Gospodarstvo

Začudenje v Laškem

Laško, 04. 06. 2009 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pivovarna Laško je "zelo začudena nad postopki urada za varstvo konkurence, ki je ustavil postopek koncentracije in hkrati uvedel nov isti postopek. To pomeni, da o isti stvari odloča v drugem postopku".

Pivovarno Laško čudi ravnanje Urada za varstvo konkurence, ki je v torek proti večinskemu lastniku Laščanov Infond Holdingu uvedel nov postopek presoje koncentracije v Mercatorju in prepovedal razpolaganje z Meractorjevimi delnicami brez predhodnega soglasja urada. Odločitve varuha konkurence so v Laškem prejeli v sredo, odločba urada, ki je podlaga za vpis v KDD, pa naj jim sploh ne bi bila vročena.

Pivovarna Laško, katere lastnik je Boško Šrot, je začudena nad ravnanjem urada za varstvo konkurence.
Pivovarna Laško, katere lastnik je Boško Šrot, je začudena nad ravnanjem urada za varstvo konkurence. FOTO: POP TV
Urad za varstvo konkurence je v torek ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja. Uvedel pa je nov postopek presoje koncentracije proti Infond Holdingu in sprejel odločbo o prepovedi razpolaganja s celotnim deležem Mercatorja, ki ga nadzoruje družba.

V Laškem so v sredo prejeli sklep o ustavitvi postopka presoje koncentracije, zoper sklep je možno vložiti tožbo v 30 dneh na vrhovno sodišče, kar pomeni, da sklep še ni pravnomočen. "Hkrati pa je urad uvedel nov isti postopek presoje koncentracije, kar pomeni, da o isti stvari odloča v drugem postopku. Gre za odločanje o isti stvari, ki je po temeljnih pravnih in zakonskih načelih nedopustno," so prepričani v Laškem. Poleg tega gre za "odločanje v novem postopku, ne da bi bil prvi pravnomočno zaključen in se pravno in dejansko odloča o isti stvari v dveh različnih postopkih".

''Urad za varstvo konkurence kot razlog za ustavitev postopka presoje koncentracije, ki je bil uveden februarja lani, navaja novo dejstvo – razvezo pogodbe o začasni prodaji delnic Mercatorja med Istrabenzom in Unicredit banko –, ki pa se je zgodilo že veliko pred izdajo tega sklepa. Urad je od uvedbe postopka februarja lani večkrat pozival udeležence postopka za posredovanje podatkov in izvajal tudi druga postopkovna dejanja, torej je aktivno vodil postopek. Pivovarna Laško je uradu v tem času predložila med drugim tudi analizo učinkov vertikalne koncentracije skupine Pivovarna Laško in družbe Mercator, iz katere jasno izhaja, da je koncentracija skladna s pravili konkurence," so zapisali.

Kot "najbolj zanimivo" pri vodenju obeh postopkov pa izpostavljajo, da je urad 23. januarja letos izdal sklep, s katerim je družbi KDD dovolil prenos lastništva in vpis obremenitve delnic družbe Mercator družbam Infond Holding, Pivovarna Laško, Pivovarna Uninon in Radenska. "Zdaj pa je z novim sklepom na podlagi istega dejanskega stanja in dejansko nespremenjenih razlogih ter v isti stvari presoje koncentracije to vezal na predhodno soglasje UVK," še opozarjajo.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 06. 2009 22.46
VISOKO SO ODLETELI SEDAJ PA SO PADCI BOLEČI TAJKUNI M,R,Š VEN,V GOZD
dr.psiho
05. 06. 2009 21.02
delavci nesmejo nič zaprositi ampak morajo biti zadovoljni z tistim ,kar jim delodejalec da!To je pravilo,ki danes obstaja in je nad vsemi zakoni.Čista resnica!!!Na koncu zakaj pa bi sploh kaj prosili,če so prebutasti za razmišljanje!
dr.psiho
05. 06. 2009 21.00
Sej jo je treba uničiti,samo poglejte kaj si Šrot vse privošči in ne na račun svoje sposobnost ampak na račun delavskih plač in z krediti...pač nemore vsega od enkrat vzeti od delavcev,saj je revež zvedel da tudi delavci jedo!"Vzameš kredit in delavci ti vse izplačajo..kaj češ lepšega??In potem se skregaš z ljudmi,ki so ti to omogočili!! Nastane tak primer,dokler se ne pobotaš in vse podkupiš z delnicami podjetja!!In zopet nerabiš denarja ampak le banko ,ki je v lasti drugih...
erikon
05. 06. 2009 17.39
Takole bi moralo biti pri nas,ne pa da delavci prosijo za svojo plačo. Poglejte si prilogo na Dnevnik.hr Putin u posjeti Deripaskinoj tvornici (Foto: Reuters) Putin u posjeti Deripaskinoj tvornici (Foto: Reuters) Putin je stigao u nenajavljeni posjet tvornici BaselCement koju je 2007. Deripaskin holding kupio u Pikalevu, u okolici Sankt Peterburga i u kojoj već nekoliko tjedana radnici prosvjeduju. 'Zašto je vaša tvornica tako zapuštena? Načinili ste od nje pravo smetlište', povikao je premijer oštrim tonom. 'Sve neisplaćene plaće, ukupno 41,24 milijuna rubalja (gotovo milijun eura) moraju se isplatiti. Rok je danas', dodao je, po snimkama koje je objavila televizija. Zamjenik direktora građevinske podružnice Basic Elementa, Glavstroja, Evgenij Ivanov uvjeravao je svog sugovornika da je tvrtka bila u takvu stanju kada ju je preuzeo. U utorak su ogorčeni radnici tvornice i još dviju cementara zapriječili autocestu na nekoliko sati, što je rijedak oblik socijalnog nezadovoljstva u Rusiji, tražeći isplatu plaća koje nisu dobili nekoliko mjeseci. Olega Deripasku koji je 2008. proglašen najbogatijim Rusom, kriza je teško pogodila. On nadzire i rusku automobilsku tvrtku GAZ koja se udružila s kanadskom Magnom radi preuzimanja njemačkog Opela.
etul
05. 06. 2009 12.18
mal prehiter so se razkril zdej jih tolče de je kr vrag
PALAGRUŽA
04. 06. 2009 17.34
FANTJE sko da ni vec RANKOVICA! Pokokal vas bi ko fazancke! POKVARENJAKI!
odbogaposlan
04. 06. 2009 17.27
Politiki so pa naredili po leti 2000 takšno zakonodajo, da so komot se lahko mali delničarji izrinili iz podjetij. Banda. Verjetno so jo pisali po nareku naših tajkunčkov, ala Štor, Baučar, tisti bivši ekonomski minister Šašavi, itd.!
odbogaposlan
04. 06. 2009 17.25
Vse bi treba zapret, skupaj s temi slovenskimi meneđerji!
odbogaposlan
04. 06. 2009 17.25
A kaselci so sedaj začudeni? Ko so pa preko kaselcov nezakonito koncentrirali lastništvo pa nikome ništa!
zupancicevajama@email.si
04. 06. 2009 17.22
Tako kot je Bosko kupil Pivovarno Lasko, lahko tudi jaz. Ali pa vi! Ali pa Zlomljeni Joza iz Blatnega dola .
tron3
04. 06. 2009 15.48
Kakšna PIVOVARNA LAŠKO, saj je ni več, je SAMO BOŠKO ŠROT, KI SE SKRIVA ZA TEM IMENOM in je ZAČUDEN, KER NI NAD DRŽAVO, saj po njegovem skromnem prepričanju LAHKO DELA KARA HOČE IN NIHČE MU NIČ NE MORE. Ostala brata STA ISTIH MISLI, PA TURNŠEK TUDI DA NE BO POMOTE!
Buena Vita
04. 06. 2009 15.34
SORŠAK SAMO TAKO NAPREJ-ČESTITAM
Buena Vita
04. 06. 2009 15.34
JAH RDEČIM BARONOM ZMANKUJE TLO POD NOGAMI,,DRSIJO,DRSIJO,DRSIJO
manco-capac
04. 06. 2009 14.31
Soršak jemlje svoj posel preveč zares, to je ugotovil že dr. Jože Mencinger.
alterego
04. 06. 2009 13.17
Boškovim advokatom je zmankal idej, jupiiii
Materi
04. 06. 2009 12.08
Chaz73, če si mnenja da je pravno ok vse tukaj, mi razloži, kako lahko nekdo, ki je delal kot uradnik na občini pride do miljard €? Pravno, legalno, nekorupcijsko... vseeno. Zdrava pamet ti mora govoriti, da je zastavil tuj denar in ne svojega, ker ga ni imel in ga nima. Verjetno je pravno vse čisto, moralno pa ... Ne želim si živeti v takem svetu, kjer bodo ljudje iz nič bogateli na "moj" račun.
chaz73
04. 06. 2009 12.04
Neumnostim ni ne konca ne kraja. Soršak dela, kot mu drugi narekujejo in sploh nima lastne hrbtenice. Hkrati se zapleta v postopkovne nepravilnosti in ko bo zadeve enkrat konec, bo Šrot še bogatejši, ker bo tožil državo za vse svinjarije, ki jih Soršak ta počne in bo dobil mastno odškodnino. Če ima kdo kakšne dokaze proti Šrotu, naj ga postavi pred sodišče in mu to tam dokaže. Ne pa, da se igrajo neke politične igrice, ki nam ne bodo prinesle nič dobrega. Na koncu koncev, če bodo Šrotu "vzeli" delnice, jih bo na koncu dobil nekdo drug. Jankovič je recimo pred leti želele Mercator prodajat Srbskim tajkunom, danes pa pljuva po Šrotu. To pa samo zato, ker je Šrotu (skoraj?) uspelo nekaj, kar njemu ni. Politika mora sprejemati zakone, ki bodo urejali takšne stvari, ne pa se na podlagi vsakokratnih javnomnenjskih anket odločati, koga bodo pa tokrat odrli. Sramota za Slovenijo, ki dokazuje da je Slovenija še milijone svetlobnih let od pravne države.
Materi
04. 06. 2009 11.41
Revček, še čir bo fasal, če ga že nima.
kosez
04. 06. 2009 11.41
Boško! Na zdravje! ;)
00mateja00
04. 06. 2009 11.28
KAKO NAJ PA ŠROT KREDIT VRNE,ČE MU "PAMETNI" SORŠAK NE DOVOLI??? LOL............ TU SAMO JEBEJO EDEN DRUGEGA...........