Gospodarstvo

Zaposlitvene priložnosti

Bruselj, 11. 10. 2007 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski portal o poklicni mobilnosti (EURES) ponuja za iskalce zaposlitev 1,4 milijona delovnih mest.

Evropskih zaposlitvenih dni 2007, v okviru katerih se na več kot 500 prireditvah v 230 mestih od 24. septembra po vsej Evropi srečujejo iskalci zaposlitve in delodajalci, se je doslej udeležilo že več kot 200.000 ljudi, je danes sporočila Evropska komisija. Samo dogodek v prostorih komisije v Bruslju je v enem dnevu obiskalo 10.000 iskalcev zaposlitve, kar kaže na velik interes ljudi, evropski portal o poklicni mobilnosti (EURES) pa trenutno ponuja že 1,4 milijona prostih delovnih mest.

Kar 90 odstotkov delodajalcev naj bi bilo zelo zadovoljnih s kakovostjo iskalcev zaposlitve, v 40 odstotkih pa bodo kandidate poklicali nazaj za drugi krog intervjujev.
Kar 90 odstotkov delodajalcev naj bi bilo zelo zadovoljnih s kakovostjo iskalcev zaposlitve, v 40 odstotkih pa bodo kandidate poklicali nazaj za drugi krog intervjujev. FOTO: 24ur.com

Zaposlitveni sejem je 27. septembra potekal tudi v Mariboru, zaposlitvene dneve pa pomaga organizirati vseevropska služba za zaposlovanje EURES oziroma "njenih 750 svetovalcev za zaposlitveno mobilnost", je sporočila komisija. Trenutno je v okviru EURES na voljo skoraj milijon in pol prostih delovnih mest, kar je za 40 odstotkov več od lanskoletne ponudbe.

Čeprav zaenkrat ni mogoče reči, koliko ljudi je v okviru več sto prireditev po Evropi dejansko dobilo službo, pa je evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimir Špidla dejal, da so prvi odzivi "zelo pozitivni".

Zaposlitveni dnevi 2007 so nadaljevanje lanskoletnega uspešnega evropskega zaposlitvenega sejma, ki je pritegnil 150.000 obiskovalcev, in bodo trajali še nekaj tednov. Zaposlitveni dnevi 2007 potekajo v okviru praznovanja 50. obletnice EU in v okviru evropskega leta enakih možnosti za vse.

Kar 90 odstotkov delodajalcev naj bi bilo zelo zadovoljnih s kakovostjo iskalcev zaposlitve, v 40 odstotkih pa bodo kandidate poklicali nazaj za drugi krog intervjujev.

Špidla je tudi povedal, da bo v okviru pobude "Tvoja prva služba v tujini" 50 Evropejcev - najuspešnejših kandidatov v okviru pobude - dobilo priložnost za delo v drugi državi članici EU. Posameznikom bodo ponujene pogodbe za delo za vsaj štiri mesece, in sicer pri ponudnikih, ki sodelujejo v EURES mreži.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.