Gospodarstvo

Začetek stavke na sedmem pomolu

Trst, 03. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaposleni na sedmem tržaškem pomolu, katerega upravlja mešana družba Trieste International Container Terminal, ki je v 49-odstotni lasti Luke Koper, začenjajo stavko s prva v obliki odpovedi nadurnemu delu, za 13. september pa napovedujejo splošno stavko.

Odločitev so zaposleni sprejeli danes popoldne na sindikalni skupščini, ki so se jo na poziv sindikata CISL udeležili še predstavniki sindikata UIL in UGL Mare. Začetek stavke je posledica predloga upravnega odbora TICT, naj tržaška pristaniška oblast umakne s sedmega pomola vse delavce, razporejene za delo na tem terminalu za pretovor zabojnikov.

Odločitev za umik delavcev tržaške pristaniške oblasti s sedmega pomola je upravni odbor družbe TICT sprejel minuli petek in jih naslovil na pristaniško upravo. Umik delavcev in njihova vnovična zaposlitev na sedemem pomolu pod novimi pogoji je le ena od zahtev, ki jih je upravni odbor TICT naslovil na pristaniško oblast, ker ta ni izpolnila pogajalskih dogovorov. Zato se bodo delničarji čez dva tedna odločali, ali pogoji za delo omogočajo nadaljnje poslovanje TICT ali pa je nastopil čas za odstop od 30-letne koncesijske pogodbe in za stečaj mešane družbe, je minuli petek komentiral pooblaščeni upravitelj TICT Pavle Krumenaker.

Sindikalni predstavnik sindikata CISL Rosario Galitelli je dejal, da so pristaniški sindikati za predlog izvedeli iz medijev ter da jih je šele danes pristaniška oblast pozvala na srečanje - to bo 5. septembra -, ko jim bo predstavila nadaljnje ukrepe na sedmem pomolu. Kljub temu nasprotujejo napovedanemu umiku zaposlenih s sedmega pomola in zato so s stavko v obliki odpovedi nadurnemu delu začeli danes.

Medtem ko je sindikalni predstavnik enega največjih italijanskih sindikatov CGIL Angelo D'Adamo za STA povedal, da se današnje sindikalne skupščine v tržaškem pristanišču, ki jo je skllical sindikat CISL, niso udeležili, ker ne poznajo uradnih stališč tržaške pristaniške oblasti. Sindikat se bo odzval, ko bo uradno seznanjen z ukepi na sedmem tržaškem pomolu, je še dejal D'Adamo.