOTO: POP TV

Podatki državnega statističnega urada sicer kažejo, da zaenkrat do podražitev še ni prišlo, novembra je bila inflacija celo nekaj nižja od pričakovane. Da pa ne bi do podražitev prišlo v naslednjih mesecih, je vlada sprejela današnje sklepe, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil finančni minister Andrej Bajuk.

Prioporočilo vlade državnim organom

Poleg Statističnega urada Slovenije, ki spremlja vplive uvajanja evra na gibanje cen življenjskih potrebščin in inflacijo, opravlja neodvisen nadzor nad cenami izdelkov in storitev tudi nevladna potrošniška organizacija Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Vlada priporoča sodiščem in drugim državnim organom, organom lokalnih skupnosti, nosilcem javnih pooblastil, drugim osebam javnega prava in gospodarskim družbam, ki so v delni ali večinski lasti države, da zavezo ob prehodu na evro pri oblikovanju denarnih zneskov spoštujejo do zaključka obdobja prehoda na evro. Vlada nalaga ministrstvom in vladnim službam, da z vsebino tega sklepa seznanijo svoje organe v sestavi, nosilce javnih pooblastil, drugim osebam javnega prava in gospodarskim družbam, ki so v delni ali večinski lasti države, na svojem delovnem področju.

Da pa ne bi do podražitev prišlo v naslednjih mesecih, je vlada sprejela današnje sklepe, je poudaril Bajuk
Da pa ne bi do podražitev prišlo v naslednjih mesecih, je vlada sprejela današnje sklepe, je poudaril Bajuk FOTO: Reuters
Če ste opazili, da se je kakšna storitev ali izdelek v trgovini zaradi prihajajočega evra podražil oziroma pocenil, nam to prosim sporočite na elektronski naslov uredniki@pop-tv.si.

S približevanjem 1. januarju 2007, ki predstavlja v Sloveniji dan uvedbe evra, se opravljajo še zadnje, zaključne faze priprav za ustrezen prehod. Aktivnosti se vršijo tako na ravni izpolnjevanja obveznosti, kot izhajajo iz zakonskih določb, ki so bile pripravljene z namenom zagotoviti urejen prehod, kakor tudi ostalih praktičnih priprav, ki zajemajo zahtevne prilagoditve informacijske opreme in vseh ostalih vidikov poslovanja, priprave na rokovanje z novo valuto in dvojni obtok gotovine, izvedbo varnostno in stroškovno zahtevnega procesa preddobave evrogotovine, izobraževanja zaposlenih in priprave na komunikacijo s prebivalstvom ob prehodu na evro.

Zakon o dvojnem označevanu cen

Vlada je že sedaj sledila izkušnjam držav, ki so evro že uvedle. Z namenom, da imajo potrošniki čim več časa za ta miselni preskok je bil na sprejet Zakon o dvojnem označevanju cen v tolarjih in evrih. Po tem zakonu se je dvojno označevanje cen začelo že 1. marca 2006 in bo trajalo še 6 mesecev po dnevu uvedbe evra, ko se zaključuje obdobje prehoda na evro; torej vse do 30. junija 2007. Po izkušnjah držav, ki so evro že uvedle, dvojno označevanje cen že preprečuje tudi neupravičena povišanja cen izdelkov in storitev in s tem tudi dvig inflacije.

Banka Slovenije in slovenska vlada sta pri prevzemanju evra odlično opravili nalogo, je poudaril predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet.
Banka Slovenije in slovenska vlada sta pri prevzemanju evra odlično opravili nalogo, je poudaril predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet. FOTO: POP TV

Prav tako se je po priporočilih Evropske komisije in Evropskega parlamenta ter na podlagi izkušenj držav, ki so evro že uvedle, pripravilo tako imenovani "pricewatch" projekt, ki predstavlja temeljni mehanizem, s katerim je mogoče omejiti morebitne nenadzorovane poskoke cen ob prehodu na evro. Le-ti bi lahko nastali zaradi nepravilnega zaokroževanja zneskov pri preračunih iz tolarjev v evre oziroma zaradi neupravičenih povišanj cen s strani ponudnikov v obdobju prehoda na evro.

Trichet: Slovenija pri evru odlično opravila nalogo

"Banka Slovenije in slovenska vlada sta pri prevzemanju evra odlično opravili nalogo. Pokazali sta vzorno sodelovanje z Evropsko centralno banko (ECB) in drugimi evropskimi institucijami," je v Frankfurtu ob skorajšnjem vstopu Slovenije v območje evra povedal predsednik ECB Jean-Claude Trichet.

"Lahko ste ponosni, ker ste dosegli to, kar ste si zadali, in izpolnili kriterije. To kaže, da so vrata v območje evra odprta vsem, ki izpolnijo maastrichtske kriterije," je poudaril Trichet. Ob tem je izpostavil, da ni običajno, da na območju enotne valute obstajajo omejitve za pretok delovne sile in s tem spomnil, da so sedanje članice območja evra za Slovenijo ohranile omejitve zaposlovanja.

Trichet je nad vstopom Slovenije v območje evra izrazil navdušenje in državo opozoril na prihodnje izzive. "Zelo sem vesel, da se Slovenija vključuje," je dejal. Dodal je, da mora Slovenija pozornost nameniti stroškom delovne sile in izzivom konkurenčnosti. "Z vstopom v območje evra prevzemate odgovornost za stabilnost cen, kar vam nalaga vrsto obveznosti, predvsem na fiskalnem področju," je poudaril.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
07. 12. 2006 16.48
Kako bo s kaznimi, bom po polnoči plačeval po enotnem tečaju ali bo država kaj podražila. V U listu RS nisem zasledil, kako je s tem, kaznimi namreč, npr. če položnico (mandatno kazen za prekršek npr.) dobim 31.12 ob 23.55 v Sit, a plačam jo pa ob 00.05 1.1.07 leta v EUR, s popustom Dežurni policisti bodo tisto noč morali imeti pri sebi SIT in EUR drobiž, ne bom šlo tako enostavno kot v bankah, kjer pač obrnejo st8ikalo in čez nekaja ur nadaljujejo po novem.
Tonček Balonček
07. 12. 2006 16.34
Kot so nas podučevali v teh letih , odkar vlada svoboda, se cene oblikujejo na osnovi ponudbe in povpraševanja, pa saj tako je bilo vedno (razen elektrike in še česa, pa še tam zdaj nekaj trgujejo, da kdo še kaj zasluži, le zakaj bi bil le eden, končno si bomo tudi pri vodovodu lahko izbirali, katera voda nam bo pritekla iz pipe, morda celo s Tirolskega, bio?) Ne razumem, zakaj bi moral nekdo v nekem bifeju ohraniti ceno, kot je zdaj, zakaj je ne bi dvignil, znižal ali ohranil! "Trg", ta dandanašnji čudežni regulator, bo pač pokazal, kako bo s cenami, ne pa Zveza potrošnikov, Pricewatch ali ne vem kdo. Saj smo vendar tržno usmerjeni, mar ne? Tu nas Špar dobro nateguje, ko pravi, da bodo cene enake ali še nižje! Saj ni važno, kaj bo res, pomembno je, da se trudimo in veselimo EUR-a. Komaj smo se odvadili računati v markah in glej ga, imamo pa ta EUR. Le kako brez njega živijo Britanci, Švicarji, Danci ter še kdo? Če bi poslušal naše, jim gre prekleto slabo, so kao omejeni, antiglobalisti. Kaj bo zdaj delal novi guverner BS, menda se ne bo ukvarjal z biorazgradnjo teh bankovcev in topilnicami kovin? Kaj bo z vsemi makroekonomisti in monetarnimi strokovnjaki, kje bodo objavljali svoje članke in umotvore, nič več drsenja, fiksnega tečaja in podobnih usodnih dilem.