Gospodarstvo

Zapečateni podatki trgovcev

Ljubljana, 11. 07. 2008 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Elektronski podatki, ki jih je urad za varstvo konkurence pridobil v postopku, sproženem zaradi suma kartelnega dogovarjanja med trgovci, so začasno zapečateni v prostorih urada.

Jože Bogataj je obiskal prostore urada za varstvo konkurence.
Jože Bogataj je obiskal prostore urada za varstvo konkurence. FOTO: Dare Čekeliš

Urad za varstvo konkurence čaka na odločitev informacijske pooblaščenke. Ta mora zdaj odločiti, ali bi bil vpogled v elektronske podatke, ki jih je urad pridobil v postopku, sproženem zaradi suma kartelnega dogovarjanja med trgovci, skladen z zakonom o varovanju osebnih podatkov. Dokler njene odločitve ne bo, bodo podatki ostali zapečateni v uradu. Pregledali jih tako niso niti uslužbenci urada.

Na podlagi prijave Mercatorja je prostore urada v četrtek obiskal glavni inšpektor za varstvo osebnih podatkov Jože Bogataj, je povedal direktor urada Jani Soršak. Pregledal je hrambo oz. varnost podatkov, ki jih je urad pridobil v postopku, sproženem zaradi suma kartelnega dogovarjanja med trgovci.

Inšpektor je po Soršakovih pojasnilih pregledal, kje urad hrani zbrane podatke in naredil popis. Če je urad podatke z računalniških trdih diskov pridobil na nedovoljen način, lahko urad informacijske pooblaščenke odredi njihovo uničenje.

Dve vrsti dokazov

Soršak je pojasnil, da urad razpolaga z dvema vrstama dokazov, z dokazi v papirni in z dokazi v elektronski obliki. "Inšpektor je zagotovil, da ga podatki v papirni obliki ne zanimajo, tako da lahko mi na podlagi tega določene postopke končamo," je povedal in ponovil, da urada za varstvo konkurence osebni podatki ne zanimajo.

"Če bo inšpektor naročil uničenje dokazov v elektronski obliki, potem bomo vložili ustrezna pravna sredstva. Ne izključujem možnosti, da zadevo v tem delu prevzame Evropska komisija," je zatrdil Soršak.

Od informacijske pooblaščenke je odvisno, kaj se bo dogajalo naprej.
Od informacijske pooblaščenke je odvisno, kaj se bo dogajalo naprej. FOTO: POP TV

Urad za varstvo konkurence tako v pridobljene elektronske podatke do odločitve informacijske pooblaščenke ne bo vpogledal in bodo ti varno zapečateni. Odločitev naj bi bila znana v ponedeljek.

Sicer pa varuh konkurence informacijski pooblaščenki predlaga dva načina, kako pridobiti podatke z elektronskih nosilcev. "Bodisi uslužbenci informacijske pooblaščenke prečistijo diske bodisi ob sodelovanju zavezancev, ki so nam prostovoljno izročili podatke, to naredimo mi oz. naredijo to oni ob naši prisotnosti," je dejal Soršak.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Hišan
11. 07. 2008 18.26
Tale informacijska pooblaščenka Nataša Pirc pa ni še nič dobrega naredila za ljudstvo.