Gospodarstvo

Zaradi zavajanja tožijo Bank of America

New York, 05. 02. 2010 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodno ministrstvo New Yorka toži Bank of America in njenega direktorja, ker naj bi zavajali vlagatelje pri prevzemu Merrill Lynch. Direktor vztraja, da sam ni želel prevzeti propadajoče banke.

Urad pravosodnega ministrstva zvezne države New York Andrewa Cuoma je v četrtek vložil civilno tožbo proti Bank of America in njenemu nekdanjemu generalnemu direktorju Kenu Lewisu zaradi zavajanja vlagateljev pri prevzemu investicijske banke Merrill Lynch v začetku leta 2009.

Cuomov urad je civilno tožbo vložil na dan, ko je Zvezna komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) z Bank of America dosegla novo poravnavo svoje civilne tožbe proti banki zaradi iste zadeve.

SEC in Bank of America sta že septembra lani dosegli dogovor o plačilu 33 milijonov dolarjev odškodnine vlagateljem. Vendar pa je zvezni sodnik Jed Rakoff to jezno zavrnil in napovedal sojenje. Začetek procesa je razpisan za 1. marec.

Tokratni dogovor predvideva, da bo Bank of America plačala 150 milijonov dolarjev odškodnine, vendar pa mora sodnik Rakoff ta dogovor sprejeti.

Cuomov urad pa je sedaj zadevo zapletel tudi za zvezno vlado v Washingtonu. Lewis je pred kongresom že pričal, da sam ni želel izpeljati prevzema propadajoče Merrill Lynch, ampak so ga v to prisilili zvezni regulatorji.

Bank of America je izrazila razočaranje nad neutemeljeno tožbo pravosodnega ministra New Yorka, čeprav pa nitiLewisu niti nekdanjemu glavnemu finančniku banke Joeju Priceu, ki je prav tako obtožen, ne grozi zaporna kazen, temveč zgolj denarna odškodnina, ker gre za civilno tožbo.

V tožbi je zapisano, da sta Lewis in Price skupaj z banko namerno zavajala vlagatelje o resničnih izgubah pri Merrill Lynchu. Ta je v zadnjem četrtletju 2008 znašala 15 milijard dolarjev. Obtožnica prav tako govori o prikrivanju dejstva, da bo Bank of America prevzela tudi za 3,6 milijarde dolarjev obveznosti za nagrade ob koncu leta 2008 zaposlenim pri Merrill Lynchu.

Prevzem je bil dokončan v začetku leta 2009. Bank of America naj bi potem s temi izgubami od zvezne vlade izsilila še 20 milijard dolarjev pomoči, potem ko je iz sklada za boj proti finančni krizi že dobila 25 milijard dolarjev. Banka je sicer decembra lani odplačala vseh 45 milijard dolarjev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.