Gospodarstvo

Za pametno rabo energije

Bruselj/London, 16. 04. 2006 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za energijo je EU pozvala k učinkovitejši rabi energije ter k večji rabi obnovljivih virov energije.

Evropa mora znižati tudi povpraševanje po nafti in plinu, pravijo v agenciji IEA
Evropa mora znižati tudi povpraševanje po nafti in plinu, pravijo v agenciji IEA FOTO: Reuters

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je minuli teden Evropsko unijo pozvala k učinkovitejši rabi energije ter k večji rabi obnovljivih virov energije, poroča britanski časnik Financial Times. Evropa mora znižati tudi povpraševanje po nafti in plinu, saj so bojazni pred motnjami v dobavi vse močnejše, opozarja IEA.

Rusija je največja proizvajalka zemeljskega plina in druga največja proizvajalka nafte. Več kot 50 odstotkov evropskega uvoza plina prihaja iz Rusije.


"Najpomembnejši način za zagotovitev energetske varnosti je povečanje energetske učinkovitosti, saj sprejeti tržni ukrepi niso dovolj,"
je pojasnil direktor IAE Claude Mandil.

"Ne verjamem, da so postavljeni cilji glede deležev obnovljive energije oziroma znižanja porabe energije zadostni ukrepi. Menimo, da bi morala biti Evropska komisija bolj drzna pri postavljanju norm in standardov. To je v njeni pristojnosti," je še dejal.

Prvi mož IEA se boji, da je agencija ocene glede ruskih dobav nafte do leta 2010 postavila previsoko, kar je zadosten razlog za dodatno zaskrbljenost v Evropi. Agencijo pa skrbi tudi vse bolj monopolističen status ruskega energetskega velikana Gazprom. IEA je zaskrbljena nad dejstvom, da Evropa ne more uvoziti plina iz Rusije, ne da bi za to prižgal zeleno luč Gazprom, kar še dodatno spodkopava energetsko varnost Evrope.

Več kot 50 odstotkov evropskega plina prihaja iz ruskih plinovodov
Več kot 50 odstotkov evropskega plina prihaja iz ruskih plinovodov FOTO: Reuters


Pri agenciji še ocenjujejo, da bi lahko do leta 2030 za 10 odstotkov zmanjšali svetovno povpraševanje po energiji, in to zgolj z izkoriščanjem trenutno obstoječih možnosti za večjo energetsko učinkovitost.

"Resna grožnja" razvoju konkurenčnosti na evropskem energetskem trgu pa po mnenju IEA predstavlja tudi vmešavanje posameznih evropskih držav v čezmejno združevanje podjetij. "Takšni posegi, ki temeljijo na nacionalnih strateških interesih, so zastareli in neskladni z duhom transparentnosti, učinkovitosti in delovanjem notranjega trga EU," še meni IEA.

Potem ko je energetika z januarskim rusko-ukrajinskim sporom o ceni zemeljskega plina, ki je neposredno prizadel tudi nekatere članice EU, prišla na prve strani časopisov, je sicer Evropska komisija v začetku marca predstavila svoje predloge o oblikovanju enotnega trga energije v EU.

A voditelji vlad in držav EU so 23. in 24. marca na vrhu v Bruslju sprejeli le nekatere predloge komisije - predvsem tiste o varčevanju z energijo in skupnemu nastopu EU v pogajanjih z dobavitelji -, medtem ko so zavrnili ideje o ustanovitvi evropskega energetskega regulatorja in skupnih pravilih za upravljanje rezerv plina.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
16. 04. 2006 21.46
Varčevanje je premalo konkretno. Na primer dogovor o bistvenem povečanju toplotne izolacije hiš po vsej Evropi. Pospešena uvedba hibridnih avtomobilov. Sončne celice na fasade stavb. Zmanjšanje cestnega tovornega prometa...