Gospodarstvo

Zaradi obiska varuha konkurence pred sodišče

Ljubljana, 09. 07. 2008 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Mercatorja je zmotila prisotnost policije v začetku preiskave urada za varstvo konkurence. Trdijo, da z njim ves čas korektno sodelujejo.

Mercator se je zaradi preiskave urada za varstvo konkurence pri treh največjih trgovcih obrnil na sodišče. "Za zaščito ekonomskih in pravnih interesov družbe in ustavnih pravic njenih zaposlenih do zasebnosti bomo uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva. Tako smo pred pristojnimi sodišči že sprožili ustrezne postopke," so zapisali v sporočilu za javnost. Prepričani so namreč, da so se v okviru preiskave zgodile nekatere postopkovne napake.

Ker naj bi se med preiskavo urada za varstvo konkurence zgodile določene postopkovne napake, je Mercator sprožil postopke pred sodiščem.
Ker naj bi se med preiskavo urada za varstvo konkurence zgodile določene postopkovne napake, je Mercator sprožil postopke pred sodiščem. FOTO: Dare Čekeliš

Spomnimo. Pooblaščenci urada so v ponedeljek v spremstvu policije nenapovedano prišli na sedeže Mercatorja, Spara in Engrotuša. Iskali so dokaze, da so se trgovci dogovarjali o končnih cenah izdelkov. V torek pa so pridobivanje dodatne dokumentacije v zvezi z domnevo o usklajenem delovanju največjih trgovcev, domnevo o zlorabi prevladujočega položaja in postopka glede koncentracije lastništva v Mercatorju zaključili.

Zasegli so komunikacijo z dobavitelji in interno dokumentacijo, ki je povsem običajna v trgovski praksi, zatrjuje Mercator in dodaja, da bi jo na zahtevo urada posredovali kadar koli. Zapisali so še, da je družba ves čas teka postopkov varuhu konkurence prostovoljno posredovala vse želene podatke. "Zato menimo, da je bila prisotnost policistov v začetku preiskave nepotreben pritisk, namigovanja o nekorektnem sodelovanju pa opravičevanje nesorazmernega izvajanja postopkov. Slednje družbi in njenemu ugledu povzroča škodo," so poudarili v Mercatorju. Ob tem zavračajo, da bi se s konkurenco dogovarjali o kakršnem koli usklajenem delovanju.

Jani Soršak
Jani Soršak FOTO: POP TV

Direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak pa trdi, da ni šlo za policijsko akcijo, temveč za preiskovalno dejanje urada. Podrobnosti preiskave in vsebine dobljenih informacij ne komentira, poudarja pa, da gre za poslovno dokumentacijo. Osebni podatki ga ne zanimajo, trdi. Zato je bil nekoliko začuden, ker se je zaradi možnosti zlorabe osebnih podatkov na pobudo Mercatorja v dejanje vključil tudi predstavnik pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja Nataše Pirc Musar in naredil zapisnik. "Podatke smo pridobili striktno z dovoljenjem, s soglasjem zavezancev," je poudaril Soršak.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ro-Zy-YoZi
14. 07. 2008 12.17
no ap še to....res je pa dejstvo, da se JJ že 4 leta zavzema za ukinitev najbolj nepolitičnega organa v državi (govorim o protikorupcijski komisiji). Kako pa to, da se je EU ob teh onfrmacijah zgrozila?!?!?!?!??!
Ro-Zy-YoZi
14. 07. 2008 12.15
ČE bi hoteli kaj storiti zato, da bi bilo bolje nam, gospodarstvu, gospodarski rasti in vsem dejavnikom v tej zvezi bi stvar podpiral. ker pa JJ dela stihijsko, nepremišljeno in predvsem vleče populistične poteze me pa to zelo moti, kot me moti aretacija in način aretacije penka, pa "Čista lopata" pa, pa pa, pa , pa ...Če te zgodbe ne bi imele priokusa predvolilnega golaža bi jih še kako podpiral ampak naj pusti te zadeve , da jih uredijo tisti, ki jim bodo kos. Kaj pa je JJ naredil pri detajkunizaciji?!?!?! Razen ozmerjal Šrota poreko kamer, se spomniš kako jepodal tezo o inflaciji (kdo je generator, zakaj takšna inflacija,...) pa dajte nehat sej nismo v banan republiki ali na Kubi kjer bomo vsi verjel vsemu kar povedo naši neverodostojni politiki.
Ro-Zy-YoZi
14. 07. 2008 12.12
exim: NI MI VSEENO. Problem tele protitajkunske zgodbe je v tem, da se izkorišča v namene predvolilne kampanije!
Buena Vita
13. 07. 2008 17.12
milan hišan tako je,vendar tega nočejo slišat jih daje bolezen pozavljivost,ali MILOŠEVIČEV sindrom--NE ČUJEM DOBRO, KO BODO STRELJAL NATE DA SI NEUMEN,TI BODO DOKAZALI DA IMAJO PRAV,KAKO SE LAHKO GOLJUFA,BREZ POSLEDIC SINDROMI SO NA POHODU; MALO JIM MAŽEMO TLA,TAKO POLZIJO,MALČEK JIH ŠE PORINEMO
exim@t-2.net
11. 07. 2008 21.21
rokke: mar meniš, da bi ga spustili "noter"? Ne bodi optimist. Bi te pa prosil nekaj, oz. prosil bi te za odgovor na tole vprašanje: zakaj g. Plahutnik, predhodnik g. Sorška ni delal, kot bi bilo treba. Boš tudi ti želel dokazovati, da se je tajkunizacija začela v novembru 2004? Zakaj si prosti, če se želi dokazati tajkunstvo Šrota? nekako sem prepričan, da veš, da to ni OK, pa vseeno zagovarjaš to opcijo. Ti je res vseeno, če boš ti, tvoji za/za/zanamci plačeval Bahame in udob je družine Šrot? Ti je res vseeno, da se je
Ro-Zy-YoZi
11. 07. 2008 13.07
EXIM:Ne po mojem to ni prav ker bi lahko s seboj vzel enega policaja, tolk da se zagotovi prisotnost neodvisne inštitucije s pooblastili. Ne pa da vdre v poslovno zgradbo Soršak z oboroženimi možmi postave. Ti naj hodijo po romskih naseljih in delajo red, po mercatorju pa lahko hodijo kriminalisti oz. drugi predstavniki oblasti se ti ne zdi. Cigani pa po dolenjjskem z avti bike gonijo in pobijajo ubogim kmetom, ki jih vidijo, prijavijo policiji opišejo dogodek, ljjudi in še avto s katerim so prišli pa so bili seveda pričakovano neuspešni. To se mi zdi za kozlat, oprosti. Naj bodo policaji tam kjer bi morali biti s Sorškom naj pa hodiijo taki, ki nimajo pištol a vseeno pooblastila. Sej Sorška eventuelno samo not nebi spustil, streljal nanj pa najverjetneje nihče nebi. Zato se mi zdijo poteze te vlade4 sporne ker ne prenesejo zdravega razuma.....pretiravajo in delajo cirkus iz vsake malenkosti.
Prvo Borec
10. 07. 2008 17.33
vinadap kar napiši, kaje je dvojno knjigovodstvo. To poemni veliko meni, malo tebi !! Simpl
vinadap
10. 07. 2008 12.15
rokke - ali veš kaj je "dvojno knjigovodstvo"?
Prvo Borec
10. 07. 2008 12.03
Pa kaj Vi res mislite, da je Mercator levičarski LOL
exim@t-2.net
10. 07. 2008 11.54
rokke: kar se tajkunstva in netransparentnosti mogotcev, kakršen je Mercator, tiče, ja, še dlje od Kube smo. Če bi namreč Soršak sam prišel, ga ne bi spustili noter preje, dokler ne bi vsega obremenilnega poskrili in uničili. Tako je pa priše-videl-odnesel še več, kot je pričakoval. In jih skrbi jankovićeve podrepnike. Prav je tako, veš!
Ro-Zy-YoZi
10. 07. 2008 11.34
In zakaj mora poleg Sorška uletet še truma policistov?????????????????????????? Smo na Kubi morda?????
Milan Hišan
10. 07. 2008 10.06
Mercator ze od Jankovića naprej stoji na zelo zelo trhlih in gnilih nogah.
exim@t-2.net
10. 07. 2008 08.40
Mercatorjevi jankovići: če dobro sodelujete, se nimate česa bati. Če ste delali pošteno in brez monopolnega dogovarjanja, se ne bojte. Inšpekcija vas je prišla zaščititi pred klevetanji. Hm, če pa temu ni tako, pa je razumljiva vaša reakcija s sodiščem. Le bojte se, kajti Soršak NI Plahutnik.
Prvo Borec
10. 07. 2008 08.34
Smo že trije !! Nekdaj ponos Slovenije, danes lopov do svojih kupcev !!
mc_burek@email.si
09. 07. 2008 21.38
se strinjam +1
juventus
09. 07. 2008 20.58
Ja MERKATOR najbolj cvika , ker je tudi najdražji in najbolj krade narod in še nekakovostne izdelke prodaja !!!!!!!!!!!! JAZ BI JIH UKINU !!!!!!!!!!!!!!