Gospodarstvo

Železnice z dobičkom!?

Ljubljana, 05. 06. 2008 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Slovenske železnice je v prvem četrtletju letos ustvarila slabih sedem milijonov evrov čistega dobička, v potniškem in tovornem prometu pa so rezultati zaskrbljujoči.

Generalni direktor Slovenskih železnic Tomaž Schara je danes na novinarski konferenci povedal, da četrtletni poslovni prihodki matične družbe znašajo 97,1 milijona evrov, kar je 1,2 odstotka nad načrtovanimi in 6,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 11,44 milijona evrov, medtem ko so na železnicah načrtovali 12 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Poslovodstvo železnic bo moralo v prihodnje intenzivno delati predvsem na obvladovanju stroškov, saj so se poslovni odhodki povečali za dva odstotka.

Zaskrbljujoče je v potniškem in tovornem prometu.
Zaskrbljujoče je v potniškem in tovornem prometu. FOTO: Kanal A

V družbi so načrtovali agresivno rast, saj je železnicam skladno z domačo zakonodajo in evropskimi direktivami naložena uporabnina za uporabo železniške infrastrukture, izračunana po evropskih metodologijah in določena s strani Javne agencije za železniški promet. "Lani smo za uporabnino namenili 1,5 milijona evrov, letos bomo plačali osem milijonov evrov," je pojasnil Schara.

Poslovni prihodki na ravni skupine so se v prvih treh mesecih povečali za 8,2 odstotka na 111 milijonov evrov, kar po Scharovih besedah predstavlja 26 odstotkov letnega plana. Obvladovanje stroškov je na ravni skupine, ki je v četrtletju ustvarila 6,9 milijona evrov čistega dobička, ob koncu leta pa naj bi ta znašal 13,6 milijona evrov, uspešnejše.

Izguba v potniškem in tovornem prometu

Medtem ko železnice, upoštevajoč vse segmente delovanja, izkazujejo četrtletni dobiček, pa so rezultati zaskrbljujoči tako v potniškem kot tovornem prometu. Izguba v potniškem prometu je v četrtletju po ocenah znašala 2,86 milijona evrov, konec leta pa naj bi dosegla devet milijonov evrov. V prihodnje bo, po Scharovih besedah, v potniškem prometu potrebno izboljšati strukturo stroškov.

Skupina Slovenske železnice je v prvem četrtletju letos ustvarila slabih sedem milijonov evrov čistega dobička.
Skupina Slovenske železnice je v prvem četrtletju letos ustvarila slabih sedem milijonov evrov čistega dobička. FOTO: POP TV

V prvem trimesečju je bilo sicer prepeljanih za 4,3 odstotka več potnikov in opravljenih za 1,5 odstotka več potniških kilometrov od načrtovanih. Poslovni prihodki potniškega prometa so znašali 19,13 milijona evrov, kar je 0,9 odstotka več od načrtovanih in 4,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

"Izgube ni! Če pa gledamo samo tovorni in potniški promet, pa je izguba takšna, kot jo je po torkovi seji nadzornega sveta citirala njegova predsednica, ki je upravičeno zaskrbljena. Vsi elementi bi morali poslovati pozitivno, predvsem tovorni in potniški promet," je zatrdil Schara. Poleg tovornega in potniškega prometa, ki beležita izgubo, so tu še dobičkonosne dejavnosti in učinek obratovalnih prihodkov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ganjaman
10. 06. 2008 09.27
Železnice z dobičkom? Keep on dreamin'. Preveč mafije je že notri...
MaT3y
07. 06. 2008 09.45
Sama izguba, eni pa v svoje denarnice tlačjo!