Gospodarstvo

Zakaj evropskih gradbincev ne zanimajo naši veliki posli?

Ljubljana, 26. 07. 2024 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
6

Kaj pa o izločitvi dveh turških gradbenih gigantov iz enega največjih infrastrukturnih projektov v prihodnjih letih – več kot dvemilijardne tretje razvojne osi, ki jo gradi državni Dars, meni pristojna ministrica Alenka Bratušek? Absolutno si na vseh razpisih želimo čim več konkurence, pravi. Na drugi strani pa, da morajo vsi, tako tuji kot domači gradbinci, izpolniti tudi razpisne pogoje. Tako torej Bratušek. In zakaj se na naše več sto milijonske posle ne prijavljajo tuji evropski gradbinci? Vprašali smo nemškega ministra za promet Volkerja Wissinga.

V prvi fazi izbire, kdo so ustrezni gradbinci, ki bi lahko gradili del težko pričakovane tretje razvojne osi med Šentrupertom in Velenjem, sta od štirih ostala zgolj dva konzorcija.  

Dars je namreč, zaradi neizpolnjevanja referenc, izločil oba prijavljena Turka – Chengiz in Ozaltin.  

Odločitev, nad katero je marsikdo dvignil obrv – Turki so namreč dovolj dobri za gradnjo dveh zahtevnejših projektov Karavanke in 2. tir, ne pa tudi za odsek pri Velenju.

Tako odgovarja ministrica Alenka Bratušek: "Jaz lahko rečem, da si ministrstvo želi na vseh infrastrukturnih projektih razpisih čim več konkurence. /.../ Tako da tukaj zame dvoma ni nobenega. Seveda, je pa treba izpolnjevat pogoje. To velja za vse, domače, tuje."

Bratušek se je danes na Bledu sicer sestala z nemškim ministrskim kolegom. In zakaj nemških gradbenih podjetij Slovenija ne zanima? Minister jasno - Nemci imajo toliko odprtih projektov, da imajo še znotraj lastne države težavo s prezasedenostjo gradbincev: "Trenutno v Nemčiji izvajamo obsežen program sanacije železniške infrastrukture. Določen del železniške infrastrukture bomo kompletno zaprli za ves promet in sicer za obdobje petih mesecev. In v teh petih mesecih bomo izvedli, kar bi nam sicer uspelo šele v osmih letih. Skupaj bomo v teh mesecih investirali za 1,3 milijarde evrov."

Pri nas pa tretjo razvojno os Korošci čakajo že več kot dvajset let.

In bodo, kot kaže še čakali. Chengiz in Ozaltin sta se namreč nad odločitvijo Darsa pritožila. Razpis bo najprej ponovno preverila komisija Darsa, nato pa najverjetneje, ker tam odločitve verjetno ne bodo spremenili, še revizorji Državne revizijske komisije.  

Se pa utegne zgoditi, da bo tudi Dars naročil zunanjo revizijo, ki bo preverila, ali so tamkaj odgovorni za razpis pripravili tako, da so vanj namerno umestili reference, da bi Turke izločili iz igre. Vsi ti postopki pa bodo trajali.  

Kakorkoli – manj konkurence na razpisih zagotovo prinaša višje končne cene in preplačila projektov, ki se pri tako velikih projektih lahko štejejo v več deset milijonih evrov.  

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tičfirič
28. 07. 2024 11.39
+1
Rdeča mafija polni svoje žepe
rato
27. 07. 2024 11.27
+4
Ja kdo nas bo pa jemal resno, če eno govorimo drugo pa delamo. Pod kostumom druge Švice pa Balkan tako, da smo v očeh Evrope pravi klovni.🤔
zoran pušenjak
27. 07. 2024 10.07
+4
Ker tudi ne dajejo podkupnin vladajočim pod mizo, zato jih ni
Ki zombi
27. 07. 2024 09.56
+2
Za vse enaki pogoji pravi gospa Bratovškova. Pa je pogledala razpisne pogoje, če morda koga ne favorizirajo ? 😎
NLKP
26. 07. 2024 21.50
+9
Slovenija od kod lepote tvoje, vsi bi nekaj NE delali pa lepo zaslužli, Balkanski način pač.
bodi
26. 07. 2024 21.11
+10
želi si več ponudb v stvari si pa želi samo dva naša ponudnika, kako pravi Mesec, toliko krat izrečeš laž in na koncu postane resnica