Gospodarstvo

Zaostritev na sedmem tržaškem pomolu

Trst, 30. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi neuresničevanja poslovnih dogovorov se je v Trstu sestal upravni odbor družbe Trieste International Container Terminal (TICT), ki je v 49-odstotni lasti Luke Koper in upravlja sedmi tržaški pomol za pretovor zabojnikov.

"Odnosi s tržaško pristaniško oblastjo so se tako zaostrili, da lahko pričakujemo celo odpoved koncesije in stečaj TICT. Potreben je globok rez v sedanje razmere, saj po večmesečnih pogovorih kljub obljubam ni bil izpolnjen še noben dogovor med TICT in pristaniško oblastjo glede reorganizacije pogojev dela na sedmem pomolu," je povedal pooblaščeni upravitelj TICT Pavle Krumenaker.

Glavni direktor Luke Koper Bruno Korelič je upravnemu odboru TICT predstavil načrt za izboljšanje poslovanja na sedmem pomolu, saj se majski dogovor s pristaniško oblastjo, ki med drugim predvideva tudi prevzem dela zaposlenih v TICT s strani pristaniške oblasti, doslej kljub obljubam ni uresničil.

Kot je pojasnil Krumenaker, je do zaostritve razmer prišlo zaradi neuresničevanja dogovorov s tržaško pristaniško oblastjo, ki vključujejo reorganizacijo dela na sedmem pomolu, neizpolnjenje investicije, povečevanje konkurenčnosti terminala, izboljševanje koncesijskih pogojev in skupno promocijo. "Neuresničevanje dogovorov poslabšuje pogoje dela. TICT celo razmišlja, da bi odpustil vse delavce, ki so bili sedmemu pomolu dodeljeni s strani pristaniške oblasti, ter zaradi zniževanja stroškov dela zaposlil delavce iz tržaških pristaniških kooperativ," je dejal Krumenaker.

TICT naj bi po besedah Krumenakerja letos ustvaril promet v višini 12 milijonov evrov. Izguba naj ne bi dosegla treh milijonov evrov, kljub temu pa bo presegla načrtovano, saj so si v TICT v drugem letu poslovanja obetali boljše poslovne rezultate.

V TICT imajo poleg Luke Koper, ki je februarja lani s pristaniško oblastjo v Trstu podpisala 30-letno koncesijsko pogodbo za sedmi tržaški pomol, lastniške deleže še tržaška špediterska družba Parisi (35 odstotkov), podjetje Adriafer (10 odstotkov) in družba pristaniških delavcev IPT (šest odstotkov).