Gospodarstvo

Za rešitev Alitalie še preostala sindikata

Rim, 29. 09. 2008 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dogovor o rešitvi Alitalie sta danes s konzorcijem CAI podpisala še preostala sindikata stevardes in stevardov ter letališkega tehničnega osebja v tej družbi.

Dolg Alitalie naj bi znašal že 1,2 milijarde evrov.
Dolg Alitalie naj bi znašal že 1,2 milijarde evrov. FOTO: Reuters

Omenjena sindikata, ki naj bi dogovor s CAI podpisala na današnjem sestanku s podsekretarjem italijanske vlade Giannijem Letto, sta še zadnja od devetih sindikatov v Alitalii, ki sta podprla dogovor.

Prvi preboj pri reševanju obubožanega letalskega prevoznika so naredili prejšnji četrtek, ko so dogovor podprla štiri največja sindikalna združenja, zastopana v Alitalii. V noči na soboto je dogovor podprl še sindikat pilotov.

Načrt predvideva, da bi CAI prevzel Alitaliino potniško dejavnost in jo združil z drugo največjo italijansko letalsko družbo Air One. Alitaliin dolg bi zajeli pod družbine ostale dejavnosti, ki jih bodo likvidirali. Okoli 12.500 zaposlenih bi CAI ponovno zaposlil, medtem ko bi odpustili 3250 delavcev.

Štiri največja sindikalna združenja v Alitalii so že pretekli teden podpisala dogovor o rešitvi največjega italijanskega letalskega prevoznika iz krize. Na pogajanjih v italijanski vladni palači Chigi, kjer so se sešli predstavniki italijanske vlade, vodstvo CAI in sindikati, je na dogovor s CAI v četrtek kot zadnja izmed štirih pristala še vplivna Italijanska generalna konfederacija dela. Drugi trije sindikati so strinjanje s predlogom konzorcija CAI izrazili že prej.

Skupni dolg Alitalie se je povzpel že na 1,2 milijarde evrov

Sindikata stvardes in stevardev ter letališkega tehničnega osebja sta podprla dogovor za rešitev Alitalie.
Sindikata stvardes in stevardev ter letališkega tehničnega osebja sta podprla dogovor za rešitev Alitalie. FOTO: Reuters

Alitalia, ki je že dlje časa v težavah, vsak dan izgubi tri milijone evrov, njen skupni dolg pa se je povzpel že na 1,2 milijarde evrov. Italijanski časniki pa poročajo, da so oblasti v Izraelu zasegle račun in drugo premoženje podjetja v Izraelu, kjer se je dolg letalskega prevoznika povzpel na 350 milijonov evrov.

Razmere so se poostrile, ko sindikati niso hoteli pristati na predlog CAI

Razmere v Alitalii so se poostrile, ko sindikati niso hoteli pristati na predlog konzorcija CAI, ki med drugim predvideva odpustitev 3250 zaposlenih v Alitalii. CAI je zato svojo ponudbo umaknil, Fantozzi pa je v torek v štirih časnikih objavil javni poziv za nakup celotne družbe ali njenih posameznih delov. Za odkup manjšinskega deleža se zanimata nemški prevoznik Lufthansa in francosko-nizozemski Air France-KLM.

Mrzlično iskanje rešitev za Alitalio je sprožila napoved predsednika italijanskih civilnih letalskih oblasti Vita Riggia, da bo Alitalii odvzel licenco. Riggio je izrednega upravitelja družbe Augusta Fantozzija pozval, naj mu do preteklega četrtka predloži načrt za finančno sanacijo letalske družbe.

Očitno pa je Riggia nadaljnji razvoj dogodkov zadovoljil, saj se je odločil, da bo Alitalia lahko letela vsaj še nekaj tednov. "Za zdaj ni tveganja za odvzem licence," je povedal, po tem ko je izvedel, da je na dogovor s CAI pristala še vplivna Italijanska generalna konfederacija dela.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 09. 2008 20.05
le kako jih mislijo rešit,će pa nobeden noče dati kerozina za letala,prezadolženost,in potratnost sta nardili svoojeeee