Gospodarstvo

Zadnji dan ponudbe za Beopetrol

Beograd, 07. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rok za oddajo ponudb za nakup 79,5-odstotnega deleža Beopetrola se s četrtkom izteka. Pristojna komisija agencije za privatizacijo pa naj bi že v petek sporočila, katera naftna podjetja želijo postati lastniki največjega srbskega naftnega trgovca. Po poročanju srbskih medijev naj bi se za nakup Beopetrola med drugim zanimal tudi slovenski Petrol.

Med interesenti za nakup Beopetrola naj bi bili: Petrol (skupaj z madžarskim MOL), avstrijski OMV, ruski Lukoil in grški Hellenic Petroleum. V Petrolu za zdaj ne dajejo izjav za javnost, več pa da bodo lahko povedali takoj po petkovem odpiranju ponudb v Beogradu.

Pravico do udeležbe pri nakupu imajo podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo naftnih derivatov najmanj pet let, imajo vsaj 300 črpalk in letno prodajo najmanj milijon ton naftnih derivatov.

Srbski republiški minister za privatizacijo in gospodarstvo Aleksandar Vlahović je po poročanju srbskih medijev napovedal razveljavitev natečaja, v kolikor prispele ponudbe za nakup Beopetrola ne bodo zadovoljive. Vlahović poleg tega pričakuje, da bo ponudbe oddalo nekaj največjih svetovnih naftnih družb, kot so OMV, Hellenic Petroleum in MOL.

Prvotni rok podaljšan na prošnjo zainteresiranih

Agencija za privatizacijo je razpisala natečaj za nakup Beopetrola 22. aprila, prvotni rok za oddajo ponudb (28. julij) pa je na prošnjo zainteresiranih družb podaljšala za 12 dni. Komisija naj bi v prihodnjih sedmih dneh ponudbe predala finančnemu svetovalcu, ki bo sestavil seznam najboljših ponudnikov. Beopetrol naj bi tako dobil novega ponudnika v septembru.

Beopetrol ima na območju Srbije približno 180 bencinskih črpalk, sedem skladišč naftnih derivatov ter veliko število cistern za prevoz naftnih derivatov. Na prodaj je 70 odstotkov družbenega kapitala podjetja, vrednega 130,5 milijona dinarjev (približno dva milijona evrov), kot tudi celotni kapital, ki je last akcijskega sklada, vreden pa naj bi bil 74,7 milijona dinarjev (približno 1,15 milijona evrov). Strokovnjaki trdijo, da je vrednost Beopetrola desetkrat večja, zlasti zaradi trga, na katerem posluje.

Podjetje Beopetrol je nastalo po razpadu nekdanje SFRJ, ko je prevzelo bencinske črpalke hrvaške Ine. Agencija za privatizacijo se je opredelila za prodajo naftne družbe kljub sodnemu sporu s Hrvaško zaradi premoženja Beopetrola, ki naj bi bilo po mnenju Ine njena last. Srbska vlada je namreč marca letos sprejela sklep, na podlagi katerega se je zavezala, da bo Hrvaški nadomestila škodo, v kolikor bi Srbija izgubila spor.