Gospodarstvo

Začetek festivala SOF

Portorož, 29. 03. 2006 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Portorožu se je začel 15. Slovenski oglaševalski festival. Osrednji temi sta trendi in kultura dialoga.

SOF, ki ima korenine v jugoslovanskem festivalu propagandnega filma v Portorožu z začetka 70. let prejšnjega stoletja, se je leta 1991 ustalil pod okriljem Zlatega bobna, sedaj pa samostojno predstavlja trende slovenskega oglaševanja.

V Portorožu so slovesno odprli 15. Slovenski oglaševalski festival (SOF). Predsednik festivala Dejan Turk je ob odprtju poudaril, da je letošnji SOF, ki se bo končal 31. marca, s 780 prijavljenimi deli rekorden. Po njegovih besedah bosta osrednji temi festivala postavljanje trendov in kultura dialoga.

Dileme komunikacije so eden od stebrov današnjega tržnega komuniciranja, je na odprtju poudarila Irena Brglez iz Gospodarske zbornice Slovenije. Bolj kot za tržne odnose pa je dialog pomemben na osebni ravni, je dodala. Oglaševanje je po njenem mnenju posrečen splet obojega, saj ustvarjalci z osebnim odnosom ustvarjajo promocijske mehanizme trženja.

Poleg predstavitve televizijskih in tiskanih oglasov ter kategorij, kot je spletno oglaševanje, bodo v okviru festivala potekale še okrogle mize in predavanja na temo oglaševanja. Zadnji dan festivala bodo podelili nagrade za dosežke na vseh področjih oglaševanja.

Na četrtkovi novinarski konferenci pa bodo predstavili oglaševalca leta 2005 in oglaševalsko osebnost leta 2005. Tam bodo predstavili tudi oglase, ki se bodo v vseh tekmovalnih skupinah uvrstili v ožji izbor.

Najpomembnejša novost tridnevnega oglaševalskega festivala (SOF), ki letos poteka na temo trendov, prihodnosti in dialoga, je podelitev dveh novih nagrad, namenjenih slovenskim produkcijskim hišam televizijskih in radijskih oglasov.

Tekmovalci se bodo pomerili v šestih kategorijah, ki zajemajo televizijske oglase, tiskane oglase in plakate, druga oglasna sredstva, radijske oglase, spletno oglaševanje in celostne oglaševalske akcije. V okviru posebnih OFF SOF tekmovalnih skupinah pa bodo med drugim ocenjevali tudi grafično podobo tržnih znamk, ilustracije, avtorsko glasbo, fotografije.

V okviru festivala, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice ter združenj medijev in oglaševalcev, bodo izbrali tudi dva najboljša mlada ustvarjalca, ki se bosta udeležila mednarodnega oglaševalskega festivala Cannes Lions 2006, so na spletni straneh sporočili organizatorji festivala.

Ob tekmovalnem delu festivala bo potekalo več okroglih miz, strokovnih predstavitev, delavnic in predavanj domačih in tujih osebnosti na področju oglaševanja. V luči letošnje rdeče niti festivala, ki se osredotoča predvsem na prihodnje trende oglaševanja in kompleksnost komuniciranja v informacijskih dobi, bo eno izmed predavanj imel tudi globalni vodja oglaševanja pri družbi Vodafone Colin Clarke.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.