Gospodarstvo

Zakon o lastninjenju zavarovalnic

Ljubljana, 28. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada je sprejela dolgo pričakovani predlog zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Ta naj bi končno določil lastniško strukturo zavarovlanic, še posebej naše največje, Zavarovlanice Triglav.

Predlagani zakon določa metodo - izbrana je bila t.i. statična metoda - za ugotovitev razmerja med lastniškim in nenominiranim oz. družbenim kapitalom ter način razdelitve nenominiranega kapitala med lastniške upravičence.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Anton Rop, zakon med drugim predvideva, da bo uskladitev lastniških deležev med omenjenima kapitaloma oz. "odčitanje bilance" opravil Slovenski inštitut za revizijo - temelj za odčitanje bo bilanca stanje zavarovalnice na 1. januar 1991 -, skrbnik deleža nenominiranega kapitala pa bo Slovenska odškodninska družba. Predlog zakona se sicer nanaša na zavarovalnice Triglav, Adriatic, Maribor, Tilia, Generali in pozavarovalnico Sava.

V resnici bo zakon veljal le za tiste zavarovalnice, v katerih je bilo na dan 1. januar 1991 več kot pet odstotkov družbenega kapitala, torej le za Zavarovalnico Triglav in Pozavarovalnico Sava. Vlada je zakon pripravila za hitro obravnavo v DZ, saj želi čimprej končati lastninjenje in omogočiti njihov nadaljnji razvoj. Zakon po Ropovih besedah namreč dopušča možnost tudi relativno visoke dokapitalizacije zavarovalnic, kar bi jim omogočilo nadaljni razvoj. Ob tem je minister tudi poudaril, da bi kakršnikoli zapleti pri sprejemanju omenjenega zakona ali pri njegovi uveljavitvi škodovali predvsem razvoju Zavarovalnice Triglav.