Gospodarstvo

Za podražitev kruha krivi trgovci

Ljubljana, 07. 08. 2007 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat kmetov je odkupovalce pšenice znova pozval, naj kmetom za pšenico plačajo 180 evrov za tono.

Kmetje odkupovalce pozivajo, naj za tono pšenice plačajo 180 evrov
Kmetje odkupovalce pozivajo, naj za tono pšenice plačajo 180 evrov FOTO: Reuters

Sindikat kmetov Slovenije je odkupovalce pšenice znova pozval, naj kmetom za pšenico plačajo ceno 180 evrov za tono krušne pšenice. Podpredsednik sindikata Fran Kučan je poudaril, da je bil način oblikovanja cene dogovorjen, vendar se sedaj odkupovalci dogovora ne želijo držati. Če dogovor ne bo obveljal, so kmetje pripravljeni "natopiti s svojimi prijemi", so opozorili.

Predstavniki sindikata kmetov Slovenije so tudi letos sodelovali v pogajalski skupini Zadružne zveze Slovenije, ki se z odkupovalci pogajajo o odkupni ceni pšenice, je pojasnil Kučan. Letos so bila prva pogajanja 29. maja, pri čemer so se tudi letos posluževali sistema, da se za ceno zgledujejo po ceni pšenice na madžarskem trgu, je dejal. Svoje trditve o dogovoru je podkrepil tudi z zapisniki s pogajanj z dne 29. maja in sestanka, ki se je bil 18. junija.

Predsednik uprave Žita Iztok Bricl je pojasnil, da je Žito na domačem trgu v mesecu juliju kupilo okoli 5000 ton pšenice po ceni od 165 do 170 evrov za tono. Cena je bila dogovorjena in plačana, zato poračunov s kmeti Žito ne misli delati. "To je bila takrat tržna cena in po teh nivojih smo pšenico kupili," je poudaril Bricl. Obenem pa je predsednik uprave Žita povedal, da so letos na slovenskem trgu kupili veliko manj pšenice kot v minulih letih, saj je ni bilo dovolj.

V času, ko so se cene pšenice višale, je po Kučanovih besedah za pšenico veljala akontacijska cena. Kupci sicer trdijo, da že plačane cene ni mogoče obračunati ponovno, a je Kučan te trditve zavrnil. Kupec s kmetom sklene pogodbo, vendar cena za pšenico na njej ni navedena, je pojasnil.

Na kasnejših sestankih so pridelovalci ugotovili, da se cene pšenice še višajo, da so na Madžarskem že dosegle 195 evrov, zato so določili ceno pšenice pri 180 evrov za ceno krušne (B) pšenice, dorekli so, naj bo pšenica razreda A za 10 evrov dražja, razred C ali krmna pšenica pa 10 evrov cenejša.

Predsednik sindikata kmetov pravi, da napovedano dvigovanje cen kruha ni posledica rasti cene pšenice
Predsednik sindikata kmetov pravi, da napovedano dvigovanje cen kruha ni posledica rasti cene pšenice FOTO: Dare Čekeliš

Ko so objavili svoj sklep, pa kupci na to niso želeli pristati. Kučan je pojasnil še, da predstavnikov kupcev na zadnjih nekaj sestankih kljub dogovoru, da se po potrebi pogajalci ponovno sestanejo in da so jih o sestankih obvestili, ni bilo.

"Sindikat kmetov se je odločil jasno in glasno," je povedal Kučan. "Čas imajo do 15. avgusta, po tem datumu nastopamo mi s svojim prijemom, v okviru katerega bomo s traktorji začeli omejevati prosto gibanje mlinarjev in pekov," je napovedal. Obenem pa je dejal še, da se bodo verjetno po 15. avgustu pridelovalci ponovno sestali in pregledali borzno ceno pšenice v Budimpešti ter morda zahtevali še višjo ceno. Na Madžarskem je pšenica namreč že dosegla vrednost 220 evrov.

Sindikat vztraja, da mora biti cena enotna za vse slovenske kmete, ne glede na to, koliko pšenice prodajajo. Obenem pa je predsednik sindikata Roman Žveglič ostro protestiral proti ravnanju slovenskih odkupovalcev, ki se po njegovem mnenju poskušajo okoristiti s slovenskimi kmeti, da bodo lahko madžarskim plačali več.

Kar se tiče napovedanega dvigovanja cen kruha, pa je Žveglič poudaril, da razlog za dvigovanje cen kruha v napovedani meri ni in ne more biti posledica rasti cene pšenice. "Kar govorijo, je zavajanje slovenskih kupcev," je dejal. Izpostavil je, da si trgovina odreže veliko večji kos kruha, kot pa si ga lahko kmet, mlinar in pek. Ob tem se je sicer strinjal, da je napovedana podražitev moke deloma upravičena, saj je surovina dražja.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endimion@email.si
09. 08. 2007 12.21
hmm... ce si tolksen poznavalec, pa nas razsvetli... naceloma je tehnologija obdelave odvisna od vlaganj, torej če majo pri nas nov traktor, bi te to mogl razveselit... scasoma bodo pol verjetno mel tut zalivanje, ipd... Tko, da v principu ne vem kaj blodis, ce si sam sebi v paradoksu (moti te nova tehnologija pri nas, hkrati pa pravis, da naj gledajo novo tehnologijo v tujini)... pr sosedih tut drzava mal vec prmakne... Ampak verjetno si itak vse to ze vedu in sam mal politično meglo mešaš, da mogoče prepičaš koga, k je ubogi na duhu... Da obstajajo kmetja s 4 tonami pšenice je čist sam politika kriva, ki ima prenizke pragove za zaščitene kmetije... Večje bi se mogl večat, manjše pa izgubljat, sam to je pa vroča politična juha, ki jo še v naslednjih 4 mandatih DZ ne bo pojedel, ker nben nima jajc...
kojisi.tikurac@gmail.com
09. 08. 2007 08.40
In spet se naši kmetje obnašajo kot največji kmetavzi... Kot prvo mora biti cena pogojena s stroški pridelave in dobičkom, ne pa s tem, za koliko prodaja sosed! Ja prav... kaj pa če Madžari pocenijo za 10? Me zanima na koga bi se pa potem kmetavzarji zgovarjali?! Pa pravijo, da zdrava kmečka pamet nekaj velja... ja... en kravji prdec.... Vsak kmet z enim hektarom ima že traktor, celo s klimo (ki ga seveda subvencionira država), potem pridela 4 tone pšenice, pa misli, da je nekaj naredil... Pa še jamra kok je s tem dela! Ja normalno, če pa dela še kot njegov star fotr! Mal se je treba tudi izobraževat... Kaj pa, če bi kdaj naši kmetavzi pogledali tudi KAKO in ne samo ZA KOLIKO prideleujejo pri sosedih!
Bostjan Petek
07. 08. 2007 18.08
Eh Borec tak hudo pa spet ni no.... A mislipš, da se pa v Leclercu, pa Mercatorju pa Lidlu nebojo cene kruhadvignile a kaj? Tule je sicer govora o podražitvi kruha! A misliš da bo pa Leclerc pekev po starih cenah? Rad bi videl. Pa tudi če bo nebo dolgo časa. Trgovine imajo med sabo vse cene nekje na isti ravni.Nekje imajo kavo ceneje pa imajo potem pomarančni sok zato dražji...itd. Kaj praviš Borec?
tina86@email.si
07. 08. 2007 17.38
trgovci krivi? kaj pa še. direktorji tehle trgovinčic pa še višji "delitelji pravičnosti" v državi! ne si metat kamenja v oči! (pesek je prešvoh ;) )
Prvo Bore
07. 08. 2007 17.24
matej.rojc a sedaj pa bom moral še tebe povabiti na pivo LOL. Samo še v Lidla hodim, pa v Mercator po Barcaffe ter seveda po meso v Leclarca.
Matej Rojc
07. 08. 2007 17.16
Ja in zato ker je JJ vse trgovce (Merkator,Tuš itd.) zamenjala s svojimi ljudmi, je torej kriv JJ in oblast.